Πρέπει να μπει ένα τέλος στην έμφυλη βία διαμηνύουν οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ.

Ολόκληρη η ανακοίνωσή του:

«Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ χαιρετίζουμε την σημαντική απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να υπερψηφίσει, την Πέμπτη 16/9, την έκθεση για την προσθήκη της έμφυλης βίας στον κατάλογο των ευρωπαϊκών εγκλημάτων. Μετά από αυτήν την εξέλιξη η Επιτροπή για τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων θα υποβάλλει πρόταση για οδηγία σε επίπεδο ΕΕ. Αυτή η έκθεση παρέχει μια σαφή νομική βάση για τον καθορισμό ελάχιστων κανόνων σχετικά με τον ορισμό των ποινικών αδικημάτων και κυρώσεων.

Η Πράσινη Ευρωβουλευτής Diana Riba i Giner, συνεισηγήτρια της πρότασης και μέλος της επιτροπής για τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων, σχολίασε: «Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή στον αγώνα κατά της έμφυλης βίας στην ΕΕ. Με την έγκριση αυτής της έκθεσης το Κοινοβούλιο έκανε το πρώτο βήμα για να έχει τα εργαλεία και να εξασφαλίσει κοινούς νομικούς ορισμούς και πρότυπα για την πρόληψη και την καταπολέμηση όλων των μορφών βίας με βάση το φύλο, συμπεριλαμβανομένης της βίας κατά των LGBTIQ ατόμων.

Η έμφυλη βία έχει τις ρίζες της στα στερεότυπα φύλου, στις πατριαρχικές δομές και στην ασυμμετρία εξουσίας και αντιπροσωπεύει μία από τις μεγαλύτερες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ιστορία. Ο COVID19 επιδείνωσε την κατάσταση. Οι κυβερνητικές υπηρεσίες, οι ομάδες για τα δικαιώματα των γυναικών και οι φορείς της κοινωνίας των πολιτών σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν σημειώσει αύξηση στον αριθμό των αναφορών έμφυλης βίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς και αυξημένη ζήτηση για καταφύγια έκτακτης ανάγκης.

Προσθέτοντας την έμφυλη βία ως νέο έγκλημα στις Συνθήκες της ΕΕ, η Επιτροπή θα έχει την ικανότητα να προτείνει μια ολιστική και φιλόδοξη οδηγία για τη βία με βάση το φύλο. Μια τέτοια Οδηγία δεν θα ενεργούσε μόνο στους τομείς της πρόληψης, της υποστήριξης και της κατάρτισης, σύμφωνα με το πνεύμα της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, αλλά θα ήταν πολύ πιο περιεκτική και θα αντιμετώπιζε την εγκληματική πτυχή της έμφυλης βίας».

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία: 1 στις 3 γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποστεί σωματική ή/και σεξουαλική βία, 1 στις 2 σεξουαλική παρενόχληση, 1 στις 20 έχει βιαστεί, 1 στις 5 έχει υποστεί καταδίωξη και το 95% των θυμάτων που διακινούνται για σεξουαλική εκμετάλλευση είναι γυναίκες».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις