Σοβαρή κρίση στις σχέσεις της ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής με την Ελλάδα και την Κύπρο πυροδότησε η παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στα εγκαίνια του “Τουρκικού Κέντρου” στην Νέα Υόρκη, τα οποία έγιναν από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και στα οποία παρέστη και ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ.

Αθήνα και Λευκωσία αιφνιδιάστηκαν από τη στάση του προκαθήμενου της ελληνορθόδοξης εκκλησίας στις ΗΠΑ, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες σε ΜΜΕ δεν είχε ενημερώσει για την πρόθεσή του να δώσει το παρών σε μια εκδήλωση, η οποία παρείχε νομιμοποίηση στη συμμετοχή του επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Ant1 στις ΗΠΑ Θανάση Τσίτσα, ο Κύπριος πρόεδρος κ. Αναστασιάδης επρόκειτο να συναντηθεί σήμερα Τετάρτη 11 π.μ στην έδρα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής με τον κ.Ελπιδοφόρο αλλά επικαλέστηκε το “βεβαρημένο του πρόγραμμα” για να αποφύγει το ραντεβού καθώς η Λευκωσία εμφανίζεται σφόδρα ενοχλημένη από την παρουσία του κ.Ελπιδοφόρου στην εκδήλωση στην οποία μάλιστα είχε και κοινή φωτογράφηση με τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Για την απόφαση του Κύπριου προέδρου συνετέλεσε και η αντίδραση κυπριακών ομογενειακών οργανώσεων που τις επόμενες ώρες προσανατολίζονται να βγάλουν ακόμη και καταδικαστικές ανακοινώσεις για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στα εγκαίνια του “Τουρκικού Κέντρου” που δεσπόζει απέναντι από την έδρα του ΟΗΕ.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Ant1 , την απόφαση του Κύπριου προέδρου θα ακολουθήσει και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης – που αναμένεται να αφιχθεί σήμερα το απόγευμα στην Νέα Υόρκη για να μετέχει στις εργασίες της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ – ο οποίος με την σειρά τού φέρεται να ακυρώνει και εκείνος την συνάντηση του με τον κ.Ελπιδοφόρο που επρόκειτο να γίνει την ερχόμενη Παρασκευή.

Η Αθήνα δεν διέψευσε ούτε επιβεβαίωσε την ακύρωση του ραντεβού, καθώς στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού παρέπεμψε σε ανακοινώσεις που θα γίνουν σήμερα και αφορούν στο επίσημο πρόγραμμα των συναντήσεων του κ. Μητσοτάκη στην Νέα Υόρκη.

Μάλιστα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Ελπιδοφόρος είχε ενημερωθεί σχετικά από το υπουργείο Εξωτερικών για τους κινδύνους που εγκυμονούσε η παρουσία του στα εγκαίνια και του είχαν εισηγηθεί να αποφύγει να παραστεί στα εγκαίνια.

Συνεργάτες Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου: Απαράδεκτη η προσπάθεια εμπλοκής του σε “παιχνίδια εντυπώσεων”

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, κύκλοι της Αρχιεπισκοπής Αμερικής υπογράμμισαν ότι είναι απαράδεκτη η δημιουργία διαφορετικών εντυπώσεων.

«Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος συνομιλεί και θα συνομιλεί με αξιωματούχους της Τουρκίας, όπως και κάθε άλλης χώρας, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για στήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Οικουμενικής Ορθοδοξίας, της παγκόσμιας και περιφερειακής ειρήνης και του διαθρησκευτικού διαλόγου» ανέφεραν κύκλοι της Αρχιεπισκοπής Αμερικής στον ΑΝΤ1.

Και συνέχισαν: «Θα εκμεταλλεύεται δε κάθε ευκαιρία που του δίδεται για να υποστηρίζει με σθένος στους συνομιλητές του από όλο τον κόσμο και ειδικά της Τουρκίας, τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, τα δικαιώματα της Ελληνορθόδοξης μειονότητας και τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, που απαιτούν την απόσυρση των Τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο».

«Οι σαφείς δηλώσεις, άλλωστε, του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου για αυτά τα θέματα είναι γνωστές από τις αναρτήσεις του και πρόσφατα στα social media, αλλά και όλα τα χρόνια σε όλα τα μέσα» τονίζουν

«Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η συμμετοχή του στην χθεσινή εκδήλωση εγκαινίων του κτιρίου της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Τουρκίας στον ΟΗΕ, στην οποία συμμετείχε επίσης ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Οποιαδήποτε προσπάθεια, λοιπόν, δημιουργίας διαφορετικών εντυπώσεων γύρω από την συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου σε αυτήν την εκδήλωση και τα μηνύματά της, είναι απαράδεκτη» κατέληξαν.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις