Με τους εκπροσώπους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων συναντήθηκε χθες το απόγευμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και συζήτησε μαζί τους τα μέτρα που προτείνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να σταθούν στα πόδια τους οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίσουν προβλήματα εξ αιτίας της πανδημίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στην συνάντηση του με τους προέδρους προέδρους της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργο Καββαθά και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) Γιάννη Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε στην άρνηση της κυβέρνησης να ρυθμίσει για ρύθμιση των πανδημικών χρεών με πρόβλεψη διαγραφής μέρους τους, τον σχεδιασμό του Ταμείου Ανάκαμψης με διοχέτευση των πόρων μόνο μέσω των συστημικών τραπεζών που θεωρούν αναξιόχρεες και δεν δανείζουν τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

«Η στρατηγική της κυβέρνησης είναι συγχωνεύσεις ή λουκέτο για τις ΜμΕ», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας τη «λανθασμένη».

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρέθεσε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΔΕΘ για «μία “Νέα Αρχή” στην οικονομία, μέσα από ένα πακέτο λύσεων και ρεαλιστικών αλλά και ριζοσπαστικών τομών με στόχο την ενίσχυση των ΜμΕ».

Η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα στο Facebook:

Απάντηση στο σχέδιο της κυβέρνησης «συγχωνεύσεις ή λουκέτο»

Το άλμα στο εμπορικό ισοζύγιο, το τεράστιο κύμα ακρίβειας που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και η δομική αδυναμία χρηματοδότησης της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, που αποτελεί το 95% του ελληνικού επιχειρείν, αποδεικνύουν ότι η οικονομία βρίσκεται σε τέλμα, παρά τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Η κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει στη ρύθμιση των πανδημικών χρεών, με πρόβλεψη διαγραφής μέρους τους, ενώ σχεδιάζει το Ταμείο Ανάκαμψης με διοχέτευση των πόρων μόνο μέσω των συστημικών τραπεζών. Η μόνη στρατηγική της είναι συγχωνεύσεις ή λουκέτο για τις ΜμΕ. Πρόκειται για μια λανθασμένη στρατηγική.

Από το βήμα της 85ης ΔΕΘ μιλήσαμε για την ανάγκη μιας Νέας Αρχής στην πραγματική οικονομία, που περνάει μέσα από την ενίσχυση της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας. Μέσα από ένα πακέτο λύσεων και ρεαλιστικών αλλά και ριζοσπαστικών τομών, με στόχο την ενίσχυσή τους:

  • Με τη διαγραφή μέρους των χρεών που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία, 40 ως 60% μεσοσταθμικά και 120 δόσεις για το υπόλοιπο.
  • Με τον ανασχεδιασμό των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και αξιοποίηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας.
  • Με παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του κύματος της ακρίβειας, μειώνοντας ριζικά τον ΕΦΚ στα καύσιμα, στα κατώτατα όρια που επιτρέπει η ΕΕ.
  • Με την αντικατάσταση του πτωχευτικού που σήμερα αίρει το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας.
  • Με την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος που είναι ένα οριζόντιο χαράτσι, ασχέτως εισοδήματος, το οποίο πλήττει κυρίως τους μικρούς και μεσαίους.

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Αφανισμός των Μικρομεσαίων

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου από το ΚΕΕΕ, σημείωσε ότι άκουσε με «μεγάλη ανακούφιση» τις εν λόγω προτάσεις, κάνοντας λόγο για μέτρα που συζητιούνται χρόνια αλλά δεν εφαρμόζονται.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά την ακρίβεια, υπογράμμισε ότι αν δεν υπάρξει παρέμβαση από την Πολιτεία, στο άμεσο μέλλον θα δούμε πολύ μεγάλες αυξήσεις που δεν θα μπορέσουν να απορροφήσουν οι επιχειρήσεις και θα μετακυλιστούν στους πολίτες, ενώ σχετικά με τα χρέη, προειδοποίησε για «αφανισμό» της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, καθώς αν παραμείνουν ως έχουν δεν θα είναι δυνατή η αποπληρωμή τους και θα επιβιώσουν μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις.

Τέλος, για το Ταμείο Ανάκαμψης και την έλλειψη ρευστότητας προς τις ΜμΕ, σημείωσε πως «η ίδια η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών αναφέρει πως το 85% των επιχειρήσεων δεν μπορούν να πάρουν καμία μορφή δανεισμού». Υπενθύμισε ενδεικτικά, πως το 2020 «μόλις 40.000 επιχειρήσεις από τις 840.000 μπόρεσαν να πάρουν κάποια μορφή δανεισμού». Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, τόνισε την ανάγκη να δώσει το κράτος εγγυήσεις προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε δανεισμό οι ΜμΕ και συνόψισε πως πρόκειται «για πολιτική απόφαση να μιλάμε για μια οικονομία που θα ελέγχεται από τις μεγάλες επιχειρήσεις».

Καβαθάς: «Φτωχοί εργαζόμενοι, σημαίνει φτωχή οικονομία»

Στο ιδιωτικό χρέος από την πανδημία που αποτελεί «μεγάλο βαρίδι» για τις επιχειρήσεις και έρχεται να προστεθεί στα προηγούμενα, ξεπερνώντας τα 260 δισ. Ευρώ, αναφέρθηκε πρώτα ο κ. Καββαθάς, παίρνοντας τον λόγο. Ο ίδιος έκανε αναφορά και στις εργατικές σχέσεις και εξέφρασε την πάγια θέση της ΓΣΕΒΕΕ, ότι «φτωχοί εργαζόμενοι, σημαίνει φτωχή οικονομία». Πρόσθεσε, μάλιστα, πως ο εν λόγω οργανισμός επιθυμεί την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στους κοινωνικούς εταίρους και όχι στα χέρια των κυβερνήσεων.

Ως «τεράστιο θέμα» χαρακτήρισε το νέο πτωχευτικό δίκαιο για «την οικονομία και την κοινωνική συνοχή», κάνοντας λόγο για «ψευδεπίγραφη δεύτερη ευκαιρία».

Σχετικά με τις ανατιμήσεις, ανέφερε ότι περίμενε από τον πρωθυπουργό «ουσιαστική παρέμβαση για τη μείωση των ειδικών φόρων» και τόνισε την ανάγκη για μια «γενναία μείωση του ΦΠΑ» προκειμένου να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να «ισορροπήσουν».

Τέλος, αναφέρθηκε στις εταιρείες παροχής ενέργειας, υποστηρίζοντας πως ενώ έχουν «υπερκέρδη», δεν υπάρχει καμία υπουργική απόφαση που να δίνει έστω «κατευθυντήριες γραμμές» ενόψει των ανατιμήσεων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις