Πυρά στην κυβέρνηση ότι ακολουθεί μια πολιτική που υπηρετεί τους λίγους υπερκεφαλαιούχους εξαπολύει μιλώντας στον Flash.gr ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας εστιάζοντας στη διαφορά του προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που στοχεύει όπως τονίζει στην εξυπηρέτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας του

Ο κ. Βίτσας τονίζει επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κάθετα ενάντια στους ιδεολογικά αντιεμβολιαστές  αλλά όπως επισημαίναι σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, η κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ, αλλά καταφεύγει στην προσφιλή της μέθοδο της αυταρχικότητας και της επιβολής.

Τονίζει ότι το κόμμα του είναι έτοιμο για τις εκλογές επισημαίνοντας ότι μια κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Τσίπρας θα πρέπει να έχει ως βάση μια προαποφασισμένη και προεκλογικά διακηρυγμένη πολιτική.

Τέλος, αναφορικά με την ενίσχυση των Ενόπλων δυνάμεων θέτει ως προτεραιότητα την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με την απόκτηση σύγχρονων φρεγατών που θα θωρακίσουν το Αιγαίο.

Ακολουθεί η συνέντευξη που παραχώρησε ο Δημήτρης Βίτσας στον flash.gr και την Έλλη Κομνηνού:

ΕΡ.: Ποια είναι η θέση σας για την εσωκομματική ταραχή που προκλήθηκε με τις πρόσφατες εκτιμήσεις του κ. Κούλογλου περί ισοπαλίας Τσίπρα – Μητσοτάκη στη ΔΕΘ;

ΑΠ.: Η γνώμη μου είναι πως ο Μητσοτάκης, με εξαιρετική καθαρότητα, αλλά και με ενέργειες που ακολούθησαν, όπως το «ξεπούλημα» της ΔΕΗ, ακολουθεί μια πολιτική που υπηρετεί τους λίγους υπερκεφαλαιούχους, ενώ ο Τσίπρας έκανε με μεγάλη σαφήνεια καθαρό το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο το κοινωνικό όφελος και την εξυπηρέτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Μίλησε για τις κοινωνικές ανισότητες για την αναγκαιότητα αύξησης των μισθών, ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος με έμφαση στην υγεία και την παιδεία, σεβασμό και ανάπτυξη της δημοκρατίας, μέτρα ενάντια στην ακρίβεια και την ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου και του ρόλου των τραπεζών. Η διαφορά είναι εμφανής. Ο Στέλιος έκανε μια τελείως άστοχη δήλωση, απαρνούμενος την πολιτική του ιδιότητα. Ευτυχώς, το κατάλαβε και διόρθωσε άμεσα.

ΕΡ.: Πιστεύετε ότι το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ για την πανδημία είναι ξεκάθαρο ή ότι υπάρχουν παραφωνίες που δικαιολογούν τις επικρίσεις για διγλωσσία και ότι το κόμμα κλείνει το μάτι στους αντιεμβολιαστές;

ΑΠ.: Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τον εμβολιασμό του πληθυσμού και γενικότερα την αντιμετώπιση της πανδημίας δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο ξεκάθαρη. Εμείς έχουμε τονίσει σε κάθε ευκαιρία και με κάθε μέσο ότι τα εμβόλια είναι το ευεργέτημα της επιστήμης προς την ανθρωπότητα, ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά ως το βασικό εργαλείο που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή. Γι’ αυτό, άλλωστε, από την αρχή υπογραμμίζουμε τη θέση μας, η οποία έχει βρει ανταπόκριση και διεθνώς, ότι τα εμβόλια είναι δημόσιο αγαθό, κοινό κτήμα της ανθρωπότητας και για τον λόγο αυτό δεν πρέπει να είναι αντικείμενο επίτευξης κέρδους, αλλά διαθέσιμα σε όλους τους κατοίκους του πλανήτη μέσω της άρσης των πατεντών. Βασικό, μεν, και πολύτιμο εργαλείο τα εμβόλια, όχι όμως το μόνο. Όπως δεν μπορεί να είναι η μόνιμη διέξοδος της κυβέρνησης στην έξαρση της πανδημίας οι περιορισμοί των ελευθεριών, αλλά μόνο στο μέτρο που είναι απαραίτητοι και εφόσον είναι τμήμα μιας πολύ ευρύτερης πολιτικής για την ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας, τη θωράκιση του ΕΣΥ και την υποστήριξη των υγειονομικών στο έργο τους. Είμαστε υπέρ της πειθούς ως προς τη διστακτικότητα κάποιων συμπολιτών μας να εμβολιαστούν και δεν θεωρούμε ότι μέτρα καταναγκασμού θα έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Είμαστε κάθετα ενάντια στους ιδεολογικά αντιεμβολιαστές και τους χαζούς που διακηρύσσουν ότι «τα εμβόλια θα επέμβουν στο DNA τους». Τα εμβόλια γενικώς έσωσαν την ανθρωπότητα από δεκάδες επιθυμίες και αύξησαν το προσδόκιμο ζωής. Οι δομές της πολιτείας και οι επιστημονικές επιτροπές οφείλουν με τις πράξεις τους να κερδίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών, αντί να καταφεύγουν σε μέτρα τύπου «ή κάνετε αυτό ή θα έχετε συνέπειες». Τα γεγονότα μας έχουν δικαιώσει. Είναι σαφές ότι σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, η κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ, αλλά καταφεύγει στην προσφιλή της μέθοδο της αυταρχικότητας και της επιβολής. Φοβάμαι ότι αυτό δεν θα έχει καλή εξέλιξη.

ΕΡ.:Ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ μίλησε για συνεργασία μετά τις εκλογές με άλλα κόμματα και προσωπικότητες εκτός κομματικής ιεραρχίας. Πως σχολιάζετε τη συγκεκριμένη αναφορά;

ΑΠ.: Προεκλογικά επιδιώκουμε μια ευρεία συνεργασία των δημοκρατικών κομμάτων, των κοινωνικών κινημάτων και βεβαίως προσωπικοτήτων για να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Βεβαίως, η απλή αναλογική επιβάλλει την ιδέα της συνεργασίας και οι πολίτες δεν μπορούν να υποκύψουν στον πολιτικό εκβιασμό της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη στη λογική «ή εγώ ή το χάος», ιδιαίτερα τη στιγμή που στο επίπεδο της οικονομίας, της παιδείας και της υγείας, η πολιτική του κ. Μητσοτάκη είναι το χάος, το οποίο επιδεινώνει η ιδέα των διπλών εκλογών. Καταλαβαίνω ότι ο κ. Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται ότι έχει φθορά και γι’ αυτό ψάχνει ένα παράθυρο ευκαιρίας για τη συντομότερη διενέργεια εκλογών, πριν η φθορά τον κατακρημνίσει. Καλοδεχούμενες, λοιπόν, όποτε κι αν γίνουν. Βεβαίως, μια κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Τσίπρα θα περιλαμβάνει και στελέχη από όλα τα κόμματα που τη συγκροτούν και προσωπικότητες. Αυτό είναι το πάντρεμα για το οποίο μίλησε. Άλλωστε, στην πολιτική Ιστορία -εσωτερική και διεθνή- δεν είναι κάτι ξένο. Το βασικό είναι όλα τα μέλη της κυβέρνησης να έχουν αναφορά σε μια κοινά συμφωνημένη πολιτική και ακόμα καλύτερα, μια προαποφασισμένη και προεκλογικά διακηρυγμένη πολιτική, ώστε ο λαός να ξέρει τι ψηφίζει, γιατί το ψηφίζει και τι θα γίνει την επόμενη μέρα.

ΕΡ.:Ετοιμάζεστε στον ΣΥΡΙΖΑ για πρόωρες εκλογές την άνοιξη;

ΑΠ.: Ένα κόμμα της Αριστεράς πρέπει να είναι πάντοτε έτοιμο για εκλογές και αυτές οι εκλογές που θα ρίξουν τον Μητσοτάκη είναι πάντα καλοδεχούμενες. Η συμμετοχή στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες, η συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η πολιτική κατεύθυνση με βάση τις αποφάσεις του Συνεδρίου του κόμματος, που θα είναι εξαιρετικά σημαντικό και ελπίζω ότι θα γίνει σύντομα και το εγκεκριμένο από την προγραμματική συνδιάσκεψη πρόγραμμα και η προγραμματική διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι τα θεμέλια αυτής της προετοιμασίας, αλλά και των επόμενων βημάτων.

ΕΡ.:Ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ ανακοίνωσε την προμήθεια 6 επιπλέον Rafalle, ενώ πέρσι είχε ήδη ανακοινώσει την αγορά 18. Ποιες θεωρείτε ότι πρέπει να είναι οι προτεραιότητες και τα κριτήρια για τις αμυντικές δαπάνες της χώρας;

ΑΠ.: Η άμυνα της χώρας, όσον αφορά στο στρατιωτικό της σκέλος, πρέπει να στηρίζεται σε συγκεκριμένα σχέδια και να ακολουθεί την αναγκαία εξωτερική πολιτική. Σε αυτά τα σχέδια που περιγράφονται στη «Δομή Δυνάμεων» έρχονται και κουμπώνουν και οι εξοπλισμοί. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αρνηθεί τη θετική του ψήφο στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά από την άλλη δεν θα αρνηθούμε τον θεσμικό μας ρόλο ως Αξιωματική Αντιπολίτευση να ελέγχουμε ότι κάθε ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου που ξοδεύεται για την άμυνα πηγαίνει εκεί που πρέπει να πάει και δεν κατασπαταλείται. Αυτήν την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων δεν την αντιλαμβάνομαι ως ένα κυνηγητό εξοπλισμών, αλλά κυρίως ως ιεράρχηση των αναγκαιοτήτων. Θεωρώ, δε πρώτη αναγκαιότητα αυτή τη στιγμή την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού και είναι φανερό πως εννοώ την κτήση 2-4 σύγχρονων φρεγατών που θα θωρακίσουν το Αιγαίο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις