Τη Δευτέρα στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Γιάννης Οικονόμου αρνήθηκε ότι υπάρχουν σκέψεις για lockdown, ωστόσο δεν απάντησε ξεκάθαρα για το αν θα υπάρξουν νέα μέτρα ενώ διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα για εμβολιασμένους πολίτες. «Δεν σκεφτόμαστε μέτρα για τους εμβολιασμένους πολίτες, δεν σκεφτόμαστε μέτρα τα οποία σε καμία περίπτωση δεν θα συνιστούν μικρό, μεσαίο ή μεγάλο lockdown», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η κυβέρνηση για τυχόν νέους περιορισμούς στους ανεμβολίαστους περιμένει την αξιολόγηση που θα κάνουν αύριο οι επιστήμονες για την εφαρμογή των μέτρων που ισχύουν από την περασμένη Δευτέρα και αν υπάρχει ανάγκη για βελτιώσεις, ενώ είναι σε διαρκή επικοινωνία και για το θέμα της μετάλλαξης Όμικρον, θέμα που επίσης θα απασχολήσει αύριο τους επιστήμονες. Παράλληλα, είναι σε συνεχή επικοινωνία με τις Βρυξέλλες για να υπάρξει κοινός συντονισμός απέναντι στη μετάλλαξη.

«Εφαρμογή των μέτρων που ισχύουν»

Σε ό,τι αφορά το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού «Όμικρον», ο κ. Οικονόμου υπενθύμισε ότι αποφασίστηκαν ήδη -ύστερα από εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής- και εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα περιορισμού και ελέγχου των πολιτών που σκοπεύουν να ταξιδέψουν προς τη χώρα μας, από χώρες του νότου της Αφρικής. Πρόσθεσε εξάλλου ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει απευθείας πτήσεις από τις χώρες αυτές.

Ο κ. Οικονόμου ανέφερε πως η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις διεθνείς και εγχώριες εξελίξεις και συνεχίζει την εφαρμογή της στρατηγικής που έχει χαράξει. «Εστιάζει στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στην εφαρμογή των μέτρων που ήδη ισχύουν και στην επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης τόσο με την πρώτη όσο και με την τρίτη δόση» διευκρίνισε.

«Σημαντική αύξηση των εμβολιασμών»

Είπε επιπλέον ότι ήδη μετά τα πρόσφατα μέτρα υπάρχει σημαντική αύξηση των εμβολιασμών. «Τις τελευταίες 16 μέρες είχαμε αύξηση 10% στους συμπολίτες μας που επιλέγουν να κάνουν το εμβόλιο. Πλέον 7.135.000 πολίτες άνω των 12 ετών έχουν κάνει το εμβόλιο» συμπλήρωσε.

Σημείωσε εξάλλου ότι «πέρα από τα στοιχεία των νοσοκομείων, που επισημαίνουν  ότι στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι, πρόσφατη μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατέδειξε ότι χάρη στους εμβολιασμούς αποφεύχθηκαν στη χώρα μας, στο διάστημα Δεκεμβρίου 2020- Νοεμβρίου 2021, πάνω από 12.000  θάνατοι».

Όσον αφορά δε στο Green Pass, η ισχύς του οποίου επεκτάθηκε στους 9 μήνες από την Κομισιόν, ο Γιάννης Οικονόμου παρέπεμψε στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας ότι «όποια απόφαση υπάρξει εκεί θα εναρμονιστούμε». Προς το παρόν οι άνω των 60 με τρίτη δόση θα έχουν σε ισχύ το πιστοποιητικό εμβολιασμού επτά μήνες από τον εμβολιασμό τους, συμπλήρωσε.

Δείτε την ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου:

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις