Χρυσή ΑυγήΤο Πενταμελές Εφετείο Αναστολών της Αθήνας απέρριψε ομόφωνα την αίτηση αποφυλάκισής του πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, ο οποίος έχει καταδικαστεί για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση σε κάθειρξη έξι ετών. Ως εκ τούτου ο Μπαρμπαρούσης παραμένει στη φυλακή, ενώ με ομόφωνη επίσης απόφαση, παραμένει και ο Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, που εκτίει ποινή κάθειρξης 9 ετών για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή και για συνέργεια στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Αναφορικά με την αίτηση του Κ. Μπαρμπαρούση, ο συνήγορος υπεράσπισής του υποστήριξε ότι ο πρώην βουλευτής «δεν υπήρξε ποτέ στέλεχος του κόμματος» και επικαλέστηκε την πρόταση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου για απαλλαγή των κατηγορουμένων από την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Τέλος, η τρίτη κατά σειρά αίτηση που επρόκειτο να συζητηθεί, αυτή του Αθανάσιου Τσόρβα, που επίσης εκτίει κάθειρξη 9 ετών για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση και συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα, αναβλήθηκε για τον Ιανουάριο, λόγω κωλύματος στο πρόσωπο του αιτούντος.

Aντεισαγγελέας Αρείου Πάγου για Πατέλη: Πιθανό να τελέσει νέες αξιόποινες πράξεις

Την αναίρεση της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών, με την οποία αποφυλακίστηκε ο πρώην πυρηνάρχης Νίκαιας της Χρυσής Αυγής, Γιώργος Πατέλης, εισηγήθηκε κατά τη συζήτηση της υπόθεσης στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Χαράλαμπος Μωυσίδης.

Σύμφωνα με τον εισαγγελικό λειτουργό, στην απόφαση αποφυλάκισης του Γ. Πατέλη που έχει καταδικαστεί πρωτόδικα σε ποινή 10 ετών για εγκληματική οργάνωση, συνέργεια στη δολοφονία του Π. Φύσσα και οπλοκατοχή, «διαλαμβάνεται αόριστα ότι δεν θα διαπράξει άλλα εγκλήματα» αν και -όπως είπε- «πρόκειται για άτομο που αν αφεθεί ελεύθερο, είναι πιθανό να τελέσει νέες αξιόποινες πράξεις».

Ο κ. Μωυσίδης αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα του ανήλικου παιδιού του Γ. Πατέλη, λέγοντας πως στην εφετειακή απόφαση «δεν εξηγείται για ποιο λόγο επέρχεται ανεπανόρθωτη βλάβη».

Και κατέληξε ο εισαγγελικός λειτουργός ότι «ο ισχυρισμός του ότι πλήττεται η οικογένεια του είναι κατανοητός και ανθρώπινος, πρόκειται όμως για φυσικό επακόλουθο της στέρησης της ελευθερίας οποιουδήποτε καταδικασμένου» τονίζοντας ότι η σύζυγος του δεν αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και μπορεί να φροντίσει το παιδί.

Από την πλευρά του, ο συνήγορος του Γ. Πατέλη, Δημήτρης Γκαβέλας, υποστήριξε πως «ο αιτών ήδη εκτίει μεγαλύτερη ποινή, από αυτή που του αναλογεί, αφού το αδίκημα της οπλοκατοχής για το οποίο καταδικάστηκε θα έχει παραγραφεί με την έναρξη της δίκης στο Εφετείο» και συγκεκριμένα «πως έχει παραγραφεί από τον Σεπτέμβριο του 2021».

Κατέθεσε μάλιστα και γνωμάτευση παιδοψυχολόγου, αναφέροντας πως «στην ευαίσθητη ηλικία των 15,5 ετών, το παιδί παρουσιάζει δυσκολίες στην κοινωνικοποίηση και τη συναισθηματική έκφραση, υφίσταται μπούλινγκ στο σχολείο, υφίσταται την απομόνωση ακόμα και από τους ίδιους του τους συγγενείς».

Η απόφαση αναμένεται τους επόμενους μήνες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις