Την 1η Ιουνίου θα αποφασιστεί σε ποιες περιπτώσεις θα διατηρηθεί η χρήση μάσκας, ανάλογα και με την πορεία της πανδημίας, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Σχετικά με τη χορήγηση τέταρτης δόσης εμβολίου για τον κορονοϊό στους κάτω των 60 ετών, ο κ. Πλεύρης ανέφερε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ ότι η Ελλάδα αναμένει τις σχετικές αποφάσεις και τις οδηγίες των Ευρωπαϊκών Υγειονομικών Οργανισμών.

Επανέλαβε παράλληλα ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει από την απόφαση της να παραμείνουν εκτός ΕΣΥ, οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί μέχρι το τέλος του έτους.

Για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε στη Βουλή, τόνισε ότι περιλαμβάνει σημαντικές καινοτομίες όπως τον προσωπικό γιατρό που αποκτά δωρεάν ο κάθε πολίτης, τα απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία αλλά και την αξιολόγηση των δομών υγείας δημόσιων και ιδιωτικών, σε σχέση με τις λοιμώξεις και τις επιπλοκές.

Πολιτική κόντρα για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

Οι Βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Μάρκου και Αθανασία (Σία) Αναγνωστοπούλου κατέθεσαν Κοινοβουλευτική Ερώτηση, την οποία συνυπέγραψαν 22 ακόμη Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, για το ζήτημα της άδικης μεταχείρισης από την Κυβέρνηση προς τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς και όσους κλήθηκαν να καλύψουν τα κενά, που προέκυψαν λόγω αυτής της αναστολής εργασίας έχασαν τη σειρά κατάταξης τους, τη μοριοδότησή τους, τα επιδόματα ανεργίας, τοκετού, τις άδειες μητρότητας κλπ. .

«Η κυβέρνηση έχει επιλέξει την εφαρμογή μιας πολιτικής η οποία αφενός μεν στερείται νομικής αλλά και επιστημονικής βάσεως, αφετέρου δε πλήττει βάναυσα την αρχή της αναλογικότητας, που πρέπει να τηρείται μεταξύ επιβαλλόμενου μέτρου και επιδιωκόμενου σκοπού», αναφέρουν μεταξύ άλλων στην ερώτησή τους 24 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτουν: «Το υγειονομικό όφελος από την απομάκρυνση των ανεμβολίαστων υγειονομικών είναι ανύπαρκτο. Ο σκοπός της προστασίας της δημόσιας υγείας θα μπορούσε να επιτευχθεί με άλλα ηπιότερα μέτρα, όπως με την εφαρμογή πρωτοκόλλων, που θα προβλέπουν τη διενέργεια δύο rapid tests ανά εβδομάδα».

Οι βουλευτές ζητούν: (α) την επανεξέταση του μέτρου της αναστολής των υγειονομικών που δεν έχουν συναινέσει στον εμβολιασμό τους, με δεδομένη την επίσημη λήξη της πανδημίας, και την άρση αυτού με ταυτόχρονη θέσπιση πρωτοκόλλων που θα προβλέπουν εναλλακτικά όμως εξίσου αποτελεσματικά μέτρα, όπως είναι η διενέργεια πολλαπλών rapid-tests, όπως ισχύει και για άλλους εργαζομένους, (β) την παράταση των συμβάσεων για τους υπαλλήλους που απελύθησαν, ενώ εκλήθησαν να καλύψουν τα κενά, δεδομένου ότι οι ανάγκες στα Νοσοκομεία είναι τεράστιες και τη διατήρηση της κατάταξής τους και (γ) την πρόβλεψη για το προσωπικό αυτό κάποιας ειδικής μοριοδότησης για τη φετινή προκήρυξη ή όποια άλλη προκήρυξη εκδοθεί.

Η Ν.Δ. με ανακοίνωσή της τονίζει ότι για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι η μόνη επίσημη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ «είναι η γραμμή Πολάκη. Η γραμμή που καλούσε σε συγκεντρώσεις υπερμετάδοσης του κορονοϊού. Η γραμμή που ισχυριζόταν ότι δεν θα έχουμε εμβόλια. Η γραμμή που χαρακτήριζε «ξεστοκάρισμα» το εμβόλιο στους νέους. Η γραμμή που αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων». Και προστίθεται: «Οι πολίτες όλα αυτά τα βλέπουν, τα γνωρίζουν και στο τέλος της τετραετίας θα αξιολογήσουν το ήθος και τη στάση κάθε κόμματος, δίνοντας ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις