Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην ΕΡΤ και τον δημοσιογράφο, Γιώργο Κουβαρά, η οποία μεταδίδεται από την κρατική τηλεόραση.,

Για τα γλυπτά του Παρθενώνα

Ξεκινώντας τη συνέντευξη ο πρωθυπουργός μίλησε για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα και το Μουσείο της Ακρόπολης.

«Θεωρώ βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψουν τα γλυπτά του Παρθενώνα στην πατρίδα μας και έχει γίνει πολύ συστηματική δουλειά από την κυβέρνηση Γιατί η επανένωση των γλυπτών θα αποτελεί ουσιαστικά ένα μοναδικό γεγονός το οποίο δεν θα θέσει σε κίνδυνο ούτε το βρετανικό μουσείο. Η ζωφόρος του Παρθενώνα αναδεικνύει το μεγαλείο της ελληνικής Δημοκρατίας», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι «η συζήτηση για τα γλυπτά ωριμάζει ταχύτατα».

Ερωτηθείς εάν ο ίδιος είναι αισιόδοξος ότι θα γίνει κάτι άμεσα, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Σε αυτή τη θητεία ή στην επόμενη αυτή η συζήτηση θα εξελιχθεί με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Αυτή η πρωτοβουλία δεν αποτέλεσε μία φωτοβολίδα. Θα έχει βάθος χρόνου, καθώς είναι ιστορικές εκκρεμότητες, οι οποίες δεν μπορούν να λυθούν από τη μια στιγμή στην άλλη.

Και πρόσθεσε: «Η βρετανική κοινή κοινή γνώμη μας δίνει τη δυνατότητα να πιέσουμε και το Βρετανικό μουσείο να δώσουμε ένα πλαίσιο θέσεων προκειμένου και το βρετανικό μουσείο να δει ότι είναι μια ελκυστική πρόταση».

Για τα ελληνοτουρκικά: «Δεν κάνουμε διάλογο με το παράλογο και το παράνομο»

Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός είπε:

«Έχω συναντηθεί με τον πρόεδρο Ερτογάν τέσσερις φορές και στα τρία χρόνια που είμαι πρωθυπουργός έχω δει πάρα πολλές διακυμάνσεις της έντασης. Είμαι πια αρκετά συνηθισμένος στο ευμετάβολο της τουρκικής ρητορικής σε σχέση με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι οι αιτιάσεις της Άγκυρας στερούνται λογικής και νομιμότητας.

Όπως είπε, «η Ελλάδα θέλει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας, ωστόσο δεν θα δεχθεί καμία παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων».

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Οι Έλληνες να αισθάνονται ασφαλείς. Η χώρα εκτός από την αποτρεπτική ικανότητα, έχει και πολύ ισχυρούς συμμάχους και βρίσκεται μέσα σε ένα πλαίσιο χωρών που θεωρούν ότι τα σύνορα δεν μπορούν να παραβιάζονται με τη βία και ότι οι διάφορες πρέπει να λύνονται με βάση το διεθνές δίκαιο», είπε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Για το εάν θα ξανασυναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν

Ερωτηθείς εάν ο ίδιος επιθυμεί να ξανασυναντηθεί μετά το «Mitsotakis yok» (σ.σ. «Δεν υπάρχει για μένα Μητσοτάκης») που είχε πει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρωθυπουργός απάντησε:

«Τα ίδια είχε πει ο Ερντογάν και μετά τα περιστατικά στον Έβρο. Νομοτελειακά κάποια στιγμή θα συναντηθούμε και πρέπει να συναντιόμαστε και πρέπει να συζητάμε. Όπως είπα και στον ίδιο τον πρόεδρο Ερτογάν πρέπει να μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε αλλά να συμφωνούμε στο πλαίσιο επίλυσης των διαφωνιών. Διάλογο με το παράλογο δεν μπορούμε να κάνουμε και οι αιτιάσεις της Τουρκίας όπως εκφράστηκαν τις τελευταίες επιστολές στον ΟΗΕ είναι εντελώς παράλογες που εγείρουν θέματα για την κυριαρχία των νησιών».

Για τις διακυμάνσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα αυτών των διακυμάνσεων στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας.

Είπε χαρακτηριστικά:

«Είχαμε περιόδους μεγάλης έντασης, ξεκινώντας με την εργαλειοποίηση του προσφυγικού στον Έβρο, τον Μάρτιο του 2020. Τα γεγονότα στο Αιγαίο το καλοκαίρι του 2020. Είχαμε και περιόδους με μικρότερη ένταση και στο πεδίο αλλά και λιγότερες φραστικές εξάρσεις. Κατά συνέπεια είμαι πια αρκετά συνηθισμένος στο ευμετάβολο της τουρκικής ρητορικής σε σχέση με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Και πρόσθεσε: «Πράγματι το κλίμα στη συνάντησή μου με τον κύριο Ερντογάν ήταν καλό. Και προσδοκούσα και εγώ ότι θα μπορούσαμε – όπως είχαμε συμφωνήσει – να αφήσουμε στην άκρη τις εντάσεις, να σταματήσουμε να εγείρουμε ζητήματα τα οποία προκαλούν και να μπορέσουμε να εστιάσουμε στη θετική ατζέντα των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, η οποία είχε οικοδομηθεί με πολλή δουλειά από τα δύο Υπουργεία Εξωτερικών. Και αναφέρομαι σε μία θετική ατζέντα κυρίως στον τομέα των οικονομικών σχέσεων».

«Έχω πει πάρα πολλές φορές ότι η Τουρκία είναι γείτονάς μας και προσβλέπω σε σταθερά καλές, φιλικές σχέσεις γειτονίας με την Τουρκία και με τον τουρκικό λαό. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τον Τουρκία και με τον τουρκικό λαό. Από την συζήτηση μας και μετά, ενώ οι πρώτες εβδομάδες ήταν σχετικά ήρεμες, στην συνέχεια ακολούθησε ένα κρεσέντο υπερπτήσεων πάνω από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Αναφέρομαι και σε υπερπτήσεις οι οποίες έγιναν πάνω από τα μεγάλα κατοικημένα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Κάτι το οποίο παραβίασε ευθέως την «κόκκινη γραμμή» την οποία εγώ ο ίδιος είχα θέσει στον Πρόεδρο Erdoğan, λέγοντάς του ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται ποτέ, ως Ελλάδα, να μπούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση αφορά την κυριαρχία των νησιών μας. Κατά συνέπεια, επιτρέψτε μου να πω, ότι η Τουρκία ήταν αυτή η οποία, εντός εισαγωγικών, “έκανε το πρώτο βήμα” πρόκλησης και έντασης ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως η Τουρκία ήταν αυτή που τον Νοέμβριο του 2019, λίγους μήνες αφότου εκλέχτηκα Πρωθυπουργός και αφότου είχαμε την πρώτη μας συνάντηση στον ΟΗΕ, υπέγραψε το προκλητικό και παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Όπως η Τουρκία ήταν αυτή που τον Μάρτιο του 2020 εργαλειοποίησε το προσφυγικό και ανάγκασε την Ελλάδα να υψώσει το ανάστημά της, να προστατεύσει τα σύνορα της πατρίδος μας που είναι ταυτόχρονα και σύνορα της Ευρώπης.

Για τα μέτρα στα καύσιμα

«Θα υπάρξει παρέμβαση και στη βενζίνη και θα υπάρξουν ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα από το οικονομικό επιτελείο. Ο προηγούμενος τρόπος (δηλαδή το Fuel Pass) δίνει ένα περίγραμμα για το πως θα παρέμβουμε και ίσως αυτή τη φορά να είναι με πιο ενισχυμένο τρόπο, διότι αντέχουμε δημοσιονομικά. Θα είναι μία ανακούφιση για τους πολίτες ενόψει των καλοκαιριών διακοπών» δήλωσε αναφορικά με τις καλπάζουσες τιμές των καυσίμων.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού, ο πρωθυπουργός άνοιξε τα χαρτιά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και για τις παρεμβάσεις που προωθεί η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να μπει «φρένο» στην κατακόρυφη αύξηση των τιμών στα καύσιμα.

Όπως όλα δείχνουν, ο κ. Μητσοτάκης θα προβεί σε ανακοινώσεις την ερχόμενη εβδομάδα για τις νέες παρεμβάσεις της κυβέρνησης στις τιμές των καυσίμων. Τα μέτρα, κατά πληροφορίες, θα αφορούν κατά κύριο λόγο τους καλοκαιρινούς μήνες, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να κάνουν διακοπές χωρίς να επωμίζονται βαρύ φορτίο λόγω των υψηλών τιμών στο ντίζελ και την αμόλυβδη.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις