Ο πρωθυπουργός μιλά στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 1003, στην επέτειο των τριών χρόνων από την εκλογική νίκη της ΝΔ το 2019 και στον απόηχο της χθεσινής συζήτησης στη Βουλή

«Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας», επανέλαβε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι οι πρόωρες εκλογές τώρα με τα προβλήματα και τις προκλήσεις που υπάρχουν δεν θα είναι πράξη εθνικά υπεύθυνη.

«Καταλαβαίνω γιατί μπορεί να ανακινούνται σενάρια για πρόωρες εκλογές, αλλά σας διαβεβαιώ ότι δεν ψάχνω κάποιο δημοσκοπικό ξέφωτο», υπογράμμισε ενώ χαρακτήρισε την απλή αναλογική «βόμβα».

«Είναι χρήσιμο να στεκόμαστε με αυτοκριτική διάθεση απέναντι σε αυτά που έχουμε πετύχει», είπε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης, ξεκινώντας έναν απολογισμό της τριετούς διακυβέρνησης».

«Έχουμε ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και υποχρέωσή μου είναι να εξασφαλίσω τη σταθερότητα της χώρας. Είμαι αποφασισμένος να αναλάβω το όποιο κόστος, δεν θα θέσω σε κίνδυνο τη σταθερότητα της χώρας για να υπηρετήσω το κομματικό μου συμφέρον. Στο τέλος της τετραετίας θα δει ο κόσμος τι πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης του και τι εμείς» είπε.

«Παίρνω το ρίσκο της σταθερότητας και αν αυτό έχει πολιτικό κόστος, ας το έχει», είπε απαντώντας σε ερώτηση για το πώς θα διαχειριστεί έναν δύσκολο χειμώνα, όπως προβλέπεται, χωρίς νωπή εντολή.

Ερωτηθείς για το εκλογικό σύστημα, ο πρωθυπουργός απάντησε πως «για εμάς στη ΝΔ το κατάλληλο εκλογικό σύστημα είναι αυτό της ενισχυμένης αναλογικής» τονίζοντας ότι η χώρα χρειάζεται πάνω απ’ όλα κυβερνητική σταθερότητα με μονοκομματική κυβέρνηση.

Απαντώντας ο κ. Μητσοτάκης στο ερώτημα γιατί έγινε χθες αυτή η απολογιστική συζήτηση στη Βουλή αφού οι εκλογές θα γίνουν σε έναν χρόνο απάντησε ότι «είναι χρήσιμο να μπορούμε να στεκόμαστε με αυτοκριτική διάθεση σε αυτά που έχουμε πετύχει, να μαθαίνουμε από τα λάθη και να κρατάμε ζωντανή τη μεταρρυθμιστική ορμή. Κάθε επέτειος είναι αφορμή και για έναν απολογισμό»…. «Όχι απλά δεν έχουμε κατεβάσει ταχύτατα, αλλά έχουμε επιταχύνει το έργο μας» ,είπε ο πρωθυπουργός .

«Ακριβώς τρία χρόνια μετά τις εκλογές μπαίνουμε πια -έτσι κι αλλιώς- σε προεκλογική χρονιά. Πλούσιο νομοθετικό προγραμματισμό έχουμε από τον Σεπτέμβριο και μετά, και θέλουμε να καλύψουμε ένα μέρος του χαμένου χρόνου που δαπανήθηκε στην αντιμετώπιση κρίσεων», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε επίσης ότι όποιο κόμμα αναδειχθεί πρώτο θα πρέπει να έχει και τον πρωθυπουργό. «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, τότε ο κ. Τσίπρας πρέπει αν είναι πρωθυπουργός», είπε.

Αναφερόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη, ο κ. Μητσοτάκης του καταλόγισε αλαζονεία. Ωστόσο δεν θέλησε αναπαντήσει στο ερώτημα αν θα απέκλειε μετεκλογική συνεργασία μαζί του, όπως δηλώνει για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε πως η πιο δύσκολη κρίση που αντιμετώπισε η κυβέρνησή του ήταν οι πυρκαγιές πέρυσι, γι αυτό και έχουν αλλάξει δραστικά, όπως είπε, οι δράσεις στον τομέα της πρόληψης.

Όσον αφορά την πανεπιστημιακή αστυνομία, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο.

Αναφερόμενος στην οικονομία είπε ότι δημοσιονομικά δεν αντέχουμε μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, θα συνεχιστεί η στήριξη με την τιμή της βενζίνης.

«Το fuel pass είναι παρέμβαση στοχευμένη. Αυτός που έχει μεγάλο εισόδημα δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να καρπώνεται τα οφέλη από τις μειώσεις του ΕΦΚ» είπε ο κ.Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι η παρεμβάσεις στη θέρμανση είναι μεγαλύτερη προτεραιότητα από τη μετακίνηση.

Σημείωσε ότι «η ανεργία μειώθηκε και επιχειρήσεις έχουν δυσκολίες να βρουν εργαζόμενους, ενώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας ο παραγωγικός ιστός έμεινε όρθιος» συνέχισε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι τα δημοσιονομικά όρια δεν είναι ατελείωτα, καμία χώρα δεν έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει πλήρως τις αυξήσεις.

«Κάναμε λάθος τον χειμώνα, επειδή πολλά νοικοκυριά θερμάνθηκαν με ηλεκτρικά μέσα και είδαν μεγάλους λογαριασμούς. Ήρθαμε με το power pass και επιστρέψαμε χρήματα στους καταναλωτές. Ιεραρχούμε τις προτεραιότητές μας, οι οποίες είναι ενεργειακή ασφάλεια και θέρμανση», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει πως η οικονομία θα είναι πιο ανθεκτική και θα στηριχτούν οι αδύναμοι πολίτες, ενώ υπενθύμισε ότι άσκησε πίεση στην ΕΕ να γίνει παρέμβαση στην αγορά ενέργειας.

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Πιστεύω ότι δεν θα γίνει, αλλά πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας και να δημιουργήσουμε τις υποδομές. Αύριο θα είμαι στην Κομοτηνή να εγκαινιάσουμε τον αγωγό φυσικού αερίου με τη Βουλγαρία» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις συντάξεις είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσουμε, δημοσιονομικά, τα όρια της απόφασης του ΣτΕ για όσους δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.

Αναφερόμενος στην δικαιοσύνη, είπε ότι έχουν γίνει παρεμβάσεις, όμως πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα αναφέροντας χαρακτηριστικά τον θεμσό της πιλοτικής δίκης, την αξιολόγηση των δικαστών από δικαστές και την αναμόρφωση της σχολής δικαστών.

Για την υπόθεση της Novartis ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι σέβεται την απόφαση της δικαιοσύνης.

Συμπλήρωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να στοχοποιήσει 10 πολιτικούς αντιπάλους του, αλλά οι εννέα αθωώθηκαν.

«Από την άλλη» συνέχισε «δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και ο υπουργός αρμόδιος για τα ΜΜΕ παραπέμπονται για σοβαρά αδικήματα, θα αντιμετωπίσουν το ειδικό δικαστήριο. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάποιο άλλο σχόλιο, αλλά αυτό είναι μια κηλίδα για τον ΣΥΡΙΖΑ».

«Θα έχουμε δύσκολο χειμώνα και θα προετοιμαστούμε κατάλληλα γι΄αυτό. Με πρώτο κριτήριο την κοινωνική δικαιοσύνη θα κατανείμουμε τα αγαθά της ανάπτυξης της οικονομίας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Καταλήγοντας αναφέρθηκε στην αισχροκέρδεια στην αγορά και είπε ότι έχουν μπει πρόστιμα, αλλά «μπορούμε καλύτερα στον έλεγχο της αγοράς. Θα είμαστε αμείλικτοι σε περιπτώσεις καταστρατήγησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Η Ουκρανία δεν πρέπει να ηττηθεί στον πόλεμο, τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξή του στον ρ/σ ΣΚΑΪ και υπογράμμισε ότι «είμαστε στην ίδια πλευρά με όλη την Ευρώπη».

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ξεκίνησε με καλή διάθεση τις επαφές με τον Τούρκο πρόεδρο, όμως από τότε έγιναν πολλά.

Τόνισε χαρακτηριστικά την υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου, την εργαλειοποίηση του προσφυγικού στον Έβρο και το πολύ δύσκολο καλοκαίρι του 2020 με μεγάλη κινητοποίηση των ενόπλων δυνάμεων και των δύο χωρών.

Ο πρωθυπουργός τόνισε: «Δεν πρόκειται να υπάρξει βελτίωση των διμερών σχέσεων όσο υπάρχει η απειλή της εθνικής κυριαρχίας. Ήμουν πολύ σαφής και ξεκάθαρος. Κι αν δεν κατάλαβε ο κ. Ερντογάν, δεν ευθύνομαι εγώ».

Πρόσθεσε ότι έναν μήνα μετά την συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη υπήρξε μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Τόνισε ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να ακολουθήσει τον Ερντογάν στη ρητορική της έντασης, γιατί θα ξανασυζητήσουμε και θα ξεχάσουμε τα «Μητσοτάκης γιοκ», όπως ξεχάσαμε τα όσα είχαν λεχθεί με αφορμή τον Έβρο.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη: «Η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει εσαεί την προμήθεια όπλων από τις ΗΠΑ στην Τουρκία. Μπορούμε να εξηγήσουμε όμως στις ΗΠΑ ότι η προμήθεια όπλων στην Τουρκία που αμφισβητεί την κυριαρχία άλλης σύμμαχου χώρας δεν είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ».

Και πρόσθεσε: «Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις διαφορές μας με την Τουρκία, εάν δεν μπορέσουμε να τις επιλύσουμε.Η πρόθεση μας δεν είναι να απομονώσουμε την Τουρκία, θέλουμε να συμφωνήσουμε ότι ο τρόπος επίλυσης των διαφορών μας δεν μπορεί να είναι άλλος από το διεθνές δίκαιο».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις