Την άρση της ασυλίας του βουλευτή του ΜέΡΑ25, Κλέωνα Γρηγοριάδη, αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής, με 180 ψήφους υπέρ και 91 κατά σε σύνολο 271 ψηφισάντων βουλευτών. «Μαύρη μέρα για τον Κοινοβουλευτισμό», σχολίοασε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Υπενθυμίζεται ότι, η αίτηση της εισαγγελικής Αρχής για άρση της ασυλίας του βουλευτή μεταβιβάστηκε στη Βουλή έπειτα από μήνυση του επιχειρηματία Γιάννη Αλαφούζου για συκοφαντική δυσφήμιση εκ μέρους του κ. Γρηγοριάδη. Η Επιτροπή Δεοντολογίας εισηγήθηκε, κατά πλειοψηφία, στην Ολομέλεια την άρση της ασυλίας του βουλευτή, την οποία ζήτησε και ο ίδιος ώστε όπως είπε-να λογοδοτήσει στον φυσικό του δικαστή.

Με παρέμβασή του ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, έκανε λόγο για «μαύρη μέρα για τον Κοινοβουλευτισμό» και ταυτόχρονα είπε πως «είναι μια καλή μέρα για να βάλουμε φρένο σε αυτόν τον ιδιαίτερα ολισθηρό δρόμο που έχει πάρει ο Κοινοβουλευτισμός», με αιχμή τη μήνυση εναντίον του βουλευτή του κόμματός του. Παράλληλα, κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής μια σειρά από δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, που δείχνουν – όπως είπε – όσα έκαναν οι Έλληνες πλοιοκτήτες που μετέφεραν και μεταφέρουν το ρωσικό πετρέλαιο του κ. Πούτιν κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

«Κι εσείς εδώ από την ΝΔ, μιλάτε για ανυπεράσπιστο Αλαφούζο ο οποίος χρειάζεται την προστασία μας. Το κανάλι του κ. Αλαφούζου δαιμονοποιεί όποιον μιλάει για την ανάγκη ειρήνευσης στην Ουκρανία, την ώρα που ο ίδιος αιχροκερδίζει μεταφέροντας το αργό πετρέλαιο του κ. Πούτιν. Υπάρχει όμως και ένα θέμα νομιμότητας και συνταγματικής διάστασης. Εμείς απαιτούμε σήμερα την άρση ασυλίας του Κλέωνα Γρηγοριάδη, αλλά δεν μπορεί να διώκεται ποτέ κανένας βουλευτής για όσα είπε από το βήμα της Βουλής.

»Το μήνυμά μας όμως προς τον κόσμο του ΜέΡΑ25 που μέρος του εκφράζει εντάσεις στην απαίτηση της άρσης ασυλίας του κοινοβουλευτικού μας εκπροσώπου είναι: δεν υπάρχει ασυλία βουλευτών, εδώ υπάρχει απλά ομηρία προς την κυβερνητική πλειοψηφία. Καμία κυβερνητική πλειοψηφία όμως, δεν θα έπρεπε να έχει το δικαίωμα να κρίνει τα λόγια μας από αυτό το βήμα, μόνο οι πολίτες. Όσο ωστόσο υπάρχει το σημερινό νομικό-συνταγματικό καθεστώς, σιγά που θα τους κάνουμε την χάρη να κρυφτούμε πίσω από την βουλευτική ασυλία. Σας βλέπουμε όμως κι εσάς της κυβερνητικής πλειοψηφίας κάπως ανακουφισμένους που ο Κλέωνας Γρηγοριάδης ζητάει την άρση της ασυλίας του. ‘Αλλο όμως εμείς να το απαιτούμε, κι άλλο εσείς να παριστάνετε το “πλήρωμα” του κ. Αλαφούζου για να συγκαλύπτει τα εγκλήματά του».

To σχόλιο του κ. Γρηγοριάδη

Λαμβάνοντας τον λόγο ο κ. Γρηγοριάδης, κάλεσε το Σώμα να αναλογιστεί «πόσο καλά γνωρίζουν οι Έλληνες εφοπλιστές πόσο βρώμικη, ανήθικη και απάνθρωπη είναι η δουλειά που κάνουν, από το ξέσπασμα του πολέμου με το πετρέλαιο του κ. Πούτιν, που αρκεί να την περιγράψεις δημόσια για να σου κάνουν μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση […] Όμως, δυστυχώς για τους Έλληνες εφοπλιστές, δεν τους συκοφαντήσαμε. Τους αποκαλύψαμε στον ελληνικό λαό, όπως είχαμε χρέος να κάνουμε κι αν δεν τους αρέσουν οι αποκαλύψεις μας, θα πρέπει να βρουν έναν άλλον τρόπο -εντιμότερο και πιο ηθικό- για να κάνουν τη δουλειά τους. Ποια ήταν η αποκάλυψη του ΜέΡΑ25 που τόσο ενόχλησε τους Έλληνες εφοπλιστές; Ότι ενώ πριν από την έναρξη του ρωσοουκρανικού πολέμου μετέφεραν και διακινούσαν παγκοσμίως με τα καράβια τους, μόλις το 20% του πετρελαίου του κ. Πούτιν, ένα μόλις μήνα μετά βρέθηκαν να μεταφέρουν το 50%».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις