Στην black list του Politico συμπεριλαμβάνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοντά στον Βίκτορ Όρμπαν και δίπλα στον Σεργκέι Λαβρόφ. Ο πρωθυπουργός φιγουράρει στην κατηγορία των προσώπων που προκαλούν «ταραχές», ενώ ο χαρακτηρισμός που τον συνοδεύει είναι η «ξεθωριασμένη ασπίδα».

«Καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταστολή του Τύπου, σκάνδαλα κατασκοπείας» αναφέρει το δημοσίευμα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που -όπως επισημαίνει- φαίνεται να είναι μέρος της κληρονομιάς του, «του κεντροδεξιού γιου ενός πρώην πρωθυπουργού με σπουδές στο Χάρβαρντ, ο οποίος διαφήμισε τον εαυτό του ως μετριοπαθή και αουτσάιντερ, παρά την καταγωγή του».

To Politico αναφέρει ότι η Ουάσινγκτον “αγαπά” τον Κυριάκο Μητσοτάκη και εξηγεί τον λόγο: «Η Ελλάδα δαπανά περισσότερα για την άμυνα ως ποσοστό του ΑΕΠ από ό,τι ακόμη και οι ίδιες οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Μητσοτάκης, 54 ετών, έχει ασκήσει κριτική στη Μόσχα και έχει στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία, για να συνδράμει την πολεμική της προσπάθεια. Έγινε ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός, που μίλησε σε κοινή συνεδρίαση του αμερικανικού Κογκρέσου».

Το Politico σημειώνει ότι «όσον αφορά τα δικαιώματα, οι Βρυξέλλες δεν κατάφεραν να τον πείσουν να σταματήσει αυτό που ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι είναι η παράνομη επαναπροώθηση μεταναστών πίσω στα διεθνή ύδατα. Αντ’ αυτού, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επαίνεσε την Ελλάδα για τις προσπάθειές της να επιβάλει τα σύνορά της, αποκαλώντας την «ασπίδα της Ευρώπης».

Τονίζεται, επίσης, το ρεκόρ της κυβέρνησης στην ελευθερία του Τύπου, το οποίο συνεχίζει να πέφτει κατακόρυφα. Παράλληλα, γίνεται αναφορά στην ετήσια έκθεση της ΕΕ για το κράτος Δικαίου, που επανέλαβε τις ανησυχίες αρκετών ομάδων για τα δικαιώματα των μέσων ενημέρωσης, σχετικά με την αυξανόμενη βία κατά των δημοσιογράφων και την επιλεκτική χρηματοδότηση των μέσων ενημέρωσης από το κράτος.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις