Προσπάθεια προσέγγισης των αναποφάσιστων ψηφπφόρων για να αποφευχθεί η χαλαρή ψήφος λόγω απλής αναλογικής.

Παράλληλα από την Πειραιώς και την Κουμουνδούρου μπαίνουν τα διλήμματα και ξεδιπλώνονται οι βασικοί άξονες των προγραμμάτων για την επόμενη ημέρα. Το δίλημμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» προτάσσεται από το κυβερνητικό στρατόπεδο και δίνεται έμφαση σε μια στρατηγική συγκρίσεων των πεπραγμένων της Νέας Δημοκρατίας με αυτά του ΣΥΡΙΖΑ. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μπαίνει το δίλημμα «Δημοκρατία ή Μητσοτάκης» και ένα από τα κεντρικά συνθήματα είναι «Δικαιοσύνη Παντού».

Με βάση τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων περίπου ένας στους δέκα ψηφοφόρους δεν έχει ακόμα αποφασίσει τι θα ψηφίσει, με τον παράγοντα οικονομία να επηρεάζει όπως φαίνεται σε σημαντικό βαθμό την τελική απόφαση. Για παράδειγμα σύμφωνα με την ΜRB οι αναποφάσιστοι σε ποσοστό 86,2% θα ψηφίσουν με κριτήριο την ακρίβεια, σε ποσοστό 81,8% με κριτήριο τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, σε ποσοστό 74,3% με κριτήριο την εγκληματικότητα, σε ποσοστό 68,3% με κριτήριο τα ελληνοτουρκικά και σε ποσοστό 48,3% τις υποκλοπές.

Ν.Δ: Θέλει να μετατοπίσει το επίκεντρο στις ψηφοφορίες για τα επιδόματα στη Βουλή

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει περάσει στον χρόνο που απομένει για τις εκλογέςμια σειρά θετικών διατάξεων- κυρίως οικονομικού περιεχομένου- απο τη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει πως θα ακολουθήσουν μία ή πιθανότατα δύο ακόμα συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου μέχρι την προκήρυξη των εκλογών. Την ίδια στιγμή σκληρή κριτική ασκείται στην απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να μην συμμετέχει στις ψηφοφορίες στη Βουλή (με εξαίρεση αυτή που αφορά στην τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη).

Μιλώντας την Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την συγκεκριμένη απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας πως «είναι μία επιστροφή στον λαϊκισμό των συνθημάτων και των αχαλίνωτων ψεμάτων, αντί του ορθολογισμού, των επιχειρημάτων». Από το γαλάζιο στρατόπεδο κοιτούν πρωτίστως προς τους ψηφοφόρους του 2019, τους οποίους επιδιώκουν να κερδίσουν με αναφορές στην ανάγκη σταθερότητας και με μια στρατηγική συγκρίσεων με το ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ έχει ήδη ανακοινώσει μια σειρά υποψηφίων και οι τελικές ανακοινώσεις θα εξαρτηθούν από την ημερομηνία των εκλογών που θα επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΣΥΡΙΖΑ: Δίνει βαρύτητα σε ευάλωτα νοικοκυριά και μεσαία τάξη

Επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα της οικονομίας όσο και για το ζήτημα των παρακολουθήσεων εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκινήσει έναν κύκλο συγκεντρώσεων και ήδη έχει μιλήσει στο Περιστέρι και την Αχαΐα χθες, ενώ την Δευτέρα σειρά παίρνει η Θεσσαλονίκη. Στο δρόμο προς τις εκλογές θα αυξηθούν οι περιοδείες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ενδεικτικά αναφέρεται πως σχεδιάζεται επίσκεψη στη Θεσσαλία.

Μιλώντας στην Πάτρα ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για κυβέρνηση «της ακρίβειας, των ανισοτήτων, των υποκλοπών και των εκβιασμών», λέγοντας πως «ήρθε η ώρα να κριθεί από τον ελληνικό λαό». Όπως είπε «ήρθε η ώρα να απαντήσει ο κάθε πολίτης, ό,τι κι αν ψήφισε στις τελευταίες εκλογές, στο δίλημμα που επιτακτικά βάζει η ίδια η ζωή και η πραγματικότητα: Δημοκρατία, ή Νέα Δημοκρατία, Δικαιοσύνη, ή Μητσοτάκης».

Στο δρόμο προς τις κάλπες από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην παρουσίαση ενός σχεδίου για την επόμενη ημέρα, που θα είναι εστιασμένο στους ευάλωτους και στη μεσαία τάξη. Παράλληλα συνεχίζονται τα στοχευμένα σποτάκια και μετά τους νέους (και την καμπάνια Χάου Του) αυτή τη φορά δίνεται βάρος στους συνταξιούχους (μάλιστα στο νέο σποτάκι γίνεται εκτενής αναφορά στις θέσεις του κόμματος).

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει τα ψηφοδέλτιά του στο τρίτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις