Προς ενσωμάτωση η νέα κοινοτική οδηγία για τα καταναλωτικά δάνεια
Την ενσωμάτωση της νέας κοινοτικής Οδηγίας με την οποία θεσπίζονται ενιαίοι ευρωπαϊκοί κανόνες για τα καταναλωτικά δάνεια, ώστε να ωφεληθούν και οι Έλληνες καταναλωτές, προωθεί η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τη νέα Οδηγία, όλοι οι καταναλωτές στην ΕΕ θα λαμβάνουν μέσω του εντύπου των «τυποποιημένων ευρωπαϊκών πληροφοριών καταναλωτικής πίστης» τις ίδιες πληροφορίες, ούτως ώστε εύκολα να μπορούν να συγκρίνουν και να επιλέγουν την πλέον συμφέρουσα από τις προσφορές που τους γίνονται είτε στην χώρα τους είτε σε άλλο κράτος μέλος, καθώς και να επωφελούνται από τραπεζικά προϊόντα που δεν διατίθενται στην χώρα τους.
Αυτό σημαίνει ότι οι Έλληνες καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα αξιοποιώντας τις πληροφορίες αυτές, αλλά και τις νέες τεχνολογίες, να έχουν πρόσβαση σε προϊόντα καταναλωτικής πίστης (δάνεια κ.α.) από χώρες της ΕΕ με επιτόκια πολύ πιο προνομιακά από αυτά που υπάρχουν στην ελληνική αγορά?, δήλωσε ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Γιάννης Οικονόμου.
Η νέα Οδηγία αφορά και τα πλέον διαδεδομένα δάνεια, τα καταναλωτικά, δεδομένου ότι θα καλύπτει συμβάσεις πίστωσης που αφορούν ποσά από 200-75.000 ευρώ και θα αφορά και τις πιστωτικές κάρτες.
Ενθαρρύνεται η ανάπτυξη μιας διασυνοριακής αγοράς καταναλωτικών δανείων και η ενίσχυση του ανταγωνισμού που θα συμβάλει στην βελτίωση των τραπεζικών προϊόντων και, ενδεχόμενα, στην μείωση των επιτοκίων.
Ρυθμίζει το ζήτημα των συνδεδεμένων συμβάσεων πίστωσης. Πρόκειται για συμβάσεις πίστωσης που χρησιμεύουν για χρηματοδότηση σύμβασης για την προμήθεια αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών (πχ. με ινστιτούτα αδυνατίσματος).
Αναφέρει αναλυτικά τις πληροφορίες που θα πρέπει να δίνονται σε περίπτωση διαφήμισης καταναλωτικών δανείων (πχ. χρεωστικό επιτόκιο σταθερό ή, μεταβλητό, συνολικό ποσό της πίστωσης, συνολικό ετήσιο πραγματικό επιτόκιο κλπ).
Καθορίζει με λεπτομέρεια τις πληροφορίες που θα πρέπει να δίνονται στον καταναλωτή πριν την σύναψη της σύμβασης, καθώς και εκείνες που θα πρέπει να περιλαμβάνονται στην σύμβαση.
Ρυθμίζει αναλυτικά το ζήτημα των υπεραναλήψεων.
Εισάγει την αρχή του υπεύθυνου δανεισμού και θεσπίζει υποχρέωση εκ μέρους του πιστωτή αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας του καταναλωτή πριν την δανειοδότησή του, για την προστασία του από τυχόν υπερχρέωση.
Θεσπίζει δικαίωμα αναιτιολόγητης υπαναχώρησης εντός 14 ημερών από την υπογραφή της σύμβασης πίστωσης.
Προσδιορίζει με σαφήνεια τον τρόπο υπολογισμού του Συνολικού Ετήσιου Πραγματικού Ποσοστού Επιβάρυνσης (ΣΕΠΠΕ).