Προσωπικός Γιατρός για όλους από τον Ιούνιο: Πώς θα γίνει η αυτόματη εγγραφή
Η κυβέρνηση επισπεύδει τη δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης, διασφαλίζοντας καθολική κάλυψη μέσω αυτόματης εγγραφής για όσους πολίτες δεν έχουν ήδη επιλέξει τον γιατρό τους.

Ένα σημαντικό ορόσημο πλησιάζει για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στη χώρα, καθώς από την 1η Ιουνίου, όλοι οι πολίτες θα αποκτήσουν πρόσβαση σε προσωπικό γιατρό. Η κυβέρνηση επισπεύδει τη δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης, διασφαλίζοντας καθολική κάλυψη μέσω αυτόματης εγγραφής για όσους πολίτες δεν έχουν ήδη επιλέξει τον γιατρό τους.
Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι πολίτες που δεν θα έχουν εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό έως τα τέλη Ιουνίου, θα εγγραφούν αυτόματα στο σύστημα. Η αντιστοίχιση θα γίνει με βάση τα στοιχεία κατοικίας που έχουν δηλωμένα στον ΑΜΚΑ, με διαθέσιμο προσωπικό γιατρό στον δήμο κατοικίας τους ή σε όμορο δήμο.
Ωστόσο, η κα Αγαπηδάκη τονίζει κατηγορηματικά ότι οι πολίτες διατηρούν πάντα το δικαίωμα να επιλέξουν δωρεάν τον προσωπικό γιατρό που εκείνοι επιθυμούν. Ακόμα και μετά την αυτόματη εγγραφή, θα μπορούν να τον αλλάξουν (μία φορά τον χρόνο ή δύο αν αλλάξουν περιφέρεια) ή να δηλώσουν τον ιδιώτη παθολόγο ή γενικό γιατρό της προτίμησής τους, εάν δεν επιθυμούν δωρεάν προσωπικό γιατρό από το σύστημα.
Ενίσχυση του συστήματος
Η μετάβαση στην καθολική κάλυψη έρχεται μετά από σημαντική πρόοδο του θεσμού. Μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες, σχεδόν 2.000 επιπλέον γιατροί εντάχθηκαν στο σύστημα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των διαθέσιμων προσωπικών γιατρών σε 5.496 (από 3.545 το 2024).
Παράλληλα, πάνω από 5 εκατομμύρια πολίτες έχουν ήδη εγγραφεί στον προσωπικό τους γιατρό, με τις εγγραφές να συνεχίζονται καθημερινά (πάνω από 250.000 μόνο το 2025).
Εξίσου σημαντική είναι η πρόοδος και στον προσωπικό παιδίατρο, έναν θεσμό που εφαρμόζεται για πρώτη φορά. Περίπου 250 παιδίατροι έχουν ήδη ενταχθεί, παρέχοντας δωρεάν πρόσβαση σε 350.000 παιδιά, με στόχο την κάλυψη 500.000 παιδιών στην πρώτη φάση.
Ολιστική αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας
Η μεταρρύθμιση του προσωπικού γιατρού αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η οποία, όπως τονίζει η κα Αγαπηδάκη, αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση με στόχο την αύξηση των χρόνων υγιούς ζωής. Στο πλαίσιο αυτό:
- Υλοποιείται η μεγαλύτερη ανακαίνιση υποδομών του ΕΣΥ από το 1983, με έργα σε εξέλιξη σε πάνω από 156 Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία (προϋπολογισμός 240 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ).
- Ενισχύονται δομές υγείας σε περιοχές με αυξημένες ανάγκες και κοινωνικές ανισότητες (π.χ. Βόρειος Έβρος, Δυτική Αθήνα).
- Κέντρα Υγείας εντάσσονται στο σύστημα εφημεριών των νοσοκομείων, αποσυμφορώντας τα ΤΕΠ. Τα πρώτα τέσσερα Κέντρα Υγείας εξυπηρέτησαν πάνω από 10.000 περιστατικά σε τρεις εβδομάδες.
- Προωθείται η πρόληψη μέσω προγραμμάτων όπως το "Προλαμβάνω", που έχει ήδη βοηθήσει χιλιάδες πολίτες.
- Δίνονται ισχυρά οικονομικά κίνητρα (40.000€ εφάπαξ) σε νέους γιατρούς για να επιλέξουν τις ειδικότητες της Γενικής Ιατρικής και Παθολογίας, αντιμετωπίζοντας τη διαχρονική έλλειψη σε αυτές τις ειδικότητες (μόλις 6% των γιατρών στην Ελλάδα έναντι 20% μ.ο. στην ΕΕ).
Η κυβέρνηση στοχεύει στη δημιουργία ενός συστήματος υγείας πιο δίκαιου, ανθρώπινου και κοντά στον πολίτη, όπου ο προσωπικός γιατρός θα αποτελεί την πρώτη γραμμή φροντίδας και πρόληψης για όλους.