ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Στις 9 Φεβρουαρίου του 1992 (ημέρα Δευτέρα) μία από τις κορυφαίες μορφές των σπορ παγκοσμίως, ο Ερβιν «Μάτζικ» Τζόνσον επέστρεψε στην ενεργό δράση - μετά την προσωρινή αποχώρησή του τον Νοέμβριο του 1991, όταν και δήλωσε ότι είναι φορέας του AIDS - καθώς παίρνει μέρος στο All Star Game του ΝΒΑ που έγινε στο Ορλάντο. Η Δύση, με την οποία αγωνίστηκε ο «Μάτζικ», πήρε τη νίκη με το εντυπωσιακό 153-113 και ο ίδιος ανακηρύχθηκε πολυτιμότερος παίκτης πετυχαίνοντας 25 πόντους και μοιράζοντας 9 ασίστ. Αξίζει να σημειωθεί πως η ατμόσφαιρα του τελικού (τον οποίον παρακολούθησαν 14.272 θεατές) ήταν συγκινησιακά φορτισμένη με τον Τζόνσον να γνωρίζει την αποθέωση στο τέλος του αγώνα. Αξίζει να σημειωθεί πως ο «Μάτζικ» αποφάσισε να πάρει μέρος στον συγκεκριμένο αγώνα έπειτα από απαίτηση και ψηφοφορία των φιλάθλων.
Για την ιστορία παραθέτουμε τους σκόρερ του αγώνα:
ΔΥΣΗ: Μαλόουν 11, Μάλιν 13, Ρόμπινσον 19, Ντρέξλερ 22, Τζόνσον 25, Χάρνταγουεϊ 14, Ολάζουγιον 7, Χόρνασεκ 11, Θορπ 2, Ουόρθι 9, Στόκτον 12, Μέιτζερλ 4, Μουτόμπο 4.
ΑΝΑΤΟΛΗ: Πίπεν 14, Μπάρκλεϊ 12, Γιούιν 10, Τόμας 15, Τζόρνταν 18, Πράις 6, Ντόχερτι 6, Ντούμαρς 4, Ρόντμαν 4, Λιούις 7, Ουίλις 8, Ανταμς 9.
Ο Ερβιν «Μάτζικ» Τζόνσον γεννήθηκε στις 14 Αυγούστου του 1959 στο Ιστ Λάνσινγκ του Μίτσιγκαν. Από την μέρα που έκανε τα πρώτα του βήματα στο μπάσκετ στο γυμνάσιο του Λάνσινγκ Εβερετ φάνηκε πως προοριζόταν για «μεγάλα» πράγματα. Και η καριέρα του επιβεβαίωσε την παραπάνω πρόταση. Κατέκτησε τα πάντα στην καριέρα του, τίτλους στο ΝΒΑ, στο κολεγιακό πρωτάθλημα (NCAA), ακόμη και στο σχολικό πρωτάθλημα, ενώ είχε διακρίσεις και σε εθνικό επίπεδο. Ο Τζόνσον το 1979 οδήγησε το Μίτσιγκαν στην κατάκτηση της κορυφής του NCAA, ύστερα από μια κλασική «μάχη» απέναντι στην Ιντιάνα του σπουδαίου Λάρι Μπερντ. Μία κόντρα που αποτέλεσε τον «προπομπό» των μεγάλων «μαχών» που θ ακολουθούσαν τη δεκαετία του 1980 ανάμεσα στους δύο αυτούς κορυφαίους μπασκετμπολίστες με τους Λος Αντζελες Λέικερς και τους Μπόστον Σέλτικς. Το 1979, επίσης, ο Τζόνσον ήταν ήδη «αστέρι», καθώς ήταν Νο1 στα ντραφτ και πήγε στους Λέικερς, όπου και μεγαλούργησε.
Την πρώτη του κιόλας χρονιά στο Λος Αντζελες οδήγησε τους «λιμνανθρώπους» στην κατάκτηση του τίτλου στο ΝΒΑ - ύστερα από οκτώ χρόνια - απέναντι στους Σίξερς. Μάλιστα, στον πρώτο τελικό (που έγινε στις 6 Μαΐου του 1980) έκανε ρεκόρ πόντων για πρωτοεμφανιζόμενο παίκτη, καθώς σημείωσε 42 πόντους και ανακηρύχθηκε MVP. Στη σειρά αυτή των τελικών με τη Φιλαδέλφεια ο «Μάτζικ» αγωνίστηκε και στις πέντε (!) θέσεις κι έδωσε τα διαπιστευτήριά του για το τι θα επακολουθούσε... Το πρωτάθλημα του 1980 ήταν για τον Τζόνσον το πρώτο από τα πέντε που κέρδισε με τους Λέικερς (τα υπόλοιπα τέσσερα ήλθαν το 1982, το 1985, το 1987 και το 1988). Αναδείχθηκε επίσης κορυφαίος παίκτης του πρωταθλήματος τρεις φορές (1987, 1989 και 1990), συμπεριλήφθηκε εννέα φορές στην πρώτη ομάδα του NBA και μία στη δεύτερη. Στην καριέρα του είχε 1.724 κλεψίματα με τους Λέικερς και 10.141 ασίστ, αριθμός ρεκόρ στην ιστορία του επαγγελματικού πρωταθλήματος μέχρι το 1995, οπότε και τον... προσπέρασε ο Τζον Στόκτον των Τζαζ. Στις 7 Νοεμβρίου του 1991 ο «Μάτζικ» ανακοίνωσε ότι είναι φορέας του AIDS και αποχωρεί για λίγο απ την ενεργό δράση, για να επιστρέψει όπως είπαμε τον Φεβρουάριο του 1992 στο All Star Game που έγινε στη Φλώριδα.
Ο Τζόνσον έλαβε μέρος σε δώδεκα αγώνες All-Star, ενώ ήταν μέλος της ομάδας των Ηνωμένων Πολιτειών, της περίφημης «Dream Team» του 1992, η οποία κατέκτησε - διά περιπάτου - το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες της Βαρκελώνης. Το ίδιο έτος του απονεμήθηκε το βραβείο του J.Walter Kennedy. Εν συνεχεία έγινε για δύο χρόνια σχολιαστής στο NBC Sports (1992-94), ενώ το 1994 καταλαμβάνει τη θέση του αντιπροέδρου στους αγαπημένους του Λέικερς. Την περίοδο 1995-96 επέστρεψε και πάλι ως παίκτης στους «λιμνανθρώπους», σεζόν η οποία ήταν και η τελευταία του στον «μαγικό» κόσμο του ΝΒΑ. Το 1996 ανακηρύχθηκε ως ένας απ τους κορυφαίους παίκτες στην ιστορία του ΝΒΑ. Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν τον Μάικλ Τζόρνταν τον κορυφαίο καλαθοσφαιριστή όλων των εποχών, όμως δεν είναι υπερβολή να πούμε πως ακόμη περισσότεροι είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως ο «Μάτζικ» ήταν ο πληρέστερος παίκτης στην ιστορία του αθλήματος.