Σίγουρα η ταινία Blonde είναι κουραστική. Ο σκηνοθέτης είχε τη δυνατότητα (πιστεύω) να μειώσει το χρόνο, αλλά δεν το έκανε.

Γιατί να τη δείτε;

Επειδή αφορά τη ζωή της Merilyn Monroe (Νόρμα Τζιν). Το έργο είναι ακατάλληλο για ανηλίκους, βαθμολογείται ως NC – 17. Τώρα, εάν όλα όσα βλέπουμε είναι αληθινά ή όχι, αυτό θα το κρίνετε εσείς. Οπωσδήποτε έχει να κάνει και με μυθοπλασία (βασίζεται στο μυθιστόρημα της Τζόις Κάρολ Όουτς). Ο Αυστραλός σκηνοθέτης Andrew Dominik (Η Δολοφονία του Τζέσε Τζέιμς από τον Δειλό Ρόμπερτ Φορντ) μας μπερδεύει λίγο, με το αποτέλεσμα που δείχνει στη μεγάλη (μικρή τώρα, μέσω Netflix) oθόνη. Θυμήθηκε να παρουσιάσει μια ταινία με τη Μέριλιν, 60 χρόνια μετά. Γιατί άραγε;

Πονεμένη ψυχή

Με βάση όσα βλέπουμε στην «Ξανθιά», η Μέριλιν είχε δύσκολα παιδικά χρόνια. Η Μητέρα της είχε κακοποιητική συμπεριφορά απέναντι της (θα τα δείτε στην ταινία – ντοκιμαντέρ). Στην αρχή, το έργο είναι συγκινητικό (στις σκηνές που είναι κοριτσάκι η Μονρόε) και μπορώ να πω ότι η Κουβανή Ana de Armas (No Time to Die, Blade Ruunner 2049, Knives Out) είναι καλή ερμηνευτικά. Η ταινία έχει γυμνό, παραπάνω απ’ όσο πρέπει. Έχει και σκληρές εικόνες.

Ταινία που θα συζητηθεί 

Το Blonde θα προκαλέσει (δεν ξέρω εάν θα είναι υποψήφιο σε κάποια κατηγορία – πρεμιέρα έκανε στο Φεστιβάλ Βενετίας). Το ερώτημα που γεννιέται. Ήταν όντως η Merilyn τόσο αγαθή; H Πατρική φιγούρα της έλειπε σε όλη της τη ζωή. Το άσχημο είναι (είναι πολύ άσχημο) ότι όλους τους συντρόφους τους αποκαλούσε ”μπαμπάκα” (αυτό είναι και διαστροφικό). Το φιλμ θα μπορούσε να διαρκούσε 1 ώρα και 20 λεπτά περίπου. Διαρκεί 2 ώρες και 37 λεπτά (πρόβλημα).

Η γλυκύτατη, κατά τ’ άλλα Merilyn Monroe έψαχνε να βρει σε όλη της τη ζωή αυτό που αποκαλούμε θαλπωρή. Πέρασε πολλά, έγινε Στόχος (τα είχε και με τον John Kennedy) και γενικώς την εκμεταλλεύτηκαν πολλοί άνθρωποι. Το έργο είναι και επίκαιρο.

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η Γυναίκα Merilyn δεν ξεπέρασε ποτέ τα παιδικά της τραύματα.

Ο θάνατος της θα σας θυμίσει συγκεκριμένη σκηνή στο Se7en (ίσως από αυτή την εικόνα εμπνεύστηκε και ο David Fincher – δείτε μια σκηνή στο δωμάτιο, εάν έχετε δει).

Ο σκηνοθέτης δεν συμφωνεί με το ΝC – 17, αλλά υποχώρησε για να κυκλοφορήσει η ταινία σε streaming υπηρεσία (στις πλατφόρμες δεν ελέγχονται οι ηλικίες τόσο – για το ποιες θα τη δουν, σε σχέση με τους κινηματογράφους που η σήμανση ακατάλληλο μπορεί να επηρεάσει και τη διανομή του έργου). Ο ίδιος δήλωσε: «Είναι μια απαιτητική ταινία. Αν δεν αρέσει στο κοινό, αυτό είναι το πρόβλημα του γ@μημ@νου κοινού. Δεν τρέχει για δημόσια αξιώματα. Είναι μια ταινία NC-17 για τη Μέριλιν Μονρόε, είναι κάτι που θέλετε, σωστά; Θέλω να πάω να δω την έκδοση NC-17 της ιστορίας της Merilyn Monroe».

Καλό είναι, ο Dominik να παρουσιάσει με τον ίδιο τρόπο (εάν κι εφόσον…) τις ιστορίες και άλλων γυναικών του Hollywood, γιατί όχι και ολόκληρου του κόσμου. Θα ήταν πιο έντιμο (όχι για μας) για τον ίδιο.

 Ana de Armas in Blonde

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις