SOS για τα περιστατικά στα επείγοντα: Εκρηκτική αύξηση υποθέσεων ιατρικής ευθύνης στα δικαστήρια
Ο ΠΙΣ πρότεινε τη σύσταση ενός ανεξάρτητου Σώματος Εμπειρογνωμόνων για να γνωμοδοτεί επί θεμάτων ιατρικής ευθύνης.

Μεγάλο πρόβλημα στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών στα νοσοκομεία αναδεικνύει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), καθώς το 80% των υποθέσεων ιατρικής ευθύνης που φθάνουν στα δικαστήρια αφορούν σε περιστατικά που διαδραματίζονται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) ή κατά τη διάρκεια εφημεριών.
Το ζήτημα τέθηκε στο επίκεντρο ημερίδας του ΠΙΣ με θέμα «Αργή Δικαιοσύνη, Γρήγορη Τεχνολογία», όπου ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί κατέγραψαν την προβληματική κατάσταση στην εκδίκαση αυτών των υποθέσεων.
Στην ημερίδα παρέστησαν ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μιχαήλ Πικραμένος και εκπρόσωποι της ηγεσίας των δικαστηρίων της χώρας.
ΠΙΣ: Σύσταση ανεξάρτητου Σώματος Εμπειρογνωμόνων
Στο πλαίσιο αυτό, ο ΠΙΣ πρότεινε τη σύσταση ενός ανεξάρτητου Σώματος Εμπειρογνωμόνων για να γνωμοδοτεί επί θεμάτων ιατρικής ευθύνης, πρόταση που συζητήθηκε με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη, ο οποίος εξέφρασε την πρόθεση για πιο αποτελεσματική και επιστημονικά τεκμηριωμένη προδικασία.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, πέρα από το κρίσιμο ζήτημα των επειγόντων, οι ομιλητές εξέφρασαν προβληματισμούς για τη νέα Υπουργική Απόφαση για την Τηλεϊατρική. Ο ΠΙΣ κρίνει «απαράδεκτη την Υπουργική Απόφαση για την Τηλεϊατρική» υποστηρίζοντας πως «η τηλεϊατρική είναι και αυτή ιατρική και συνεπώς θα πρέπει να ασκείται με τους ίδιους όρους και δεοντολογικές αρχές».
Επίσης έγινε ιδιαίτερη αναφορά στα μέτρα που έχουν ληφθεί κατά της βίας εναντίον γιατρών και νοσηλευτών, όπως επίσης και στις προστατευτικές διατάξεις για την αποτροπή προσφυγών σε βάρος γιατρών που θεσμοθετήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας από τον πρώην υπουργό Υγείας Θ. Πλεύρη.
Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τόνισε τη θετική συνεργασία με τον Υπουργό Δικαιοσύνης για την προστασία των γιατρών. Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΠΙΣ, Δημήτρης Βαρνάβας, υπογράμμισε την πρόοδο στην ανάγκη για σαφείς κανόνες και γνωμοδοτικά συμβούλια, ενώ ανακοίνωσε πρωτοβουλίες για την εκπαίδευση πραγματογνωμόνων.