Με την ιδιότητα του αθλητικού διευθυντή της ΠΑΕ Ολυμπιακός, ο Κριστιάν Καρεμπέ μίλησε για τα μυστικά του πλάνου που εφαρμόζει στους πρωταθλητές Ελλάδας, τις δυσκολίες της ζωής του κι τη μάχη με τον ρατσισμό που έχει δώσει.

Ο σχεδόν 50χρονος θρύλος του παγκόσμιου ποδοσφαίρου έπαιζε ποδόσφαιρο χωρίς να φοράει παπούτσια, πριν τον «αρπάξει» -αρχικά- μια από τις τοπικές ομάδες, η Γκαΐτσα. «Έπαιζα ξυπόλυτος, ναι. Δεν είχα παπούτσια”. Με κοίταξε με γλυκόπικρο μισό χαμόγελο κι έπειτα από μελαγχολική παύση δευτερολέπτων, συνέχισε: “Συνήθιζα να παίζω έτσι και αυτό προκάλεσε έκπληξη σ’ έναν από τους προπονητές. Σταμάτησε το παιχνίδι. Είπε ‘δεν μπορεί να παίζει έτσι αυτό το αγόρι, δεν έχει παπούτσια’. Τους κοίταξα κι απάντησα ‘δεν με νοιάζει, με ή χωρίς παπούτσια, εγώ θέλω να παίξω’. ‘Τουλάχιστον βάλε ένα ζευγάρι παπούτσια, ό,τι να ‘ναι!’, μου είπε. Βγήκα έξω και ρώτησα αν μπορώ να δανειστώ κάποιου παιδιού τα παπούτσια: ‘Δεν με ενδιαφέρει αν είναι του μπάσκετ ή οτιδήποτε άλλο. Πρέπει να προστατέψω τα πόδια μου’», δήλωσε σε συνέντευξη του στο contra.gr

Ήταν 17 ετών, όταν έφτασε στην Γαλλία, προκειμένου να δοκιμαστεί στις ακαδημίες της Ναντ. Φορούσε σορτς και κοντομάνικη μπλούζα. Έκπληκτος διαπίστωσε ότι σχεδόν κανείς δεν γνώριζε το μέρος από το οποίο ερχόταν και πού βρισκόταν στο χάρτη η Νέα Καληδονία. «Στην Ευρώπη έμαθα να παίζω ποδόσφαιρο. Κάθε παιδί νομίζει ότι ξέρει να παίζει ποδόσφαιρο. Ήταν διαφορετικά. Ήδη υπήρχε ένα επίπεδο, οι άλλοι είχαν εμπειρία. Εγώ δεν τα είχα αυτά. Μπορούσα να τρέξω με την μπάλα, να σουτάρω και να ντριμπλάρω, όπως όλοι. Αλλά, πρέπει να ξέρεις και τακτική, να ξέρεις τον αντίπαλο, τη διοργάνωση. Είχα ένα νέο ποδοσφαιρικό ‘λεξικό’ μπροστά μου. Να μάθω την πάσα, την κρυφή πάσα, τις αποστάσεις. Τα πάντα. Ακόμα και τους οπαδούς και την αλληλεπίδραση μαζί τους, με τους αντιπάλους επίσης. Δούλευα όπως όλοι, αλλά περισσότερο απ’ τον καθένα. Επειδή, εκείνοι είχαν φτάσει σ’ ένα επίπεδο κι εγώ είχα αδυναμίες.

Όταν οι συμπαίχτες μου ξεκουράζονταν, εγώ έμενα μόνος μου και δούλευα. Έκανα δοκιμές σε αριστερό και δεξί πόδι, άλματα. Κάθε, κάθε μέρα. Όχι μόνο για να καλύψω το κενό που είχα, αλλά και επειδή ήθελα να γίνω καλύτερος από αυτούς. Οι υπόλοιποι ήταν εκεί τρία χρόνια πριν από ‘μένα. Είχαν 3 χρόνια επιπλέον γνώση και επίπεδο”. Η επίμονη προσπάθεια και το αυστηρό πρόγραμμα τον ακολούθησε στην υπόλοιπη καριέρα του. Όταν ήταν στον Ολυμπιακό, πήγαινε πρώτος στην προπόνηση και έφευγε τελευταίος», ανέφερε στη συνέντευξη του στη Μαρία Καούκη.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις