Ο Ολυμπιακός ιδρύθηκε σαν σήμερα το 1925. Πρόκειται για μια ημέρα γιορτής για τους φιλάθλους του κορυφαίου συλλόγου της Ελλάδος, ο οποίος βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο κάθε πρωταθλήματος της χώρας μας με στόχο να κατακτά διαρκώς τίτλους.

Η ίδρυση του Ολυμπιακού

Ο ομάδα του Πειραιά δημιουργήθηκε έπειτα από τη συγχώνευση του Αθλητικού και Ποδοσφαιρικού Συλλόγου Πειραιώς και του Ομίλου Φιλάθλων Πειραιώς. Ο Νότης Καμπέρος, ο οποίος θέλησε να εκφράσει δύναμη, αθλητική ισχύ, ήθος, ευγενή άμιλλα, και το Ολυμπιακό Ιδεώδες με το όνομα του συλλόγου, αλλά και ο επιχειρηματίας Μιχάλης Μανούσκος ήταν οι «νονοί» του. Ο δεύτερος έγινε ο παρθενικός πρόεδρος των Πειραιωτών, ενώ ο Νότης Καμπέρος, ο οποίος ήταν ανώτατος αξιωματούχος του Πολεμικού Ναυτικού, ανέλαβε χρέη αντιπροέδρου.

Τα χρώματα του Συλλόγου, ήταν, σύμφωνα με μαρτυρίες, ιδέα του Γιάννη Ανδριανόπουλου, με το κόκκινο να επιλέγεται ώστε να συμβολίζει το πάθος για τη νίκη, ενώ το λευκό την αγνότητα και την ευγενή άμιλλα.

Καταλυτικό ρόλο έπαιξε και η συμβολή των Ανδριανόπουλων (πέντε αδέρφια συν τον πατέρα τους), οι οποίοι σε συνεργασία με άλλους επιφανείς παράγοντες της πειραϊκής κοινωνίας, «γέννησαν» ένα αθλητικό σωματείο, για να αμφισβητήσουν άμεσα την κυριαρχία του Πειραϊκού Συνδέσμου. Ενός σωματείου του Πειραιά, με πολύμορφη δραστηριότητα (λογοτεχνική, εκπαιδευτική, πολιτιστική, αθλητική).

Η οικογένεια των Ανδριανόπουλων είχε στην ιδιοκτησία της ένα εμπορικό οίκο, που διηύθυνε τότε ο πατέρας τους, Ανδρέας. Τα πέντε αδέρφια ταυτίστηκαν με το ξεκίνημα του συλλόγου και στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, καθώς φόρεσαν την ερυθρόλευκη φανέλα.

Τα ιδρυτικά μέλη του Ολυμπιακού:

Βασίλης Ανδριανόπουλος, Γιάννης Ανδριανόπουλος, Γιώργος Ανδριανόπουλος, Ντίνος Ανδριανόπουλος, Δημήτρης Ανδρόνικος, Νίκος Ανδρόνικος, Δημήτρης Αυδής, Νίκος Βλάσσης, Στέφανος Εμμανουήλ, Νίκος Ζαχαρίας, Θανάσης Καλλίτσης, Νίκος Καλούδης, Ντίνος Καλούδης, Νότης Καμπέρος, Κώστας Κλειδουχάκης, Όθων Κόκκινος, Τριαντάφυλλος Κρέμος, Παναγιώτης Κωστάλας, Παναγιώτης Λαγουμιτζής, Ανδρέας Λουκάκης, Σπύρος Λουκάκης, Γιάννης Λουλουδάκης, Βαγγέλης Μαγκόπουλος, Μιχάλης Μανούσκος, Σταύρος Μαραγκουδάκης, Γρηγόρης Ντούφας, Θόδωρος Ορλώφ, Φώτης Πρωτοψάλτης, Γιάννης Συμιγδαλάς, Νίκος Συμιγδαλάς, Χρήστος Τζουμερικιώτης, Βρασίδας Τρουποσκιάδης και Σπύρος Ψαλλιδάς.

Το ποδοσφαιρικό τμήμα ιδρύθηκε πρώτο, ενώ ακολούθησαν το 1926 το βόλεϊ, το 1931 το μπάσκετ, το πόλο, η κολύμβηση, ο στίβος, η πάλη και η πυγμαχία, ενώ πλέον ο σύλλογος διαθέτει και τμήμα χάντμπολ.

Ο πρώτος ύμνος του Ολυμπιακού

«ΦΕΥΓΑΤ’ ΑΠΟ ΜΠΡΟΣ
ΦΕΥΓΑΤ’ ΑΠΟ ΜΠΡΟΣ, ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΜΠΑΙΝΕΙ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ!
ΦΤΕΡΑ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ, ΚΑΡΔΙΑ ΜΕΣ’ ΣΤΑ ΣΤΗΘΙΑ
ΠΟΥ ΔΩΣΑΝ ΘΡΙΑΜΒΟΥΣ, ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ
ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ, ΑΤΡΟΜΗΤΟΙ ΛΥΚΟΙ
ΚΑΙ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΗΣ ΞΑΝΑΝΟΙΓΕΙ Η ΝΙΚΗ!
ΠΑΣΑΡΕΙ Ο ΕΝΑΣ, Ο ΑΛΛΟΣ ΣΟΥΤΑΡΕΙ
Ο ΕΧΘΡΟΣ ΤΑ ΧΑΝΕΙ ΣΩΣΤΟΣ ΠΑΝΙΚΟΣ,
ΑΥΤΟΣ ΠΡΟΣΕΧΕΙ, ΕΚΕΙΝΟΣ ΜΑΡΚΑΡΕΙ,
ΘΡΙΑΜΒΟΣ, ΝΙΚΗ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ!
ΦΕΥΓΑΤ’ ΑΠΟ ΜΠΡΟΣ,
ΦΕΥΓΑΤ’ ΑΠΟ ΜΠΡΟΣ, ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΜΠΑΙΝΕΙ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ ΔΙΑΛΕΚΤΑ, ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΙΑ!
ΔΥΝΑΜΗ, ΤΕΧΝΗ, ΑΤΣΑΛΙ ΚΑΡΔΙΑ
ΕΝΑ, ΔΥΟ, ΤΡΙΑ ΓΚΟΛ ΠΑΝΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΣ
ΘΡΙΑΜΒΟΣ, ΝΙΚΗ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ!
ΚΟΚΚΙΝΟ-ΑΣΠΡΟ, ΠΑΝΤΙΕΡΑ ΓΝΩΣΤΗ
ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΙΚΕΣ ΠΑΝΤΟΥ ΞΑΚΟΥΣΤΗ
ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ, ΑΓΩΝΑΣ ΦΙΛΙΚΟΣ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΘΡΙΑΜΒΟΣ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΠΑΝΤΟΤΕ ΝΙΚΗ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΤΟΥΣ
Η ΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΩΠΑ ΤΟΥΣ
ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ, ΑΛΑΛΑΓΜΟΣ!
ΚΟΚΚΙΝΟ-ΑΣΠΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ!
ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ ΔΙΑΛΕΚΤΑ, ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΙΑ
ΔΥΝΑΜΗ, ΤΕΧΝΗ, ΑΤΣΑΛΙ ΚΑΡΔΙΑ!
ΕΝΑ, ΔΥΟ, ΤΡΙΑ ΓΚΟΛ ΠΑΝΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΣ
ΘΡΙΑΜΒΟΣ, ΝΙΚΗ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ!
Η ΑΣΤΡΑΠΗ ΜΕ Τ’ΑΣΠΡΟ, ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΚΟΚΚΙΝΗ ΛΑΜΨΗ
Ο ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΟΛΑ ΕΝΩΜΕΝΑ, ΣΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟ ΧΩΜΑ
ΑΝΘΙΖΟΥΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ»
ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ ΔΙΑΛΕΚΤΑ, ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΙΑ,
ΔΥΝΑΜΗ, ΤΕΧΝΗ, ΑΤΣΑΛΙ ΚΑΡΔΙΑ
ΕΝΑ, ΔΥΟ, ΤΡΙΑ ΓΚΟΛ ΠΑΝΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΣ
ΘΡΙΑΜΒΟΣ!
ΝΙΚΗ!
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
»

Ο σύγχρονος ύμνος του συλλόγου

Το 1980 ο Ολυμπιακός κατακτά το πρωτάθλημα, το οποίο είναι το πρώτο του σε επαγγελματικό επίπεδο. Οι Σπύρος Βαλσαμάκης και Σωτήρης Κιλιμάντζος γράφουν τον τωρινό ύμνο («Θρύλε των γηπέδων») των «ερυθρόλευκων», τον οποίο ερμηνεύει ο Χρήστος Βολιώτης.

Η προεδρία του Γουλανδρή

Ο Νίκος Γουλανδρής ξεκίνησε την εμπλοκή του με τον Ολυμπιακό το 1970 και έναν χρόνο αργότερα έγινε γενικός διευθυντής του. Από το 1972 ήταν πρόεδρος της ομάδας. Όσο ήταν πρόεδρος, ο Ολυμπιακός κατέκτησε στο ποδόσφαιρο τρία Πρωταθλήματα, δύο Κύπελλα και δύο νταμπλ (1973 και 1975) σε τρία χρόνια.

Ανάμεσα στους παίκτες που ο Νίκος Γουλανδρής έφερε στην ομάδα, ήταν ο Μίλτον Βιέρα, ο πρώτος παίκτης που είχε αγωνιστεί σε παγκόσμιο κύπελλο και ήρθε σε ελληνική ομάδα. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Γουλανδρής παρέμεινε πρόεδρος του Ολυμπιακού μέχρι το 1974. Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Κελεσίδη, αποχώρησε επειδή «ανακάλυψε ότι οι συνεργάτες του τον κορόιδευαν».

Η ημέρα που ο Κόκκαλης ανέλαβε και άλλαξε το ρου της ιστορίας

Στις 15 Απριλίου του 1993 θα άλλαζε η σύγχρονη ιστορία του Ολυμπιακού. Ήταν μια μέρα ορόσημο για την ομάδα του Πειραιά και το ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς ήταν η πρώτη που ανέλαβε τον προεδρικό θώκο της ΠΑΕ ο Σωκράτης Κόκκαλης. Από τότε μέχρι το καλοκαίρι του 2010 όταν και παρέδωσε τα ηνία στον Βαγγέλη Μαρινάκη, όχι μόνο κατάφερε να «σπάσει» τα «πέτρινα χρόνια», αλλά οδήγησε τον Θρύλο στην κορυφή του Ολύμπου.

Όταν ανέλαβε τη σκυτάλη, η ΠΑΕ στεγαζόταν στην οδό Κουντουριώτου. Τότε ο σύλλογος ήταν πνιγμένος στα χρέη λόγω της λαίλαπας που είχε προηγηθεί από Σαλιαρέλη και Κοσκωτά, και έβαλε άμεσο σκοπό το οικονομικό συμμάζεμα, ενώ άλλαξαν και τα γραφεία καθώς πήγαν στην οδό Υψηλάντου μέχρι που δημιουργήθηκε το νέο σπίτι του Ολυμπιακού στην Πλατεία Αλεξάνδρας.

Με τον ίδιο στην προεδρία ο Ολυμπιακός κυριάρχησε σε σταθερή βάση στο πρωτάθλημα και στο κύπελλο, ενώ είχε και συνεχείς παρουσίες στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Η επόμενη ημέρα με Μαρινάκη

Το 2010 η ερυθρόλευκη ΠΑΕ εξαγοράστηκε, από τον Σωκράτη Κόκκαλη, με τον Βαγγέλη Μαρινάκη να αποκτά την πλειοψηφία των μετοχών της ΠΑΕ Ολυμπιακός αναλαμβάνοντας πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, ενώ παραμένει στον σύλλογο μέχρι σήμερα με στόχο να συνεχίσει τα όσα έχτισε ο Σωκράτης Κόκκαλης όταν ανέλαβε το 1992.

Τα ευρωπαϊκά στο μπάσκετ

ΡΩΜΗ – 1997

Το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο του Ολυμπιακού χρονολογείται το 1997. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν ηττηθεί το 1994 από τη Μπανταλόνα και το 1995 από τη Ρεάλ Μαδρίτης, ωστόσο στη Ρώμη κατάφεραν να γράψουν ιστορία. Η ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς ξεπέρασε αρχικά το εμπόδιο της Ολίμπια, με τον Ντέιβιντ Ρίβερς να πετυχαίνει 28 πόντους και να κάνει τη διαφορά. Ακολούθησε ο τελικός με τη Μπαρτσελόνα. Ο Ρίβερς ήταν ξανά… ασταμάτητος κι ο Ολυμπιακός ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης! Ο Αμερικανός έδωσε ένα απίστευτο one man show στη Ρώμη και το όνομα του συνδέθηκε με την «ερυθρόλευκη» ιστορία!

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ 73-58

Ολμυμπιακός: Ρίβερς 26 (6/9δ., 1/3τρ., 11/14β., 4ρ., 3ασ., 3κλ., 5λ.), Σιγάλας 7 (5ρ., 2ασ.), Νάκιτς, Τάρλατς 11 (1/8δ., 9/14β., 11ρ.), Φασούλας 6 (7ρ., 2τ.), Μπακατσιάς 1, Παπανικολάου 11 (3/6δ., 1/2τρ., 2/4β., 3ρ.), Γαλακτερός, Τόμιτς 9 , Βελπ 2. Κόουτς: Ιβκοβιτς

ΠΟΛΗ – 2012

Μία εκ των μεγαλύτερων εκπλήξεων στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Εκείνη τη χρονιά ο Ολυμπιακός μείωσε το μπάτζετ και όλα έδειχναν πως το ταβάνι του θα είναι χαμηλό. Κι όμως. Τα… μωρά του Ντούσαν Ίβκοβιτς πήραν… φόρα μετά τις προσθήκες των Έισι Λο και Τζόι Ντόρσεϊ, με αποτέλεσμα να πάρουν το εισιτήριο για το Final 4 της Πόλης. Εκεί οι «ερυθρόλευκοι» πήγαν ως το απόλυτο αουτσάιντερ. Ο Βασίλης Σπανούλης, όμως, είχε διαφορετική άποψη και με μία τρομερή εμφάνιση στον ημιτελικό με τη Μπαρτσελόνα, οδήγησε τον Ολυμπιακό σε μία σπουδαία πρόκριση!

Σειρά είχε το τελικός με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Απόλυτο φαβορί οι Ρώσοι του Γιόνας Καζλάουσκας, με τη διαφορά στη διάρκεια της αναμέτρησης να φτάνει στους 19 πόντους. Ποιος σας είπε, όμως, ότι τα πάντα είχαν κριθεί; Ο Ολυμπιακός έκανε την ανατροπή του αιώνα και με το καλάθι του Γιώργου Πρίντεζη ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης για δεύτερη φορά στην ιστορία του!

Tελικός: ΤΣΣΚΑ Μόσχας – Ολυμπιακός 61-62

Ολυμπιακός (Ντούσαν Ίβκοβιτς): Χάινς, Άντιτς 7, Σπανούλης 15(2), Ντόρσεϊ, Κέσελ 3(1), Παπαδόπουλος, Πρίντεζης 12, Παπανικολάου 19(3), Μάντζαρης 3(1), Σλούκας 4(1), Λο

ΛΟΝΔΙΝΟ – 2013

Το 2012 έγινε το… θαύμα, το 2013 ο Ολυμπιακός το επανέλαβε! Οι «ερυθρόλευκοι» πήγαν ξανά ως αουτσάιντερ στο Λονδίνο, ωστόσο κατάφεραν να κατακτήσουν ξανά την Ευρώπη. Για τρίτη φορά στην ιστορία τους. Μόνο που αυτή τη φορά, σε αντίθεση με το 2012, η ομάδα του Πειραιά διέλυσε τους αντιπάλους της. Κυριολεκτικά! Στον ημιτελικό με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα παρέδωσε σεμινάρια άμυνα, ενώ στον μεγάλο τελικό κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης, ήταν η σειρά της επίθεση. Ο Ολυμπιακός βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο στην αρχή της αναμέτρησης (σ.σ. 10-27 στο τέλος της πρώτης περιόδου), στη συνέχεια, όμως, εκείνος που ανέλαβε δράση ήταν ο Βασίλης Σπανούλης! Ο Λαρισαίος γκαρντ έβαζε το ένα τρίποντο μετά το άλλο, η άμυνα της Ρεάλ Μαδρίτης δεν μπορούσε να τον σταματήσει με τίποτα και κάπως έτσι το ευρωπαϊκό κατέληξε ξανά στον Πειραιά!

Τελικός: Ολυμπιακός – Ρεάλ Μαδρίτης 100-88

Τα δεκάλεπτα: 10-27, 37-41, 61-61, 100-88

Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Χάινς 12 (4/4δίπ., 4/5βολ., 5ριμπ., 2λάθ., 3ασ.), Λο 20 (3/4δίπ., 1/2τρίπ., 11/13βολ., 5ριμπ., 1λάθ., 5ασ.), Άντιτς 10 (3/5δίπ., 1/4τρίπ., 1/2βολ., 6ριμπ., 2ασ.), Σπανούλης 22 (0/3δίπ., 5/9τρίπ., 7/10βολ., 2ριμπ., 4λάθ., 4ασ.), Περπέρογλου 10 (2/2δίπ., 2/5τρίπ., 1ριμπ., 2κλ., 1λάθ.), Σερμαντίνι 3 (1/1δίπ., 1/1βολ., 1ριμπ., 1λάθ., 2ασ.), Σλούκας 11 (2/3δίπ., 0/1τρίπ., 7/7βολ., 1κλ., 1λάθ.), Πάουελ 2 (1/1δίπ., 1ριμπ., 1λάθ.), Πρίντεζης 5 (2/3δίπ., 0/1τρίπ., 1/2βολ., 3ριμπ., 1λάθ., 1ασ.), Παπανικολάου 5 (2/4δίπ., 0/2τρίπ., 1/2βολ., 3ριμπ.), Κατσίβελης (3ριμπ.)

Αμέτρητες είναι οι επιτυχίες του συλλόγου και στα άλλα αθλήματα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις