Ο υπουργός Ολυμπιακών Αγώνων της Ιαπωνίας Tamayo Marukawa επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που κυκλοφορούσαν τις τελευταίες ώρες, ανακοινώνοντας ότι οι Αγώνες του Τόκιο θα πραγματοποιηθούν χωρίς θεατές, εξαιτίας της πανδημίας.

Σημειώνεται ότι ήδη είχε γίνει γνωστή η επιβολή νέας κατάστασης έκτακτης ανάγκης στο Τόκιο λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού, δύο εβδομάδες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Τα μέτρα θα διαρκέσουν μέχρι τις 22 Αυγούστου, δηλαδή καθ΄ όλη την διάρκεια της διεξαγωγής των Αγώνων, από τις 23 Ιουλίου μέχρι τις 8 Αυγούστου.

Σημειώνεται ότι εδώ και εβδομάδες οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο αποκλεισμός των θεατών από τους Ολυμπιακούς είναι η λιγότερο επικίνδυνη επιλογή, αφού υπάρχει ο φόβος ότι η εισροή χιλιάδων αθλητών και αθλητικών παραγόντων θα τροφοδοτήσει νέο κύμα κρουσμάτων.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι τον Μάρτιο, οι διοργανωτές είχαν πάρει την πρωτοφανή απόφαση για απαγόρευση της έλευσης ξένων θεατών στην Ιαπωνία. Τον Ιούνιο ανακοίνωσαν ότι θα επιτραπεί η παρουσία εγχώριων θεατών, αλλά με την πλήρωση του 50% των θέσεων κάθε αγωνιστικού χώρου και με ανώτατο όριο τα 10.000 άτομα.

Η κατάσταση στην Ιαπωνία

Η Ιαπωνία δεν συγκαταλέγεται στις χώρες που επλήγησαν σφοδρά από την επιδημία, έχοντας καταγράψει επισήμως 14.800 θανάτους από την αρχή της πανδημίας. Όμως, ο ρυθμός της εμβολιαστικής εκστρατείας είναι χαμηλός και μόνο το 15% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο. Και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το ιαπωνικό σύστημα υγείας μπορεί να δοκιμασθεί σκληρά κατά την διάρκεια των Αγώνων.

Περί τους 11.000 αθλητές αναμένονται στους Αγώνες εν μέσω της υγειονομική κρίσης, ενώ η υψηλής μεταδοτικότητας παραλλαγή «Δέλτα» αφορά πλέον το 30% των κρουσμάτων στην Ιαπωνία. Δρακόντεια μέτρα έχουν επιβληθεί από τους διοργανωτές για όλους τους συμμετέχοντες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις