Σταύρος Παπασταύρου: «Το 2024 ήταν χρονιά επιτυχιών – Ώρα για πράσινη επιτάχυνση»
Στον πυρήνα της τοποθέτησής του βρέθηκαν τα επιτεύγματα των τελευταίων μηνών, αλλά και οι νέες προτεραιότητες που διαμορφώνονται στο μεταβαλλόμενο ενεργειακό τοπίο της Ευρώπης.

Με φόντο έναν απολογισμό που δείχνει «πράσινο» πρόσημο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου άνοιξε τις εργασίες του 29ου Ετήσιου Κυβερνητικού Συνεδρίου του Economist, στέλνοντας μήνυμα συνέχειας και φιλοδοξίας για τη νέα φάση της ελληνικής ενεργειακής στρατηγικής.
Στο επίκεντρο βρέθηκε ο διπλός στόχος: ισχυρή οικονομία και σταθερό πράσινο αποτύπωμα. Ο υπουργός υπογράμμισε ότι το πλεόνασμα του 2024 δεν θα υπήρχε χωρίς τις «θυσίες του ελληνικού λαού» και την πειθαρχία που – όπως είπε – ζήτησε ο Μάριο Ντράγκι. Στον ενεργειακό τομέα, τα νέα είναι μάλλον ιστορικά: πάνω από 56% της ηλεκτροπαραγωγής προέρχεται πλέον από αιολικά και φωτοβολταϊκά , ενώ οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μειώθηκαν σχεδόν 40% και η χρήση λιγνίτη συνεχίζει να υποχωρεί.
«Είναι ένα επίτευγμα για το οποίο μπορούμε να είμαστε περήφανοι», τόνισε, δείχνοντας ταυτόχρονα τον δρόμο για τα επόμενα βήματα: «Ήρθε η ώρα να ανοίξουμε τον φάκελο του βιομεθανίου. Θέλουμε ένα καθαρό, ευέλικτο και διαφανές πλαίσιο που θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε αυτή τη νέα τεχνολογία και να ενισχύσουμε την ενεργειακή μας αυτάρκεια».
Ο Σταύρος Παπασταύρου δεν άφησε εκτός τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, τις οποίες χαρακτήρισε «κρίσιμες» για την ασφάλεια και τον περιφερειακό ρόλο της χώρας. «Οι διασυνδέσεις ενισχύουν τη θέση μας ως ενεργειακού κόμβου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», σημείωσε, δίνοντας έμφαση σε όσα έργα «τρέχουν» εντός συνόρων και με γειτονικά κράτη.
Στο καλεντάρι μπαίνουν ήδη δύο μεγάλα ραντεβού: Στις 17 Ιουλίου η Αθήνα υποδέχεται εκδήλωση μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γιορτάζοντας 20 χρόνια στο ευρωπαϊκό ενεργειακό πλαίσιο. Στις αρχές Νοεμβρίου αναμένεται και ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Chris Wright, για διατλαντική συνάντηση υψηλού επιπέδου.
«Πράσινη συμφωνία, αλλά χωρίς ανισότητες»
Στη δεύτερη παρέμβασή του, ο υπουργός εστίασε σε μια παλιά πληγή που επιμένει: το ενεργειακό χάσμα στην Ευρώπη. «Δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Κύπρος – ολόκληρη η νοτιοανατολική Ευρώπη βλέπει σταθερά υψηλότερες τιμές ενέργειας», τόνισε.
Για τον Παπασταύρου, οι αποκλίσεις δεν είναι τυχαίες αλλά διαχρονικές, με ρίζες στις υποδομές. «Αν δεν καλύψουμε το κενό, η Πράσινη Συμφωνία κινδυνεύει να χάσει την κοινωνική της νομιμοποίηση», προειδοποίησε, δείχνοντας πως το στοίχημα της ενεργειακής δικαιοσύνης παραμένει ανοιχτό.