Το κινητό στο τιμόνι σκοτώνει: Ένας στους τρεις οδηγεί με το βλέμμα στην οθόνη
Η χρήση κινητού κατά την οδήγηση είναι πλέον η νέα μάστιγα στους δρόμους. Τα νούμερα τρομάζουν.

Η αφηρημένη οδήγηση σκοτώνει – και το κινητό τηλέφωνο είναι ένα «όπλο» στους δρόμους.
Σύμφωνα με διεθνείς και εθνικές έρευνες, το 76% των οδηγών παραδέχεται ότι έχει αποσπαστεί η προσοχή του λόγω της χρήσης κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, είτε για αποστολή μηνυμάτων, είτε για κλήσεις, είτε για έλεγχο των social media. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το 79% εξ αυτών είχε μέσα στο τελευταίο έτος μια ή περισσότερες επικίνδυνες εμπειρίες εξαιτίας αυτής της συνήθειας.
Τα ποσοστά είναι αποκαλυπτικά και επιβεβαιώνουν πως η χρήση κινητού τηλεφώνου πίσω από το τιμόνι αποτελεί κορυφαία αιτία πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει κατατάξει τη χρήση κινητού κατά την οδήγηση στις τέσσερις βασικές αιτίες θανάτων στους δρόμους παγκοσμίως

Στην Ελλάδα, τα τελευταία τρία χρόνια, έχουν βεβαιωθεί περισσότερες από 95.000 παραβάσεις για χρήση κινητού κατά την οδήγηση, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. Μόνο το 2023, συνελήφθησαν 31.028 οδηγοί για χρήση κινητού εν κινήσει. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Οδικής Ασφάλειας (IRTAD), η πιθανότητα σύγκρουσης αυξάνεται κατά 400% όταν ένας οδηγός χρησιμοποιεί το κινητό του.
Σε έρευνα της Wakefield Research με συμμετοχή 1.500 οδηγών σε ΗΠΑ, Καναδά, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Γαλλία, Γερμανία και Μεξικό, πάνω από το 75% των συμμετεχόντων παραδέχθηκε ότι χρησιμοποιεί το κινητό του στο αυτοκίνητο για λόγους που σχετίζονται με την εργασία. 'Έτσι οι οδηγοί πρότειναν ως λύσεις την αναβάθμιση των ενσωματωμένων συστημάτων επικοινωνίας και τη βελτίωση της πλοήγησης, στα επαγγελματικά/εταιρικά αυτοκίνητα.

Η τεχνητή νοημοσύνη ως εργαλείο πρόληψης
Στο μέτωπο της τεχνολογίας, ερευνητές και εταιρείες επενδύουν σε συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιούν κάμερες, αισθητήρες και αλγόριθμους μηχανικής μάθησης για να ανιχνεύσουν σε πραγματικό χρόνο πότε ο οδηγός ασχολείται με το κινητό. Σε τέτοιες περιπτώσεις, το σύστημα μπορεί να παρέμβει με ηχητικές ειδοποιήσεις, προκειμένου να επαναφέρει την προσοχή του οδηγού στο δρόμο.
Εντυπωσιακό είναι ότι το 93% των οδηγών που συμμετείχαν σε πιλοτικά προγράμματα επιτήρησης παραδέχτηκαν ότι η παρουσία κάμερας στο όχημα βελτίωσε σημαντικά τη συγκέντρωσή τους, ενώ το 60% δήλωσε ότι άλλαξε τις οδηγικές του συνήθειες μετά την εισαγωγή της παρακολούθησης.
Η οδήγηση απαιτεί απόλυτη προσήλωση. Ο εθισμός στα κινητά τηλέφωνα αποδεικνύεται φονικός και δεν αφορά μόνο τους άλλους. Είναι ευθύνη όλων – πολιτείας, εργοδοτών και πολιτών – να σταματήσει αυτό το φαινόμενο πριν το επόμενο τροχαίο καταγραφεί ως μια ακόμη "αναπόφευκτη τραγωδία".