Βίντεο ντοκουμέντο: Η στιγμή που ιδιοκτήτης ταβέρνας στη Ζάκυνθο σώζει πελάτισσα από πνιγμό
«Τα πρώτα πέντε με δέκα δευτερόλεπτα η κυρία ήταν πανικοβλημένη και δεν μπορούσε να μιλήσει, μούγκριζε» ανέφερε μεταξύ άλλων ο ιδιοκτήτης.
Σωτήρια αποδείχθηκαν τα άμεσα αντανακλαστικά ενός ιδιοκτήτη ταβέρνας στη Ζάκυνθο, ο οποίος βοήθησε μια γυναίκα που είχε πνιγεί τη στιγμή που έτρωγε.
Ήταν βράδυ Τρίτης, η Βρετανίδα τουρίστρια απολάμβανε το φαγητό της στο εστιατόριο όταν ξαφνικά πνίγηκε με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αναπνεύσει. Αμέσως σηκώθηκε ο σύζυγός της και άρχισε να τη χτυπάει στην πλάτη. Μόλις αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει, ένας σερβιτόρος ειδοποιεί τον ιδιοκτήτη και εκείνος τρέχει για να βοηθήσει.
Στο βίντεο ντοκουμέντο, καταγράφονται τα δέκα κρίσιμα δευτερόλεπτα που έσωσαν τη ζωή της γυναίκας. Φαίνεται η προσπάθεια που καταβάλλει ο ιδιοκτήτης για να αποτρέψει το «μοιραίο». Αρχικά τη σηκώνει από την καρέκλα, στη συνέχεια της κάνει ωθήσεις στην κοιλιά με την λαβή Χάιμλιχ για να απομακρύνει την τροφή που έχει κολλήσει στο λαιμό της. Αφού καταφέρνει να απελευθερώσει την τροφή η γυναίκα κάθεται ξανά στο τραπέζι προσπαθώντας να ηρεμήσει.
«Τα πρώτα πέντε με δέκα δευτερόλεπτα η κυρία ήταν πάρα πολύ πανικοβλημένη και δεν μπορούσε να μιλήσει, μούγκριζε βασικά, ήταν μπλοκαρισμένη με το κομμάτι του φαγητού και βογκούσε. Μετά από δέκα δευτερόλεπτα ακριβώς την άκουσα που ανέπνεε και την άφησα», δήλωσε ο ιδιοκτήτης, Αιμίλιος Πλούγκου.
«Σιγουρεύτηκα ότι αναπνέει και μετά κάθισα από πάνω, της έτριβα την πλάτη, της προσφέραμε νερό και μας ευχαρίστησε πάρα πολλές φορές», πρόσθεσε ο ιδιοκτήτης μιλώντας στο MEGA.
Αυτό ήταν το δεύτερο παρόμοιο περιστατικό στο ίδιο εστιατόριο. Πριν από 21 μήνες, μια άλλη Βρετανίδα είχε σωθεί από υπάλληλο που γνώριζε την ίδια τεχνική.
Τι είναι η λαβή Χάιμλιχ
Η λαβή Χάιμλιχ είναι μία θεραπευτική τεχνική για την αποφυγή πνιγμού ατόμου λόγω απόφραξης του αναπνευστικού του σωλήνα από ξένο σώμα. Επινοήθηκε από τον Αμερικανό χειρουργό Χένρι Χάιμλιχ, ο οποίος την παρουσίασε στην ιατρική κοινότητα το 1974.
Βασίζεται στη χρήση του αέρα του θώρακα του ασθενή, με την πρόκληση βήχα, για την απομάκρυνση του αντικειμένου που προκαλεί την ασφυξία. Εφαρμόζεται με λαβή από την οπίσθια πλευρά του ασθενή, κατά την οποία ο θεραπευτής σταυρώνει τα χέρια του στην κοιλιά του πάσχοντα (ακριβώς πάνω από τον ομφαλό) και με μία απότομη κίνηση προς τα μέσα και άνω, επιτυγχάνει την αφαίρεση του ξένου σώματος.
Η μέθοδος αυτή έχει υιοθετηθεί από τον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό (ARC) και την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA).