“Σε έναν δίκαιο κόσμο ο Τόνι Μπλερ θα δικαζόταν για την εισβολή στο Ιράκ” αναφέρει σε συνέντευξη του στο Russia Today, ο πρώην βρετανός πρέσβης Όλιβερ Μάιλς, με αφορμή την είδηση ότι ο πρώην βρετανός πρωθυπουργός παραιτήθηκε από εκπρόσωπος του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή – θέση που κατέχει από το 2007.


Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Μπλερ παραιτήθηκε από τη θέση αυτή ενόψει των ισραηλινών εκλογών.

Μιλώντας στο RT, ο βρετανός διπλωμάτης δήλωσε πως ο Μπλερ αυτά τα χρόνια όχι μόνο δεν συνεισέφερε στην αποκατάσταση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή αλλά – παρότι έχει αρμοδιότητα την οικονομική ανάκαμψη της Παλαιστίνης – δεν έχει κάνει λόγο για τις οικονομικές συνεπειες που έχει η ισραηλινή κατοχή στα παλαιστινιακά εδάφη.

“Ήταν ο λάθος άνθρωπος για τη λάθος δουλειά από την αρχή. Ήταν υπεύθυνος για τη συμμετοχή της Βρετανίας στον πόλεμο στο Ιράκ. Είπε ψέμματα στον βρετανικό λαό για το Ιράκ και επιπλέον απέτυχαν με τον Μπους να καταστρώσουν ένα σχέδιο για την επόμενη ημέρα, με τις σημερινές τραγικές συνέπεις” πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι δεν τον διόρισε η βρετανική κυβέρνηση, αλλά οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η ΕΕ και ο ΟΗΕ – τα μέλη του Κουαρτέτου – και ότι στον ίδιο είναι ακατανόητο πως βρέθηκε σε αυτή τη θέση, με ποια κριτήρια και ποια αιτιολόγηση.

“Σε έναν δίκαιο κόσμο ο Μπλερ θα δικαζόταν για το Ιράκ. Δεν είμαι δικηγόρος αλλά νομίζω πως τα διεθνή δικαστήρια που δικάζουν εγκλήματα πολέμου, δεν έχουν στη δικαιοδοσία τους την κήρυξη επιθετικού πολέμου με ανύπαρκτα στοιχεία” δήλωσε.

Ακούστε εδώ τη συνέντευξή του

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις