Οι Γιαζίντι, μία θρησκευτική μειονότητα που ζει κυρίως στην επαρχία Σϊντζαρ, δεν είναι ούτε Άραβες ούτε μουσουλμάνοι και αποτελούν αντικείμενο μίσους για το ΙΚ.

Στη διάρκεια του καλοκαιριού του 2014, οι τζιχαντιστές σφαγίασαν πολλούς Γιαζίντι αναγκάζοντας δεκάδες χιλιάδες από αυτούς να φύγουν από τις εστίες τους και συνέλαβαν χιλιάδες κορίτσια και γυναίκες για να τις χρησιμοποιήσουν ως (-)ουαλικές σκλάβες.

Μέλη της σουνιτικής κοινότητας έχουν κατηγορηθεί για συνεργασία με το ΙΚ.

“Ειναι πραγματικά ανησυχητικό να βλέπουμε μέλη της κοινότητας των Γιαζίντι, που έχουν υποφέρει τόσο πολύ στα χέρια του ΙΚ, να διαπράττουν τώρα εγκλήματα εξίσου βίαια”, δήλωσε η Ντονατέλα Ροβέρα, σύμβουλος για τις καταστάσεις κρίσης στην Αμνηστία.

Τον Μάρτιο, οι ερευνητές του ΟΗΕ δηλωσαν πως οι επιθέσεις του ΙΚ εναντίον των Γιαζίντι ενδέχεται να συνιστούν “γενοκτονία”.

Οι τζιχαντιστές κατέλαβαν τον Ιούνιο του 2014 μεγάλα τμήματα του ιρακινού εδάφους.

Η ιρακινή κυβέρνηση και συμμαχικές πολιτοφυλακές προσπαθούν από τότε να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος με τη βοήθεια του διεθνούς συνασπισμού του οποίου ηγούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά δεν έχουν καταφέρει μέχρι τώρα να επιφέρουν σημαντικά πλήγματα στο ΙΚ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις