Ένας βρετανός νομπελίστας παραιτήθηκε από τη θέση του καθηγητή σε πανεπιστήμιο του Λονδίνου, αφού δήλωσε ότι οι γυναίκες επιστήμονες θα πρέπει να εργάζονται σε ξεχωριστά εργαστήρια από τους άνδρες.

Ο 72χρονος Τιμ Χαντ φέρεται να είπε σε συμμετέχοντες σε ένα συνέδριο στη Σεούλ της Νότιας Κορέας: “Επιτρέψτε μου να σας πω ποιο είναι το πρόβλημά μου με τις γυναίκες. Τρία πράγματα συμβαίνουν όταν βρίσκονται στο εργαστήριο: τις ερωτεύεσαι, σε ερωτεύονται και όταν τις κριτικάρεις, κλαίνε“.

Ο Χαντ, που είχε τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής το 2001, είπε επίσης στο συνέδριο πως έχει τη φήμη ότι είναι σοβινιστής. Ζήτησε συγγνώμη, λέγοντας πως ήταν ειλικρινής και πως τα σχόλια αυτά τα έκανε αστειευόμενος.

“Ο Τιμ Χαντ παραιτήθηκε από τη θέση του Επίτιμου Καθηγητή της Σχολής Επιστημών της Ζωής του UCL έπειτα από σχόλια που έκανε για τις γυναίκες στην επιστήμη κατά το Παγκόσμιο Συνέδριο Επιστημονικών Συντακτών στις 9 Ιουνίου, ανέφερε χθες σε ανακοίνωση του το University College London.

“Το UCL είναι το πρώτο πανεπιστήμιο στην Αγγλία που δέχθηκε γυναίκες φοιτήτριες επί ίσοις όροις με τους άνδρες και το πανεπιστήμιο πιστεύει πως η έκβαση αυτή είναι συμβατή με τη δέσμευσή μας για την ισότητα των φύλων”.

Η Βασιλική Εταιρία, ένας βρετανικός θεσμός που προάγει τις επιστήμες και του οποίου ο Χαντ είναι μέλος, είχε δημοσιεύσει προχθές στην ιστοσελίδα της μία ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε ότι επιθυμεί να “αποστασιοποιηθεί” από τις δηλώσεις του τελευταίου.

“Τα σχόλια (του κ. Χαντ) αφορούν τον πυρήνα των προκαταλήψεων εναντίον των γυναικών στην επιστήμη: [δηλαδή] την ιδέα ότι δεν μπορούμε να είμαστε σοβαρές υποψήφιες επειδή είμαστε υπερβολικά συναισθηματικές και, ακόμα χειρότερα, πως αποσπούμε τους άνδρες από τις έρευνές τους με τη (-)ουαλική μας γοητεία”, δήλωσε η Ντόροθι Μπίσοπ, καθηγήτρια νευροψυχολογίας της ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις