Κορονοϊός Ιταλία: Οι νεκροί έφτασαν τους 17.669. Παράλληλα, 26.491 άνθρωποι έχουν ιαθεί. Την Τρίτη 7 Απριλίου 2020, το σύνολο κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 135.586 και είχαν χάσει την ζωή τους 17.127 άνθρωποι ενώ 24.392 είχαν θεραπευθεί.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 542 ασθενείς και καταγράφηκαν 3.856 νέα κρούσματα. 2.099 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό. 3.693 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 28.485 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 63.084 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.  Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 53.414 και οι νεκροί 9.722. Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 18.234 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 2.234. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 12.410, με 736 νεκρούς.

Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με την Τρίτη 7 Απριλίου 2020 ( 817 περισσότερα κρούσματα σε σχέση με ένα 24ωρο νωρίτερα) ενώ και οι νεκροί είναι 62 λιγότεροι από το προηγούμενο εικοσιτετράωρο. Και οι εισαγωγές στη μονάδα εντατικής θεραπείας, συνεχίζουν να μειώνονται αισθητά. Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, είναι πιθανό να αποφασιστεί μια μερική επαναλειτουργία των επιχειρήσεων στις 17 Απριλίου και έξοδος των κατοίκων από τα σπίτια στις 3 Μαΐου. Υπό τον όρο να συνεχιστεί μια συνολική, μείωση των κρουσμάτων και του αριθμού των νεκρών.

Οι δημοτικές αρχές της ιταλικής πόλης, Κανόνικα ντ’ Άντα θέσπισαν και πρόστιμο 400 ευρώ για τους παραβάτες της εκ περιτροπής εξόδου ανδρών – γυναικών. Η δημαρχία της πόλης Κανόνικα ντ’ Άντα στη Λομβαρδία πήρε την απόφαση οι άνδρες και γυναίκες να βγαίνουν εκ περιτροπής και συγκεκριμένες ημέρες για ψώνια, προκειμένου να μειώσει και τις αρνητικές επιπτώσεις στα καταστήματα και να προστατέψει τον πληθυσμό από την επιδημία του κορονοϊού.

Μάλιστα, οι δημοτικές αρχές της Κανόνικα ντ’ Άντα θέσπισαν και πρόστιμο 400 ευρώ για τους παραβάτες της εκ περιτροπής εξόδου ανδρών -γυναικών. «Την Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο, μπορείτε να πηγαίνετε στον φούρνο, αντίθετα τις άλλες μέρες μπορεί να πηγαίνει ο σύζυγός σας», ενημερώνει ένας αστυνομικός της πόλης αυτής κοντά στο Μπέργκαμο, που έχει αναδειχθεί σε μαρτυρική πόλη του κορονοϊού στην Ιταλία. Σύμφωνα με τον Τζανμαρία Τσερέα, δήμαρχο της πόλης, με πληθυσμό 4.400 κατοίκων, ο κορονοϊός σκότωσε περίπου 20 συμπολίτες του τον Μάρτιο, μόλο που η Κανόνικα ντ’ Άντα δεν είναι από τις πιο πληγείσες πόλεις στη Λομβαρδία, “κόκκινη ζώνη ” της πανδημίας. Το διάταγμα, που καθορίζει ποιες ημέρες θα μπορούν γυναίκες και άνδρες να κάνουν τα ψώνια τους, «θεσπίσθηκε ώστε να προστατευθεί η δημόσια υγεία. Είμαι υποχρεωμένος να εγγυώμαι την δημόσια υγεία, ακόμη κι εάν αυτό μπορεί να προκαλέσει επικρίσεις», τόνισε ο Τσερέα.

Η 62χρονη συνταξιούχος Τσίντσια Ινβερνίτσι δεν αμφισβητεί μεν την λογική του μέτρου αυτού, αλλά εκφράζει την απορία της γιατί επιτρέπεται «μία επιπλέον ημέρα εξόδου στους άνδρες , όταν το 80% των αγορών σε τρόφιμα τις κάνουν οι γυναίκες, κι όχι οι άνδρες». Κατά τον Τσερέα, την Κυριακή θα παραμένουν ανοικτά μόνον ένα μικρό σουπερμάρκετ και το μοναδικό φαρμακείο της πόλης, που εξαιρούνται από το διάταγμα. «Χρειάσθηκε να αποφασίσουμε για την επιπλέον ημέρα κι επιλέξαμε τους άνδρες για να κάνουν τον εφοδιασμό», εκείνη την ημέρα. Η Λομβαρδία είναι η περιοχή της Ιταλίας που έχει θρηνήσει τα περισσότερα θύματα, με 9.500 θανάτους, αριθμό που αντιστοιχεί σε περισσότερους από τους μισούς

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις