ΠΟΥ Κορονοϊός: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επισημαίνει την καλή οργάνωση σε σχέση με τα τέστ κορονοϊού δήλωσε ο διευθυντής του προγράμματος του ΠΟΥ αρμόδιος για έκτακτες καταστάσεις στον τομέα της υγείας Μάικλ Ράϊαν, αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνται τα τέστ στην Ρωσία. «Στην Ρωσία οργανώνονται πολύ καλά τα μαζικά τεστ, τα τεστ παρέχονται στην κοινωνία» επισήμανε ο Ράϊαν προσθέτοντας ότι «η αισθητή αύξηση των νέων κρουσμάτων δημιουργεί άγχος για όλο το σύστημα ιατρικής περίθαλψης σε κάποιες περιοχές».

Ωστόσο την ίδια στιγμή, ο Ράϊαν αναφέρθηκε και στο ότι στην Ρωσία είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα οι αριθμοί που αφορούν τους θανάτους από τον κορονοϊό. Το ζήτημα του μικρού αριθμού των θανάτων έχει προκαλέσει την αντίδραση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών σε πρόσφατα δημοσιεύματα των New York Times και Finacial Times, που έγραψαν ότι οι αριθμοί που παρουσιάζονται επίσημα είναι μικρότεροι από τους πραγματικούς αριθμούς των θανάτων που οφείλονται στον κορονοϊό. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ανέφερε ότι τα εν λόγω δημοσιεύματα δημιουργούν την αίσθηση ότι αποκρύβεται ο αριθμός των θανάτων από τον Сovid-19, ζητώντας από τις δύο εφημερίδες να ανακαλέσουν τους ισχυρισμούς τους.

Δείτε την απάντηση στο 39.50″, στο βίντεο που ακολουθεί:

«Αυτή τη στιγμή συζητάμε με τους Ρώσους συναδέλφους το ζήτημα της καταχώρησης των θανάτων» υπογράμμισε ο Ράϊαν, προσθέτοντας ότι «μερικές φορές ο θάνατος επιβεβαιώνεται σαν θάνατος που προήλθε από τον Covid-19, και μερικές φορές ο Covid -19 διαπιστώνεται μετά θάνατο. Ή αν κάποιος έπαθε ας πούμε έμφραγμα και ταυτόχρονα είχε μολυνθεί από τον Covid-19, πρέπει να προσδιορισθεί από ποια αιτία συγκεκριμένα πέθανε ο ασθενής. Εάν δεν υπάρχουν αυτοί οι σαφείς διαχωρισμοί, τότε μπορεί να μας διαφύγει ένας θάνατος που έχει σχέση με τον Covid-19». «Ο ΠΟΥ έχει εκδώσει πολύ σαφείς οδηγίες όσον αφορά την ταξινόμηση των θανάτων εξαιτίας του Covid-19» δήλωσε ο Ράϊαν, προσθέτοντας ότι οι οδηγίες αυτές έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΠΟΥ. Μεταξύ άλλων ο Μάικλ Ράϊαν είπε ότι ο ΠΟΥ προτίθεται να εξετάσει το θέμα της επάρκειας σε μέσα ατομικής προστασίας των εργαζομένων στον τομέα της ιατρικής περίθαλψης.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία έλυσε το πρόβλημα τη επάρκειας μασκών και τον Ιούνιο θα είναι σε θέση να παράγει 11 εκατομμύρια μάσκες ημερησίως από τα 9 εκατομμύρια που παράγει σήμερα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ρώσος υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Ντενίς Μαντούροφ. Σήμερα στην Ρωσία πωλούνται ημερησίως στα φαρμακεία 1,6-1,7 εκατομμύρια μάσκες. Ο Ρώσος υπουργός ανέφερε επίσης θα συνεχισθούν οι εισαγωγές μασκών από την Κίνα, καθώς τα σχετικά συμβόλαια έχουν υπογραφεί στο διάστημα Μαρτίου-Απριλίου. Προσέθεσε τέλος ότι αυτή την στιγμή υπάρχει απόθεμα 57 εκατομμυρίων μασκών οι οποίες έχουν αγορασθεί από την Κίνα.