Πήρε πίσω την απόφαση για lockdown το Σαββατοκύριακο ο Ταγίπ Ερντογάν. Νωρίτερα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως το σαββατοκύριακο οι πολίτες θα πρέπει να μείνουν στα σπίτια τους σε 15 πόλεις, ώστε να αποφευχθεί η διάδοση του νέου κορονοϊού, συνεχίζοντας την τουρκική πολιτική να επιβάλλεται lockdown τα σαββατοκύριακα. Στη συνέχεια, ήταν η σειρά του Τούρκου προέδρου να στείλει το δικό του μήνυμα μέσω του Twitter.

Aνακοίνωσε πως η κυβέρνηση έπρεπε να επιβάλει το lockdown επειδή τα καθημερινά νέα κρούσματα της Covid-19 αυξήθηκαν από περίπου 700 σε σχεδόν 1.000. Ωστόσο, πρόσθεσε, «οι αντιδράσεις που είχαμε από τον λαό μας, μας έκαναν να επανεκτιμήσουμε την απόφαση» και το lockdown ανακαλείται. Ο Ερντογάν κάλεσε παράλληλα τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και υγιεινής.

Επιστροφή στην κανονικότητα

Η Τουρκία επανήλθε από την 1η Ιουνίου σε μία σχετική ομαλότητα. Στη νέα φάση, εξαιρουμένων των χώρων ψυχαγωγίας, εμπορικές επιχειρήσεις όπως εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, καφετέριες, υπαίθρια τεϊοποτεία, πισίνες, ιαματικές πηγές άρχισαν να λειτουργούν ξανά. Στα εστιατόρια και στις καφετέριες συνιστάται να τηρούνται αυστηρά οι κανόνες υγιεινής, τα τραπέζια θα πρέπει να απέχουν 1,5 μέτρο μεταξύ τους, ενώ στους πελάτες θα δίνονται μαχαιροπήρουνα και άλλα σκεύη μιας χρήσης. Το προσωπικό θα είναι υποχρεωμένο να φορά μάσκες και γάντια όταν εξυπηρετεί πελάτες. Όπως ορίζει εγκύκλιος που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών, οι χώροι αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν έως τις 22:00.

Ανοίγουν επίσης παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία. Ακόμη, ανοίγουν πλαζ, πάρκα, δημόσιοι κήποι, μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι, βιβλιοθήκες, κέντρα νεολαίας κ.ά. Αίρονται περιορισμοί στις μετακινήσεις μεταξύ πόλεων, που επιβλήθηκαν για πρώτη φορά σε 31 επαρχίες στις αρχές Απριλίου.

Ωστόσο, θα εξακολουθήσει να ισχύει ο περιορισμός στο σπίτι των πολιτών ηλικίας άνω των 65 ετών καθώς και των ανήλικων κάτω των 18 ετών. Τα παιδιά κάτω των 18 θα μπορούν να βγουν έξω δυο ημέρες την εβδομάδα για έξι ώρες και να μετακινούνται εντός και μεταξύ πόλεων με τους γονείς τους. Δεν θα απαιτούνται πλέον άδειες για τις μετακινήσεις μεταξύ πόλεων με υπεραστικά λεωφορεία.

Επιστρέφουν πλέον όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι στις θέσεις τους. Ήδη την 31η Μαΐου – μετά από αναβολή ενός μήνα – άρχισαν και οι απολύσεις όσων κληρωτών ολοκλήρωσαν τη θητεία τους. Ωστόσο όσοι απολύονται υποχρεούνται να παραμείνουν σε αυτοαπομόνωση για 14 ημέρες και να μην δέχονται επισκέψεις.

Μετά από 74 ημέρες απαγόρευσης, επαναλειτουργούν τα μουσουλμανικά τεμένη από την 29η Μαΐου. Ωστόσο Τούρκοι αξιωματούχοι και επιστήμονες του ιατρικού κλάδου συνεχίζουν να υπενθυμίζουν στους πολίτες ότι η άρση των περιορισμών δεν σημαίνει επιστροφή στη ζωή όπως ήταν πριν από την πανδημία. Η νέα κανονικότητα, λένε, θα πρέπει να περιλαμβάνει τη χρήση μάσκας προστασίας σε εξωτερικούς χώρους, την τήρηση των κανόνων υγιεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης.