Τα ασφαλή διασυνοριακά ταξίδια, ενόψει της έναρξης της τουριστικής σεζόν θα βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας της σημερινής τηλεδιάσκεψης μεταξύ του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Γερμανίας Χάικο Μάας, με συναδέλφους του από 12 κράτη-μέλη της ΕΕ, ανάμεσα τους ο Νίκος Δένδιας και ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, στην ατζέντα των συνομιλιών που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη το μεσημέρι θα είναι, ο συντονισμός των δράσεων προκειμένου να διασφαλιστούν ενόψει της έναρξης της τουριστικής σεζόν ασφαλή διασυνοριακά ταξίδια στην Ευρώπη. Σημείο αναφοράς των συνομιλιών είναι το «ταξιδιωτικό πακέτο» που έχει αποφασίσει η Κομισιόν τον Μάιο.

Η Γερμανία έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα άρει την καθολική ταξιδιωτική απαγόρευση για τα κράτη-μέλη της ΕΕ, τη Βρετανία, την Ισλανδία, τη Νορβηγία, το Λιχτενστάιν και την Ελβετία από τις 15 Ιουνίου, ανοίγοντας τον δρόμο για ξεχωριστές ταξιδιωτικές οδηγίες για μεμονωμένες περιοχές. Ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεχόφερ δήλωσεότι η Γερμανία πάει ένα βήμα παραπέρα και θα άρει τους συνοριακούς ελέγχους με την Ελβετία, τη Γαλλία, την Αυστρία και τη Δανία έως τις 15 Ιουνίου, ενώ προειδοποίησε ότι η χώρα θα επανεξετάσει το θέμα εάν επιδεινωθεί η κατάσταση με τον ιό.

Κλειστά τα σύνορα για τις χώρες εκτός ΕΕ

Για τις χώρες εκτός ΕΕ εξακολουθούν να ισχύουν οι περιορισμοί εισόδου στη Γερμανία προσωρινά ως τα τέλη Αυγούστου. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών διευκρίνισε αργότερα στο κυβερνητικό μπρίφινγκ ότι αυτή η ρύθμιση αφορά και την Τουρκία. Το αν θα αλλάξει θα εξαρτηθεί και από την απόφαση της Κομισιόν αναφορικά με την είσοδο ταξιδιωτών στην ΕΕ από τρίτες χώρες. Σύμφωνα πάντως με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες ο τούρκος πρέδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σκοπεύει να επικοινωνήσει επ’ αυτού τηλεφωνικώς με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Προς το παρόν , ο, ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε ότι η Γερμανία δεν έχει ακόμα συστήματα με τον υπόλοιπο κόσμο που να της επιτρέπουν να αξιολογεί και να συντονίζει τα ταξίδια, ώστε να εξασφαλίζει πως αυτά δεν θα επιφέρουν εν δυνάμει ανυπολόγιστους κινδύνους. «Δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να διακινδυνεύσουμε να αποκλειστούν Γερμανοί σε διάφορα σημεία του κόσμου και πάλι αυτό το καλοκαίρι ή οι παραθεριστές να επιστρέφουν στη Γερμανία χωρίς να έχει εντοπιστεί ο ιός», ανέφερε ο Μάας σε ανακοίνωση.

Ο Μάας, γνωρίζοντας ότι πολλοί παραθεριστές θέλουν να ταξιδέψουν σε προορισμούς όπως η Τουρκία, οι ΗΠΑ, η Βόρεια Αφρική και η Νοτιοανατολική Ασία, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εξετάζει την ταξιδιωτική προειδοποίηση μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις