Συγκλονισμένος δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες από την εύρεση πολλών ομαδικών τάφων τις τελευταίες ημέρες στη Λιβύη και κάλεσε να διεξαχθεί ενδελεχής και διαφανής έρευνα. Ο ΓΓ του ΟΗΕ κάλεσε τις λιβυκές αρχές να ασφαλίσουν τους τάφους, να ταυτοποιήσουν τα θύματα, να προσδιορίσουν τις αιτίες θανάτου και να επιστρέψουν τις σορούς στους πλησιέστερους συγγενείς, και προσέφερε την υποστήριξη του ΟΗΕ στο να γίνει αυτό.

Ο Γκουτέρες επανέλαβε τις εκκλήσεις για τερματισμό των εχθροπραξιών στη Λιβύη και είπε πως ελπίζει ότι σύντομα θα συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός. Ο ΟΗΕ δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) και ο αντίπαλός της Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) έχουν δεσμευθεί σε συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός υπό την αιγίδα της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για την Υποστήριξη της Λιβύης ((UNSMIL). Τουλάχιστον οκτώ μαζικοί τάφοι έχουν εντοπιστεί, οι περισσότεροι από αυτούς στην Ταρχούνα, μια πόλη που βρίσκεται περίπου 65 χλμ. νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Τρίπολη, ανέφερε προχθές, Πέμπτη, η UNSMIL.

Εικόνα

Την περασμένη εβδομάδα, οι δυνάμεις της ΚΕΣ ανέκτησαν τον έλεγχο πολλών περιοχών κοντά στην Τρίπολη, επιφέροντας ισχυρό πλήγμα στην πολύμηνη εκστρατεία του Χάφταρ για την κατάληψη της πόλης. Οι δυνάμεις του ηγέτη του ΛΕΣ Χαλίφα Χάφταρ έχασαν επίσης τον έλεγχο της Ταρχούνα, του τελευταίου προπυργίου του στη δυτική Λιβύη. Η πλούσια σε πετρέλαιο Λιβύη έχει βυθιστεί στο χάος από το 2011 μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι και έχει γίνει πεδίο μάχης ανάμεσα σε αντίπαλες δυνάμεις. Η ΚΕΣ έχει συμμάχους την Τουρκία και το Κατάρ, ενώ ο ΛΕΣ υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Εικόνα

Η ανακοίνωση της αποστολής του ΟΗΕ

Σε ανακοίνωσή της η Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών για την Υποστήριξη της Λιβύης «καταγράφει με φρίκη τις πληροφορίες για τουλάχιστον οκτώ ομαδικούς τάφους που βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες, οι περισσότεροι στην Ταρχούνα», 65 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Τρίπολης. Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου απέκτησε πρόσβαση σε έναν από τους ομαδικούς τάφους αυτούς στην Ταρχούνα, όπου πολλά πτώματα ανασύρθηκαν και απομακρύνθηκαν από τη λιβυκή Ερυθρά Ημισέληνο την προηγουμένη, σύμφωνα με αστυνομικούς. Ο διευθυντής του δημόσιου νοσοκομείου στην Ταρχούνα, δήλωσε πως βρέθηκαν επίσης «160 πτώματα» στο νεκροτομείο από τις δυνάμεις της κυβέρνησης, όταν έφθασαν στην πόλη.

Την 5η Ιουνίου, δυνάμεις πιστές στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ), που αναγνωρίζει ο ΟΗΕ, εκδίωξαν τα στρατεύματα του Χάφταρ από την Ταρχούνα, το τελευταίο στρατηγικής σημασίας οχυρό τους στο δυτικό τμήμα της πετρελαιοπαραγωγικής χώρας όπου επικρατεί χάος μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.Με τη στρατιωτική υποστήριξη της Τουρκίας, βασικού συμμάχου της, η ΚΕΣ ανέκτησε έτσι τον έλεγχο όλου του δυτικού τμήματος της χώρας.

Εικόνα

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις