Συναγερμό έχουν σημάνει οι μετεωρολόγοι, καθώς τεράστιο σύννεφο άμμου από τη Σαχάρα θα σκεπάσει τις ΗΠΑ. Το «σύννεφο» βρίσκεται αυτή τη στιγμή πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό και έχει θέσει σε ετοιμότητα τις νότιες περιοχές της Αμερικής. Μάλιστα, οι επιστήμονες θεωρούν πως θα χτυπήσει πρώτα τη Φλόριντα αυτό το Σαββατοκύριακο.

Η μικρή «βόμβα» σκόνης μπορεί τα φτάσει μέχρι τη Λουιζιάνα και το Τέξας, πριν τελικά διαλυθεί. Πάντως, οι μετεωρολόγοι θεωρούν ότι το σύννεφο θα είναι ήπιο όταν φτάσει στις ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει πως στα περισσότερα μέρη, ο ουρανός θα είναι θαμπός και σκοτεινός.

Ωστόσο θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει προβλήματα σε άτομα με αναπνευστική δυσχέρεια ή αλλεργίες. Οι ειδικοί προτείνουν σε οποιονδήποτε έχει αναπνευστικά προβλήματα να παραμείνει στο σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται. Από την άλλη πλευρά, τα σύννεφα σκόνης φέρνουν μαζί τους μερικά πρωτοφανή οφέλη, συμπεριλαμβανομένου του ότι είναι λιγότερο πιθανό να σχηματιστούν τροπικές καταιγίδες ή τυφώνες όσο το φαινόμενο είναι στην περιοχή.

Η αμμοθύελλα που έπληξε την Αριζόνα

Τον Αύγουστο του 2018, μία τεραστίων διαστάσεων αμμοθύελλα σκέπασε το Φοίνιξ της Αριζόνα. Μάλιστα, οι αρχές είχαν προειδοποιήσει τους πολίτες σε πολλές περιοχές για την επιδρομή ενός «τείχους» σκόνης, συνιστώντας ιδιαίτερη προσοχή στους οδηγούς. Οι αμμοθύελλες είναι συχνό φαινόμενο στην Αριζόνα κατά την περίοδο των μουσώνων, με ταχύτητες που κυμαίνονται από 30 έως και 120 χιλιόμετρα ανά ώρα.

Οι φωτογραφίες, μάλιστα, που πήρε ο φωτογράφος Τζέισον Φέργκιουσον από το φαινόμενο, είναι συγκλονιστικές. Το ελικόπτερο του Φέργκιουσον παρακολούθησε τα πάντα από απόσταση ασφαλείας. «Είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς πόσο μεγάλα και απειλητικά είναι αυτά τα “τείχη” σκόνης για ένα μικροσκοπικό ελικόπτερο – πρέπει να το βιώσει κανείς από πρώτο χέρι», δήλωσε ο Φέρκιουσον στο PetaPixel.

«Πετούσαμε σε υψόμετρο 260 μέτρων και αυτή η καταιγίδα σκόνης υψωνόταν δύο χιλιόμετρα πάνω από εμάς», προσθέτει. Ο πιλότος προσγείωσε τελικά το ελικόπτερο πριν τους προλάβει η καταιγίδα και μαζί με τον Φέργκιουσον περίμεναν μέχρι να περάσει πάνω από την πόλη πριν απογειωθούν εκ νέου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις