Έντονα αντέδρασε ο Ταγίπ Ερντογάν στο άκουσμα της απόφασης της ΕΕ, για τον κατάλογο των χωρών, οι πολίτες των οποίων μπορούν να εισέρχονται ελεύθερα από 1η Ιουλίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας σε αξιωματούχους του κόμματός του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), εκτίμησε ότι η ΕΕ αντιμετώπισε με περιοριστικό τρόπο την Τουρκία, χαρακτηρίζοντας την απόφαση των Βρυξελλών «πολιτική». Απέφυγε ωστόσο να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

«Νιώθουμε απογοήτευση που δεν περιληφθήκαμε στον κατάλογο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι σε ανακοίνωσή του. «Αναμένουμε να διορθωθεί αυτό το λάθος το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον κατάλογο που δόθηκε την Τρίτη 30 Ιουνίου στη δημοσιότητα και ο οποίος θα αναθεωρείται κάθε δύο εβδομάδες, η Τουρκία και οι ΗΠΑ είναι μεταξύ των χωρών, που εξαιρούνται από τις χώρες που πήραν το «πράσινο φως».

Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία την πανδημία του νέου κορονοϊού, καθώς παρουσιάζει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στην Τουρκία έχουν καταγραφεί σχεδόν 200.000 κρούσματα και περίπου 5.100 θάνατοι. Όμως τις τελευταίες εβδομάδες ο ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων παρουσιάζει ξανά άνοδο εξαιτίας της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων.

Η απόφαση της ΕΕ αποτελεί πλήγμα για την Τουρκία, η οποία προσπαθεί να παρουσιαστεί ως ασφαλής χώρα παρά την επιδημία, προκειμένου να σώσει ό,τι έχει απομείνει από τη θερινή τουριστική περίοδο και να «αναπνεύσει» οικονομικά. Την ίδια ώρα, ήρθε κι άλλο ένα «χτύπημα» από τον οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch, που μείωσε την πρόβλεψή του για την οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας για δεύτερη φορά σε δύο μήνες, επικαλούμενος την κατάρρευση της τουριστικής βιομηχανίας.

Η οικονομία της Τουρκίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 3,9% φέτος, δήλωσε ο οίκος Fitch σε έκθεση τη Δευτέρα 29 Ιουνίου, μειώνοντας τις προβλέψεις του από το προηγούμενο αρνητικό 3%. Επίσης, μείωσε τις προβλέψεις ανάπτυξης για τη Ρωσία, το Μεξικό, τη Βραζιλία, την Ινδονησία, τη Νότια Αφρική και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι τα προκαταρκτικά οικονομικά στοιχεία για τον Ιούνιο έδειξαν μια «πολύ ισχυρή περίοδο ανάκαμψης». «Η Τουρκία θα γίνει μια από τις χώρες-αστέρια του κόσμου, που θα αναμορφωθεί μετά την πανδημία», είπε.

Οι τουρκικές αρχές πλημμύρισαν την οικονομία με φθηνή πίστωση από κρατικές τράπεζες, στο πλαίσιο μέτρων για την τόνωση της οικονομικής ανάκαμψης. Η κεντρική τράπεζα μείωσε επίσης τα επιτόκια στο 8,25% από 24% σε λιγότερο από ένα χρόνο, για να στηρίξει τους στόχους της οικονομικής ανάπτυξης της κυβέρνησης. Ο οίκος Fitch είπε ότι η οικονομία της Τουρκίας ήταν μεταξύ εκείνων που παρουσίαζαν ανάκαμψη μετά τη μείωση της δραστηριότητας, κάτι που επί το πλείστον φαίνεται στην αύξηση του δανεισμού. Ωστόσο, ανέφερε ότι τα συμπεράσματα για ανάπτυξη σε αναδυόμενες αγορές και αλλού βασίστηκαν στους συνεχιζόμενους περιορισμούς στα ταξίδια, στις δραστηριότητες αναψυχής και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, αλλά και στη παρατεινόμενη εθελοντική κοινωνικής αποστασιοποίηση.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις