Την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να μην ενταχθεί στο πρόγραμμα της ΕΕ για την αγορά και διανομή εμβολίων με σκοπό την πρόληψη των μολύνσεων από το νέο κορονοϊό, αποκάλυψε η εφημερίδα Telegraph, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η κυβέρνηση ανησυχεί πως θα έχει μεγάλες και δαπανηρές καθυστερήσεις στην εξασφάλιση των δόσεων των εμβολίων που θα χρειαστεί. Κατά τις ίδιες πηγές, η ΕΕ αναμένεται να ειδοποιηθεί για την απόφαση του Λονδίνου σήμερα, Παρασκευή 10 Ιουλίου.

Ο υπουργός Επιχειρηματικότητας Αλόκ Σάρμα φέρεται να πρότεινε η χώρα να αποσυρθεί από τις συνομιλίες για την ένταξή της στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα διότι δεν έλαβε «επαρκείς εγγυήσεις» ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα εξασφαλίσει τον αριθμό των δόσεων των εμβολίων που χρειάζεται. Αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η ένταξη της χώρας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα θα μπορούσε να καθυστερήσει τη διανομή και αξιοποίηση ενός δυνητικά επιτυχούς εμβολίου στη χώρα κατά έως και έξι μήνες, σύμφωνα με την εφημερίδα. Το δημοσίευμα για την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης καταγράφεται μία εβδομάδα μετά τις δηλώσεις αξιωματούχων στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες κατά τους οποίους οι δύο πλευρές είχαν αρχίσει συνομιλίες για το εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θα εντασσόταν στο πρόγραμμα της ΕΕ για την προμήθεια εμβολίων εναντίον του νέου κορονοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο 4 Ιουλίου, η Βρετανία έκανε ένα βήμα πιο κοντά στην κανονικότητα, καθώς οι Βρετανοί θα μπορούν να απολαύσουν ένα πρωινό σε εστιατόριο και κυρίως να πιουν μια μπύρα στην παμπ. Κάτι που έγινε μετά από 3 μήνες καραντίνας αφού με την επαναλειτουργία παμπ, ξενοδοχείων, κομμωτηρίων, κινηματογράφων και μουσείων, οι Βρετανοί θα μπορούν να έχουν ξανά ελευθερίες που στερήθηκαν για πάνω από τρεις μήνες.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι όλοι πρέπει να συμπεριφερθούν υπεύθυνα και να διατηρούν κοινωνικές αποστάσεις για να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις και να μην ριψοκινδυνεύσουν ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού. Είπε συγκεκριμένα: «Μην τα τινάξουμε τώρα στον αέρα, παιδιά». Ορισμένοι κομμωτές αναφέρθηκε ότι άνοιξαν τα κομμωτήριά τους με το που το ρολόι σήμανε μεσάνυχτα, ενώ οι παμπ ξεκίνησαν να σερβίρουν από τις 08:00 (ώρα Ελλάδας) στο αποκαλούμενο «Σούπερ Σάββατο», προκαλώντας ανησυχίες σχετικά με την υπερβολική επιείκεια.