Κατηγορίες για εσχάτη προδοσία κατά του πρώην δημοσιογράφου σε θέματα άμυνας και νυν συμβούλου της ρωσικής υπηρεσίας διαστήματος Roscosmos, Ιβάν Σαφρόνοφ, άσκησαν Ρώσοι ερευνητές, όπως έκανε γνωστό ο δικηγόρος του, Ιβάν Παβλόφ, τονίζοντας ότι ο εντολέας του δηλώνει αθώος. «Στον πελάτη μου απήγγειλαν κατηγορία βάσει του άρθρου 275 του ΠΚ της Ρωσικής Ομοσπονδίας (εσχάτη προδοσία). Ο ίδιος δεν αποδέχεται την ενοχή του» δήλωσε ο δικηγόρος.

Ο Ιβάν Παβλόφ δήλωσε επίσης ότι το κατηγορητήριο δεν περιλαμβάνει στοιχεία που να πιστοποιούν ότι πήρε χρήματα από την υπηρεσία κατασκοπείας της Τσεχίας. «Στο κείμενο της απόφασης δεν υπάρχουν ούτε στοιχεία, που να λένε ότι ο Σαφρόνοφ έλαβε χρηματική αμοιβή από την μυστικές υπηρεσίες της Τσεχίας, ούτε στοιχεία που να λένε τι πληροφορίες έδωσε, ούτε πότε αυτό συνέβη, ούτε κάποιο άλλο συγκεκριμένο στοιχείο».

Ο Σαφρόνοφ είχε συλληφθεί στις 7 Ιουλίου ως ύποπτος για προδοσία. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB), ο Σαφρόνοφ, εργαζόμενος για μία από τις ειδικές υπηρεσίες του ΝΑΤΟ, συγκέντρωνε απόρρητες πληροφορίες για την αμυντική συνεργασία, την άμυνα και την ασφάλεια της Ρωσίας και τις παρέδιδε στον εκπρόσωπό της.

Σύμφωνα Roscosmos, όπου εργαζόταν ως σύμβουλος επικοινωνίας του γενικού διευθυντή, Ντμίτρι Ρογκόζιν, η σύλληψη του Σαφρόνοφ δεν σχετίζεται με τη δουλειά του στηνρωσική υπηρεσία διαστήματος. Πριν την Roscosmos, ο Σαφρόνοφ εργαζόταν ως δημοσιογράφος για τις εφημερίδες Vedomosti και Kommersant για λογαριασμό των οποίων κάλυπτε θέματα που σχετίζονται με τον στρατό και το διάστημα.

Στον φάκελο του Ιβάν Σαφρόνοφ περί εσχάτης προδοσίας περιλαμβάνεται το πόρισμα της Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας. Ο πρώην δημοσιογράφος  κινδυνεύει να φυλακισθεί με εικοσαετή κάθειρξη εάν το δικαστήριο αποφανθεί ότι είναι ένοχος, συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα με την κατηγορία ότι παρέδιδε στρατιωτικά μυστικά στην Τσεχία. Ο δικηγόρος του Σαφρόνοφ υποστηρίζει ότι θεωρείται ύποπτος ότι πέρασε πληροφορίες για τις παραδόσεις όπλων της Ρωσίας στης Αφρική σε ειδικές υπηρεσίες της Τσεχίας, με τις ΗΠΑ να φέρονται ως ο τελικός αποδέκτης της πληροφορίας.