Οι καλοκαιρινές συνθήκες θα βοηθούσαν στο να μπει φρένο στην εξάπλωση του Covid-19, εκτιμούσαν ορισμένοι επιστήμονες. Συγκεκριμένα, μελέτες έχουν δείξει ότι το ηλιακό φως μπορεί να απενεργοποιήσει τον ιό σε επιφάνειες και στον αέρα, ενώ μια μελέτη διαπίστωσε ότι ο ιός εξασθενεί πολύ πιο γρήγορα σε θερμότερες θερμοκρασίες από ό, τι σε δροσερές. Άλλοι κορονοϊοί εξάλλου που «κυκλοφορούν» στον πληθυσμό εδώ και χρόνια τείνουν να κορυφώνονται σε πιο ψυχρούς μήνες και να υποχωρούν το καλοκαίρι.

Ωστόσο, βλέπουμε πως σε πολλά σημεία του πλανήτη, η εξάπλωση του ιού επιταχύνεται. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal υπάρχουν τρεις πιθανοί λόγοι για την εξέλιξη αυτή. Και αυτοί έχουν να κάνουν με τα τρέχοντα επίπεδα ανοσίας στον πληθυσμό, τον τρόπο μετάδοσης του ιού και τη συμπεριφορά των ανθρώπων.

Η ανοσία στον Covid-19 στον πληθυσμό είναι ακόμη εξαιρετικά χαμηλή, τονίζουν οι ειδικοί, γεγονός που προσφέρει στον ιό πολλές ευκαιρίες εξάπλωσης. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science τον Μάιο, οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα μοντέλο για να δουν πώς οι εποχιακές αλλαγές στο κλίμα μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο το Covid-19 εξαπλώνεται σε πόλεις στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο.

Αντί να «τρέξουν» το μοντέλο με βάση τα περιορισμένα διαθέσιμα δεδομένα στο SARS-CoV-2, οι ερευνητές εξέτασαν πώς συμπεριφέρθηκαν άλλοι ιοί μακράς κυκλοφορίας σε διάφορες κλιματικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων δύο κορονοϊών που είναι γνωστό ότι προκαλούν κοινό κρυολόγημα. Αφού χρησιμοποίησαν το μοντέλο τους σε αρκετά διαφορετικά σενάρια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι εποχιακές αλλαγές στο κλίμα έγιναν σημαντικός παράγοντας για τον περιορισμό της ιογενούς εξάπλωσης μόνο αφού μεγάλο μέρος του πληθυσμού είχε αποκτήσει ανοσία στον ιό.

Παρόλο που τουλάχιστον μία μελέτη έχει δείξει ότι το ηλιακό φως μπορεί να απενεργοποιήσει τον ιό σε μολυσμένες επιφάνειες, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι δεν είναι συνηθισμένο να μεταδίδεται ο Covid-19 με αυτόν τον τρόπο. Τα αναπνευστικά σταγονίδια είναι ο κύριος τρόπος μετάδοσης: Όταν ένα άρρωστο άτομο βήχει, φτερνίζεται ή μιλάει, αποβάλλει μεγάλα σταγονίδια υγρού που μπορούν να μεταφέρουν ιό σε κάποιον άλλο.

Αυτό με τη σειρά του αναδεικνύει τον πιο σημαντικό παράγοντα όλων: Την ανθρώπινη συμπεριφορά. Ο ιός τείνει να εξαπλώνεται καλύτερα κατά τη διάρκεια των αλληλεπιδράσεων από κοντά σε άτομο για παρατεταμένες περιόδους, ανέφεραν, ειδικά σε πολυσύχναστες εκδηλώσεις, σε περιοχές με χαμηλό εξαερισμό και σε μέρη όπου οι άνθρωποι μιλούν δυνατά, φωνάζουν ή ακόμα και τραγουδούν.