Την Τετάρτη, το μνημείο θα δεχτεί πιστούς Μουσουλμάνους για προσευχή, ενόψει της μετατροπής του σε τέμενος, ενώ και ο ίδιος ο Ερντογάν θα προσευχηθεί στην Αγία Σοφία, την πρώτη Παρασκευή που θα ανοίξει επίσημα για τους Τούρκους. Ο τούρκος πρόεδρος συνοδευόταν από ομάδα υπουργών στην σημερινή του επίσκεψη, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Τουρισμού, Πολιτισμού και ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης. Ο τελευταίος ενημέρωσε τον πρόεδρο της χώρας, για την πορεία των εργασιών στον ναό, ενώ έξω από την Αγία Σοφία είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου για να χαιρετίσει το κυβερνητικό κλιμάκιο. Μετά την απόφαση για μετατροπή της σε τζαμί, η Αγία Σοφία δέχεται αυξημένο αριθμό επισκεπτών, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ. Ο τούρκος πρόεδρος, μετά την επίσκεψή του στην Αγία Σοφία, μετέβη στην πλατεία Ταξίμ, όπου επισκέφτηκε ένα τζαμί που βρίσκεται υπό κατασκευή και ένα πνευματικό κέντρο που επίσης είναι υπό ανέγερση.


Την Παρασκευή ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, είναι θέμα “εθνικής κυριαρχίας” και ότι οι αντιδράσεις από το εξωτερικό δεν δεσμεύουν την Τουρκία. “Αυτό είναι ένα θέμα εσωτερικό και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει. Για να είμαστε ειλικρινείς αυτό ήταν το όνειρό μας από όταν ήμασταν παιδιά. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που κάνουμε το όνειρό μας πραγματικότητα”.

Δηλώσεις Ιερώνυμου

Στην Ελλάδα, στο γεγονός της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αναφέρθηκε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος. “Αυτά είναι παιχνίδια στα χέρια του Ερντογάν, για να κάνει τους στόχους του. Επειδή έχει τους σκοπούς του. Αλλά πιστεύω ότι ο πολιτισμένος κόσμος θα τα καταδικάσει”, είπε από τη Λαμία όπου βρίσκεται για επίσκεψη.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις