Να τερματίσει στους σχεδιασμούς της για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο καλεί την Άγκυρα το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή τη Navtex που εξέδωσε η Τουρκία για έρευνες ανοικτά του Καστελόριζου. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μέσω εκπροσώπου του που απάντησε σε ερώτηση ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον, κάλεσε την Τουρκία να απέχει από ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μια NAVTEX για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια που έχουν για επιχειρήσεις και να αποφύγουν κινήσεις που θα αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σημειώνεται ότι το πρώτο μέρος της δήλωσης είναι αρνητικό για τη χώρα μας, καθώς γίνεται λόγος για «αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ είναι θετικό το δεύτερο σκέλος που καλεί την Τουρκία να απέχει από ενέργειες που θα προκαλέσουν εντάσεις.


Τηλεφωνική επικοινωνία Παναγιωτόπουλου – Έσπερ

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους ο Έλληνας υπουργός, αρχικά, ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογο του για τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή νότια και ανατολικά του Καστελόριζου, όπου η Τουρκία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να διεξάγει έρευνες σε περιοχή που περιλαμβάνει και την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ο κ. Παναγιωτόπουλος παρουσίασε την κατάσταση που διαμορφώνεται με την κίνηση ναυτικών μονάδων στην περιοχή και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, εφόσον τούτο απαιτηθεί.

Ελληνική ετοιμότητα

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μετά τη Navtex που εξέδωσε η Τουρκία για σεισμικές έρευνες στο θαλάσσιο χώρο νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Κρήτης -στην ανατολική Μεσόγειο και την έξοδο στο Αιγαίο 19 τουρκικών πολεμικών σκαφών. Πηγές του ελληνικού Πενταγώνου αναφέρουν ότι το 85% του ελληνικού στόλου βρίσκεται στο Αιγαίο, από την περιοχή της Σμύρνης και νοτιότερα, παρακολουθώντας στενά τις κινήσεις του τουρκικού στόλου.

Πληροφορίες του flash.gr αναφέρουν ότι μεγάλη ετοιμότητα υπάρχει στο Καστελόριζο, όπου νωρίτερα υπήρξε μπαράζ προκλήσεων από αέρος, αλλά και στον Έβρο, όπου όλες οι δυνάμεις έχουν τεθεί σε επιφυλακή. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ανακληθεί και σε ορισμένες μονάδες του στρατού. Από το υπ. Εθνική Άμυνας το μήνυμα που εκπέμπεται είναι σαφές: «Είμαστε σε επαγρύπνηση, παρακολουθούμε και αναμένουμε».

Ο χάρτης με την τουρκική Navtex

Μητσοτάκης: Επιθετική κίνηση

Σε πολιτικό επίπεδο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε μήνυμα στη διάρκεια της συνάντησης του με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας. «Παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση, σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα. Προσβλέπουμε στην στήριξη των συμμάχων. Η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου συνιστά αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρώπης», δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Η Τουρκία για ακόμα μια φορά προσθέτει έναν ακόμα κρίκο στις επιθετικές ενέργειες απέναντι στην Ελλάδα, απέναντι στην Κύπρο, απέναντι τελικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά». Και πρόσθεσε: «Προσβλέπουμε στη στήριξη των συμμάχων μας αλλά πρέπει να γνωρίζετε κι εσείς ότι εφόσον η Τουρκία εξακολουθεί να κινείται σε αυτή την κατεύθυνση η επιβολή κυρώσεων από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας θα είναι μονόδρομος». Διαβάστε Αναλυτικά

Ο κ. Μητσοτάκης, αμέσως μετά, είχε συνάντηση στο γραφείο του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση παρακολουθούν τις εξελίξεις με ψυχραιμία και ετοιμότητα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις