Στην Αγία Σοφιά βρέθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να παρακολουθήσει την πρώτη μουσουλμανική προσευχή στον ιστορικό ναό έπειτα από 86 χρόνια. Μαζί με τον Ερντογάν βρέθηκε σύσσωμη η οικογένειά του, αλλά και το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησής του.

Μάλιστα, ο Ερντογάν ανέλαβε για λίγο και το ρόλο ψάλτη παίρνοντας το μικρόφωνο και απαγγέλοντας αποσπάσματα από το κοράνι για τους πιστούς μουσουλμάνους. Αξίζει να σημειωθεί, πως πολλοί εκφράζουν τις αμφιβολίες τους σχετικά με τις φωνητικές ικανότητες του τούρκου προέδρου, καθώς, όπως φαίνεται στο βίντεο, τα χείλη και η φωνή δεν συγχρονίζονται…

Ο τούρκος Πρόεδρος έφτασε στην Αγιά Σοφιά την ώρα που χιλιάδες πιστοί είχαν συγκεντρωθεί έξω από αυτήν. Σημειώνεται πως για πρώτη φορά μετά από 86 χρόνια ακούστηκε και πάλι μουσουλμανική προσευχή εντός των τειχών του ιστορικού χριστιανικού ναού. Από τις 10 το πρωί, το μνημείο άνοιξε τις πύλες του στους πρώτους πιστούς.

Στον ιστορικό ναό βρέθηκε επίσης ο κυβερνητικός σύμμαχος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Ωστόσο, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, όπως και ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου είχαν ανακοινώσει πως δεν θα πάρουν μέρος στη φιέστα Ερντογάν.

Συνθήματα κατά της Ελλάδας

Πριν από την προσευχή στην Αγιά Σοφιά, πιστοί που συγκεντρώθηκαν έξω από τον ναό φώναζαν συνθήματα κατά της Ελλάδας, κάνοντας το σήμα των «Γκρίζων Λύκων».

Εγένετο «τέμενος Αγιά Σοφιά»

Σημειώνεται πως η ταμπέλα έξω από την Αγιά Σοφιά έχει πλέον αλλάξει. Η ταμπέλα που έγραφε «μουσείο Αγιά Σοφιά», αντικαταστάθηκε με την επιγραφή «τέμενος Αγία Σοφία». Τη νέα ταμπέλα αποκάλυψε η σύζυγος του τούρκου προέδρου, μαζί με τη σύζυγο του υπουργού Τουρισμού της Τουρκίας.

Τιρκουάζ χαλιά και… παιχνίδια με το φως

Τα τιρκουάζ χαλιά έχουν τοποθετηθεί σε όλο το μαρμάρινο πάτωμα του ναού, εκτός από το σημείο όπου βρίσκεται ο νοτιοανατολικός πεσσός (στύλος) όπου κοσμείται με μαρμαροθετημένο ομφάλιο του 14ου αιώνα και το οποίο είχε προστεθεί στην μεσοβυζαντινή εποχή. Γύρω του έχουν τοποθετηθεί διακοσμητικοί μπρούτζινοι στύλοι, που λειτουργούν ως όρια για τους πιστούς.

Σε βίντεο τεσσάρων λεπτών, που αναρτήθηκε στα social media, οι Τούρκοι θέλησαν να αποκαλύψουν μέρος των εργασιών και κυρίως το πως θα είναι στη νέα του μορφή, ο ναός της Αγίας Σοφίας. Στα πλάνα φαίνεται και το κομμάτι εκείνο της αψίδας, όπου βρίσκεται το περίφημο ψηφιδωτό της Παναγίας με το Θείο Βρέφος αγκαλιά, της περιόδου μετά την εικονομαχία, όπου γίνεται προσπάθεια να καλυφθεί.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις