Πυρά και απειλές κατά του υποψηφίου για την προεδρία των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, εξαπέλυσαν και άλλα στελέχη της τουρκικής προεδρίας με αφορμή βίντεο από τον περασμένο Δεκέμβριο που δημοσιεύτηκε χθες και τον εμφανίζει να τάσσεται κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Μπάιντεν έλεγε στο επίμαχο βίντεο μεταξύ άλλων, ότι ανησυχεί για την κατάσταση στην Τουρκία, καθώς ο Ερντογάν είναι αυταρχικός. Σημειώνει επιπλέον ότι χρειάζεται μια διαφορετική προσέγγιση της αντιπολίτευσης έτσι ώστε να μπορέσει να νικήσει τον Ερντογάν, όχι με πραξικόπημα, αλλά με εκλογές.

Αναφέρει ότι θα πρέπει να απομονωθεί ο Τούρκος πρόεδρος ειδικά σε ό,τι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, το πετρέλαιο και άλλα ζητήματα στην περιοχή. Ο υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ στις εκλογές του 2020 δηλώνει επίσης ότι δε θα είχε υποκύψει ποτέ στον Ερντογάν όπως έκανε ο Τραμπ στο θέμα των Κούρδων.

Με αφορμή αυτές τις δηλώσεις, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχήμ Καλίν σε ανάρτησή του στο twitter σημείωσε ότι «οι ημέρες που διέταζαν την Τουρκία έχουν τελειώσει» και απείλησε ότι αν επιχειρήσουν να το ξανακάνουν, θα πληρώσουν το τίμημα.

Αναλυτικά έγραψε ότι « Η ανάλυση του Τζο Μπάιντεν για την Τουρκία βασίζεται σε καθαρή άγνοια, αλαζονεία και υποκρισία. Οι ημέρες που διατάζατε την Τουρκία έχουν τελειώσει. Αλλά αν ακόμα νομίζετε ότι μπορείτε να το κάνετε, πολύ ευχαρίστως. Θα πληρώσετε το τίμημα».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο διευθυντής Επικοινωνίας της Τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν υπογραμμίζοντας ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη νομιμότητα της εκλογής του Ερντογάν. Πρόσθεσε δε ότι όσοι το έκαναν, πήραν την απάντησή του την 15η Ιουλίου 2016, δηλαδή την ημέρα απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «Κανένας δεν μπορεί να επιτεθεί στην λαϊκή μας βούληση και στην δημοκρατία μας. Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη νομιμότητα της εκλογής του προέδρου μας. Όσοι τόλμησαν πήραν την απάντηση τους την 15η Ιουλίου του 2016. Αυτό ήταν μια φιλική υπενθύμιση».

Η δήλωση Μπάιντεν για την Αγία Σοφία

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση του ανώτατου τουρκικού διοικητικού δικαστηρίου να μετατραπεί σε τζαμί η Αγία Σοφία, ενώ κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο να αναιρέσει την απόφασή του και να διατηρήσει τον ιερό αυτό χώρο υπό το σημερινό του καθεστώς.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Τζο Μπάιντεν είχε ως εξής: «Η Αγία Σοφία είναι ένα αρχιτεκτονικό θαύμα και μια πολύτιμη ιερή τοποθεσία για ανθρώπους πολλών θρησκειών. Τα τελευταία 85 χρόνια, η Αγία Σοφία υπήρξε ένα μουσείο, που επέτρεπε σε ανθρώπους από όλο τον κόσμο να το επισκεφτούν, να το θαυμάσουν και να προσευχηθούν σε αυτόν τον ιερό χώρο που από το 1985 αποτελεί επίσης μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco. Λυπάμαι για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί και καλώ τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αναιρέσει την απόφασή του και να διατηρήσει αυτόν τον ιερό χώρο υπό το σημερινό καθεστώς του μουσείου διασφαλίζοντας ίση πρόσβαση σε όλους».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις