Η τροπική καταιγίδα Λόρα ενισχύθηκε σε κυκλώνα κατηγορίας 3 και αναμένεται να φθάσει αργότερα σήμερα στην κατηγορία 4 της πεντάβαθμης κλίμακας Saffir-Simpson, ανακοινώθηκε από το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο για τους Κυκλώνες (NHC).

Οι άνεμοι του κυκλώνα πνέουν αυτή τη στιγμή με ταχύτητα 185 χιλιομέτρων την ώρα, σύμφωνα με το NHC, το οποίο διευκρίνισε πως ο κυκλώνας βρίσκεται σε απόσταση 465 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά του Γκάλβεστον (Τέξας).

Η Λόρα απειλεί έτσι τα μεγάλα διυλιστήρια πετρελαίου της λίμνης Τσαρλς στη Λουιζιάνα και του Μπομόν/Πορτ Άρθουρ στο Τέξας, τα οποία βρίσκονται κοντά στην ακτή.

«Δεν έχετε παρά μερικές ώρες για να ετοιμασθείτε και να απομακρυνθείτε», προειδοποίησε μέσω του Twitter ο κυβερνήτης της Λουιζιάνα Τζον Μπελ Έντουαρντς, η Πολιτεία του οποίου εξακολουθεί να φέρει τραύματα από τον Κατρίνα, έναν κυκλώνα κατηγορίας 5 που είχε πλημμυρίσει το 80% της πόλης της Νέας Ορλεάνης και είχε στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 1.000 ανθρώπους πριν από σχεδόν ακριβώς 15 χρόνια.

«Όπου και να βρίσκεστε το μεσημέρι, εκεί θα είναι που θα πρέπει και να αντιμετωπίσετε την καταιγίδα», πρόσθεσε ο κυβερνήτης.

Έχουν ήδη εκκενωθεί 310 πετρελαϊκές εγκαταστάσεις που βρίσκονται ανοικτά των ακτών στον Κόλπο του Μεξικού και έχει μειωθεί η παραγωγή κατά 1,56 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως- δηλαδή  περίπου το 84% της offshore παραγωγής στον Κόλπο. Ο τυφώνας Λόρα αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη απειλή για την πετρελαϊκή βιομηχανία εδώ και 15 χρόνια. Οι εταιρείες μειώνουν σημαντικά την παραγωγή τους, πλησιάζοντας τα επίπεδα του 2005, όταν ο φονικός τυφώνας Κατρίνα έπληξε την περιοχή, ενώ σταματάνε τη λειτουργία τους τα περισσότερα διυλιστήρια κατά μήκος των ακτών της Λουιζιάνα και του Τέξας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις