Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7 Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο μετά τις 7 το πρωί, ώρα Ελλάδας, στη Χιλή. Σύμφωνα με το Ευρωμοεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, το επίκεντρο εντοπίζεται 73 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της περιοχής Vallenar και το εστιακό βάθος προσδιορίζεται στα 2 χιλιόμετρα. Αρχικά το μέγεθος του σεισμού εκτιμήθηκε στα 6,8 και στη συνέχεια στα 6,7 Ρίχτερ, αλλά λίγα λεπτά μετά τα στοιχεία αναθεωρήθηκαν και το μέγεθός του προσδιορίστηκε στα 7 Ρίχτερ.

Ωστόσο, κατά την εκτίμηση του γερμανικού κέντρου γεωλογικών ερευνών (GFZ), η σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 6,7 βαθμών και σημειώθηκε κοντά στις ακτές της βόρειας Χιλής. Το εστιακό του βάθος ήταν χαμηλό, περίπου 10 χιλιόμετρα, πάντα σύμφωνα με το GFZ.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή υλικές ζημιές εξαιτίας του σεισμού στη χώρα της νότιας Αμερικής.

«Με βάση όλα τα διαθέσιμα δεδομένα, δεν υπάρχει απειλή από τσουνάμι από αυτόν τον σεισμό», δήλωσε το Ειρηνικό Κέντρο Τσουνάμι Ειρηνικού σε ένα δελτίο προς τα κράτη μέλη. “Δεν απαιτείται καμία ενέργεια.”

Η Χιλή βρίσκεται στο Pacific Ring of Fire, ένα τόξο γραμμών βλάβης που περιβάλλει τη λεκάνη του Ειρηνικού, η οποία είναι επιρρεπής σε συχνούς και μεγάλους σεισμούς. Ένας σεισμός μεγέθους 9,5 έπληξε τις ακτές της κεντρικής Χιλής τον Μάιο του 1960, σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους. Ήταν ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει καταγραφεί ποτέ.