Το φάρμακο Avigan μείωσε τα ιικά φορτία και τα συμπτώματα σε ασθενείς της COVID-19, γεγονός το οποίο άνοιξε τον δρόμο για να λάβει έγκριση από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή στην Ιαπωνία, έπειτα από μήνες καθυστερήσεων, ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία που το παρασκευάζει, η Fujifilm Holdings Corp.

Το τρίτο στάδιο κλινικών δοκιμών του φαρμάκου σε 156 ασθενείς έδειξε ότι η κατάσταση της υγείας αυτών που λάμβαναν το Avigan βελτιώθηκε έπειτα από 11,9 μέρες, έναντι 14,7 ημερών που χρειάστηκαν οι άλλοι ασθενείς με COVID-19 που λάμβαναν ψευδοφάρμακο. Τα αποτελέσματα της μελέτης, η οποία έγινε από την θυγατρική της Fujifilm Toyama Chemical, είναι σημαντικά από στατιστικής άποψης, αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε είχε εκθειάσει τις δυνατότητες του Avigan, χαρακτηρίζοντάς το συμβολή της Ιαπωνίας στον παγκόσμιο αγώνα για την εύρεση θεραπειών για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού στοχεύοντας σε μια έγκριση του φαρμάκου αυτού στην Ιαπωνία τον Μάιο.

Η ιαπωνική κυβέρνηση κάλεσε την Fujifilm να τριπλασιάσει τα εθνικά αποθέματα του Avigan, το οποίο είχε εγκριθεί το 2014 ως έκτακτη θεραπεία για τη γρίπη, και δεσμεύτηκε να το δωρίσει σε χώρες που θα το ζητήσουν.

Οι μετοχές της Fujifilm σημείωσαν άνοδο 4,5% στο Τόκιο, έναντι μείωσης 0,4% στην ευρύτερη αγορά.

Το Avigan ήδη προωθείται ευρέως από την ιαπωνική κυβέρνηση και έχει δωριστεί από το Τόκιο σε 80 χώρες τους τελευταίους μήνες, ακόμη και πριν την ολοκλήρωση των κλινικών μελετών. Η Fujifilm έχει δηλώσει ότι εργάζεται για την αύξηση της παραγωγής του Avigan προκειμένου να καλύπτει τις ανάγκες της Ιαπωνίας και των άλλων χωρών που το χρειάζονται.

Μια ελαφρώς παραλλαγμένη μορφή του φαρμάκου έχει εγκριθεί για χρήση στη Ρωσία. Η Fujifilm έχει υπογράψει επίσης συμφωνία παροχής της πατέντας με το εργαστήριο Dr. Reddy’s Laboratories της Ινδίας από τον Ιούλιο για παραγωγή του φαρμάκου προς χρήση εκτός Ιαπωνίας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις