Το διάσημο καρναβάλι στο Ρίο ντε Ζανέιρο, το οποίο επρόκειτο να διεξαχθεί τον Φεβρουάριο, αναβλήθηκε επ’ αόριστον εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε αξιωματούχος.

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η εκδήλωση πρέπει να αναβληθεί. Απλούστατα δεν μπορούμε να την κάνουμε τον Φεβρουάριο. Οι σχολές σάμπας δεν έχουν ούτε τον χρόνο, ούτε τους χρηματοδοτικούς και οργανωτικούς πόρους ώστε να είναι έτοιμες τον Φεβρουάριο», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Ζόρζι Καστανιέιρα, πρόεδρος της Ανεξάρτητης Ένωσης Σχολών Σάμπας του Ρίο (LIESA), που οργανώνει το καρναβάλι.

Ακόμα 831 θάνατοι

Στο μεταξύ, το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 32.817 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 831 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19.

Η μεγαλύτερη χώρα της Νότιας Αμερικής έχει καταγράψει πάνω από 4,6 εκατομμύρια περιστατικά μόλυνσης αφότου η πανδημία του κοροναϊού άρχισε να εξαπλώνεται στην επικράτειά της.
Πλησιάζει τους 14.000 νεκρούς

Κατατάσσεται τρίτη στον κόσμο ως προς τον αριθμό των μολύνσεων, μετά τις ΗΠΑ και την Ινδία. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στη Βραζιλία πλησιάζει πλέον τους 140.000 νεκρούς. Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό στην υφήλιο, έπειτα από αυτόν των ΗΠΑ.

Το καρναβάλι του Ρίο ντε Τζανέιρο, στην καρδιά της Βραζιλίας, αποτελεί το όνειρο αμέτρητων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Κάθε χρόνο, πλήθος κόσμου από κάθε γωνιά της υφηλίου συρρέει για να βιώσει από κοντά και να συμμετάσχει στο μεγαλύτερο καρναβάλι στον κόσμο.

Κάθε χρόνο το Ρίο υποδέχεται περίπου 5 εκατομμύρια επισκέπτες, ενώ υπολογίζεται ότι 2 εκατομμύρια κόσμου γιορτάζει στους δρόμους καθημερινά. Κρατά μια εβδομάδα και κάθε πόλη της Βραζιλίας έχει το δικό της μοναδικό Καρναβάλι, όμως καμία δε φτάνει το Ρίο ντε Τζανέιρο, αφού έχει μπει ακόμα και στο ρεκόρ Γκίνες!

Αρχικά το Καρναβάλι του Ρίο αποτελούσε γιορτή που σηματοδοτούσε την έναρξη της σαρακοστής, με τις ρίζες του να βρίσκονται στην περίοδο πριν τη νηστεία των Καθολικών. Η λέξη “Καρναβάλι” προέρχεται από τη λατινική έκφραση «carne valle», η οποία σημαίνει «αντίο κρέας», επομένως ήταν ένας αποχαιρετισμός στο κρέας για τη νηστεία του Πάσχα. Καθιερώθηκε από τους Πορτογάλους αποίκους και οι Βραζιλιάνοι το υιοθέτησαν.

Οι αστραφτερές στολές κάθε χρώματος είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που απολαμβάνει το μάτι στο Καρναβάλι του Ρίο ντε Τζανέιρο. Στην αρχική πορτογαλική γιορτή, ο κόσμος μασκαρευόταν και έβγαινε στις παρελάσεις του κόσμου ως σύμβολο της προετοιμασίας για τη νηστεία και την αποχή από τις αμαρτίες. Όταν το Καρναβάλι έφτασε στη Βραζιλία, δημιουργήθηκε ένα πάντρεμα ανάμεσα στα πορτογαλικά έθιμα και τις αφρικανικές και γηγενείς παραδόσεις κι έτσι κατέληξε να καθιερωθεί ως ένα τεράστιο πάρτυ γεμάτο σάμπα, μουσική, χορό και εντυπωσιακές εμφανίσεις.