Ο επικριτής του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι δήλωσε σε γερμανικό περιοδικό ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκεται πίσω από τη δηλητηρίασή του, για την οποία έχει ζητήσει εξηγήσεις το Βερολίνο από τη Μόσχα, τονίζοντας ότι δεν αισθάνεται φόβο.

«Υποστηρίζω ότι ο Πούτιν βρίσκεται πίσω από το έγκλημα και δεν έχω κάποια άλλη εκδοχή των πραγμάτων», είπε ο Ναβάλνι στο περιοδικό Der Spiegel, σύμφωνα με απόσπασμα της συνέντευξης που θα δημοσιευτεί αργότερα εντός της ημέρας.

Ο Ναβάλνι είχε μεταφερθεί από τη Ρωσία στο Βερολίνο τον Αύγουστο αφότου αρρώστησε βαριά στη διάρκεια μιας πτήσης. Παρέμεινε στο νοσοκομείο Σαριτέ για 32 ημέρες προτού πάρει εξιτήριο τον Σεπτέμβριο.

Η Δύση έχει ζητήσει εξηγήσεις από το Κρεμλίνο, το οποίο αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στο περιστατικό και δηλώνει ότι ακόμη δεν έχει δει αποδεικτικά στοιχεία που να δείχνουν ότι ο Ναβάλνι έπεσε θύμα εγκληματικής ενέργειας.

«Δεν αισθάνεσαι πόνο, αλλά ξέρεις ότι πεθαίνεις», δήλωσε ο Ναβάλνι για την στιγμή που ο νευροτοξικός παράγοντας άρχισε να έχει επίδραση στον οργανισμό του.

Ο Ναβάλνι δήλωσε επίσης στο Der Spiegel ότι θα επιστρέψει στη Ρωσία και πρόσθεσε: «Καθήκον μου είναι τώρα να εξακολουθήσω να μην φοβάμαι. Και δεν φοβάμαι τίποτα!».

Πολιτικός ακτιβιστής που βοήθησε στην μεταφορά του Ναβάλνι στη Γερμανία είχε δηλώσει στις 24 Σεπτεμβρίου ότι ο Ρώσος αντιπολιτευόμενος θα χρειαστεί τουλάχιστον έναν μήνα για να ανακτήσει τις δυνάμεις του, προσθέτοντας ότι είναι σαφές ότι σχεδιάζει να επιστρέψει στη Ρωσία και να επαναλάβει την πολιτική του δραστηριότητα.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι κατέρρευσε στις 20 Αυγούστου ενώ βρισκόταν εν πτήσει από το Τομσκ προς τη Μόσχα, ενώ η έκτακτη προσγείωση του αεροσκάφους στο Ομσκ τον κράτησε στη ζωή. Δύο ημέρες αργότερα, μεταφέρθηκε στο Βερολίνο.

Ο ίδιος εξέφρασε την εμπιστοσύνη του προς τους ιατρούς του αεροδρομίου και τα πληρώματα των ασθενοφόρων, οι οποίοι «δεν είπαν κανένα ψέμα περί διαβήτη κτλ, αλλά αμέσως δήλωσαν καθαρά ότι ”αυτό είναι μια τοξική δηλητηρίαση” και μου έκαναν μια ένεση ατροπίνης».

Σημειώνεται ότι χθες η Μέρκελ κάλεσε εκ νέου τη Μόσχα να διευκρινίσει τι ακριβώς συνέβη με τον Ναβάλνι. Μάλιστα η Γερμανίδα καγκελάριος είχε επισκεφτεί τον Ρώσο πολιτικό και κατά την παραμονή του στο νοσοκομείο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις