Χωρίς τέλος οι τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, παρά τη συμφωνία για έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα, οι οποίες – όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας- θα ξεκινήσουν μετά τα μέσα Οκτωβρίου. Λίγα 24ωρα μετά το προκλητικό άνοιγμα της Αμμοχώστου στα κατεχόμενα της Κύπρου στο οποίο προέβη ο Ερντογάν αγνοώντας την καταδικαστική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Άγκυρα προχωρά σε αντι-NAVTEX με αφορμή ελληνικές ασκήσεις ανοιχτά της Χίου, επικαλούμενη το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης στο νησί, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Με λίγα λόγια, η γειτονική χώρα θέλει να δίνει την έγκρισή της σε οτιδήποτε συμβαίνει στο Αιγαίο, απαγορεύοντας ακόμη και εκπαιδευτικές δραστηριότητες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ελληνικά χωρικά ύδατα και εδάφη.


Αναλυτικά η νέα αντι-NAVTEX:

TURNHOS N/W : 1260/20 (İzmir NAVTEX Station) (Published Date: 10-10-2020 15:22)

TURNHOS N/W : 1260/20

AEGEAN SEA

1. NAVTEX MESSAGE NUMBER LA20-217/20 IS A VIOLATION OF DEMILITARIZED STATUS OF CHIOS ISLAND SET BY THE 1923 LAUSANNE PEACE TREATY.

2. CANCEL THIS MESSAGE 162200Z OCT 20.

Στην Κυπριακή ΑΟΖ το Barbaros

Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020, οι Τούρκοι εξέδωσαν NAVTEX και για έρευνες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Η NAVTEX αφορά σεισμικές έρευνες από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros στην Κυπριακή ΑΟΖ από τις 10 Οκτωβρίου μέχρι και τις 9 Νοεμβρίου και συγκεκριμένα στα οικόπεδα 6 και 7, στη θέση που βρίσκονταν πριν το γεωτρύπανο Yavuz αλλά αποσύρθηκε σε λιμάνι της Τουρκίας.


Το Barbaros θα συνοδεύεται από τα τουρκικά πολεμικά πλοία «Tanux 1» και «Apollo Moon». Η Τουρκία αμφισβητεί εδώ και δεκαετίες το δικαίωμα παρουσίας αμυντικών δυνάμεων πάνω στα νησιά του Αιγαίου, καταγγέλλοντας την Ελλάδα για παραβίαση των σχετικών συνθηκών. Ωστόσο, η επιμονή της αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία τώρα, ενόψει μάλιστα και της έναρξης των διερευνητικών επαφών.

Η γείτονα θεωρεί ότι έχει ισχυρή νομικά θέση και με αυτό τον τρόπο μπορεί να «στριμώξει» την Ελλάδα, αποκρούοντας τις κατηγορίες ότι είναι η πλευρά που δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες. Παράλληλα, αναλυτές επισημαίνουν ότι η Άγκυρα ενδέχεται να πιέσει ζητώντας την παραπομπή της υπόθεσης αυτής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ενώ η Αθήνα δηλώνει ρητά ότι η Χάγη πρέπει να είναι η κατάληξη της διαφοράς για την υφαλοκρηπίδα σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις