Στις 8 το πρωί άνοιξαν οι κάλπες στα Κατεχόμενα, οι πολίτες των οποίων ψηφίζουν για την ανάδειξη νέου τουρκοκύπριου ηγέτη. Πρόκειται για τη δέκατη κατά σειρά αναμέτρηση για την ανάδειξη του κατοχικού ηγέτη, με τον αριθμό των όσων θα ψηφίσουν να ανέρχεται στις 198.867. Για τις λεγόμενες εκλογές υποβλήθηκαν συνολικά 11 υποψηφιότητες, εκ των οποίων 4 είναι κομματικές, ενώ οι 7 αποτελούν ανεξάρτητες επιλογές.

Επικρατέστεροι υποψήφιοι φέρονται οι Μουσταφά Ακιντζί και Ερσίν Τατάρ, με τον γιο του Ραφούφ Ντεντκάς Σερντάρ Ντενκτάς, τον Τουφάν Ερχιουμάν, καθώς και τον Κουντρέτ Οζερσάϊ να ξεχωρίζουν επίσης. Συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι είναι οι : Μουσταφά Ακιντζί, Κουτρέτ Οζερσάι, Σερντάρ Ντενκτάς, Αλπάν Ουζ, Μουσταφά Ουλάς, Αρίφ Σαλίχ Κίρνταγ, Αχμέτ Μποράν, Ερσίν Τατάρ, Τουφάν Έρχουμαν, Ερχάν Αρικλί και Φουάτ Τσινέρ.

Η διαδικασία διεξάγεται κάτω από πολύ αυστηρές συνθήκες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Για την ανάδειξη του νικητή απαιτείται απλή πλειοψηφία, 50+1, κάτι το οποίο δεν αναμένεται να συμβεί από την πρώτη Κυριακή, καθώς οι αναλυτές προβλέπουν ότι όλα θα κριθούν την Κυριακή 18 Οκτωβρίου. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 6 το απόγευμα.

Οι 11 υποψήφιοι την 11η Οκτωβρίου

Στην φετινή δέκατη αναμέτρηση για ανάδειξη του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας ο αριθμός των ψηφοφόρων ανέρχεται στις 198,867, όπως δήλωσε η Ναρίν Φερντί Σεφίκ, πρόεδρος του «ανώτατου εκλογικού συμβουλίου» . Υπάρχει δηλαδή μια μεγάλη αύξηση της τάξης των 22,000 ψηφοφόρων μέσα σε πέντε χρόνια. Σύμφωνα με την Σεφίκ, η κατανομή των ψηφοφόρων κατά επαρχία είναι η εξής: Λευκωσία 63,843, Αμμόχωστος 49,958, Κερύνεια 42,773, Μόρφου 15,016, Τρίκωμο 20,419 και Λεύκα 6,858.

Για την αναμέτρηση της 11ης Οκτωβρίου υποβλήθηκαν 11 υποψηφιότητες, από τις οποίες οι τέσσερις είναι κομματικές και οι επτά ανεξάρτητες . Πρόκειται για τους:

1) Μουσταφά Ακιντζί – ανεξάρτητος, υποστηρίζεται από το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας (TDP) και τα «εξωκοινοβουλευτικά» κόμματα Κοινοτικής Απελευθέρωσης – Νέες Δυνάμεις (TKP-YG), Ενωμένη Κύπρος (ΒΚΡ) και Νέα Κύπρος (YKP).

2. Κουτρέτ Όζερσαϊ – Ανεξάρτητος, υποστηρίζεται από το Κόμμα του Λαού (ΗΡ).

3. Σερντάρ Ντενκτάς – Ανεξάρτητος, υποστηρίζεται από το Δημοκρατικό Κόμμα (DP).

4. Αλπάν Ουζ – Ανεξάρτητος.

5. Μουσταφά Ουλάς – Ανεξάρτητος.

6. Αρίφ Σαλίχ Κίρνταγ – Ανεξάρτητος.

7. Αχμέτ Μποράν – Ανεξάρτητος.

8. Ερσίν Τατάρ – Υποστηρίζεται από το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP).

9. Τουφάν Έρχουρμαν – Υποστηρίζεται από το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP).

10. Ερχάν Αρικλί – Υποστηρίζεται από το Κόμμα της Αναγέννησης των εποίκων (YDP)

11. Φουάτ Τσινέρ – Υποστηρίζεται από το Κόμμα Εθνικιστικής Δημοκρατίας (MDP).

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί μεταξύ των ωρών 08.00 και 18.00 και απαγορεύεται η δημοσίευση από τα ΜΜΕ οποιουδήποτε αποτελέσματος ή πρόβλεψης για τις «εκλογές» ή το «δημοψήφισμα» μέχρι τις 19.00 η ώρα.

Από τις 19.00 μέχρι τις 21.00 θα μπορούν να δημοσιεύονται μόνο πληροφορίες που δίδει το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο» σε σχέση με τις «εκλογές» και μετά από τις 21.00 η δημοσίευση πληροφοριών θα γίνεται ελεύθερα.

* Πηγή στοιχείων: Κλάδος Τουρκικών Θεμάτων του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις