Το Βατικανό αναφέρει πως πρόκειται για έναν ένοικο του Domus Sanctae Marthae, όπου μένει και ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Το άτομο αυτό, για το οποίο δεν δόθηκαν άλλες πληροφορίες, απομακρύνθηκε από το κατάλυμα και βρίσκεται σε απομόνωση. Το ίδιο και όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί του. Και ένας άλλος ένοικος της ίδιας κατοικίας, η οποία διαθέτει περίπου 130 δωμάτια και σουίτες, είχε βρεθεί θετικός στον κορονοϊό όταν η πανδημία έπληξε την Ιταλία τον Μάρτιο. Ακόμη, 11 μέλη της Ελβετικής Φρουράς του Βατικανού, έχουν βρεθεί θετικά στον κορονοϊό, από το ξέσπασμα της πανδημίας. Συνολικά στο Βατικανό έχουν καταγραφεί 24 κρούσματα.

Το Domus Sanctae Marthae

Το Domus Sanctae Marthae, χρησιμοποιείται ως κατάλυμα των ιερωμένων που βρίσκονται στο Βατικανό αλλά και ως προσωρινό κατάλυμα για ιερωμένους που επισκέπτονται το κρατίδιο και για άλλους επισκέπτες. Ο πάπας Φραγκίσκος το επέλεξε για μόνιμη κατοικία του, από την εκλογή του, το 2013, απορρίπτοντας το Αποστολικό Παλάτι, που είναι η επίσημη κατοικία των Παπών, λέγοντας πως ήθελε να βρίσκεται με τους απλούς ανθρώπους. Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο κατάλυμα, έχει κοινή τραπεζαρία και ένα παρεκκλήσι, όπου ο Φραγκίσκος τελεί την λειτουργία κάθε πρωί.

Ο πάπας βρίσκεται στην κατηγορία των ιδιαίτερα ευπαθών ομάδων, αφού είναι ηλικίας 83 ετών και όταν ήταν έφηβος, του είχε αφαιρεθεί ένα τμήμα του πνεύμονα. Στο Βατικανό ισχύουν αυστηρά μέτρα προστασίας, λόγω της ιδιαίτερης έξαρσης της πανδημίας στην Ιταλία. Ο πάπας Φραγκίσκος ωστόσο δεν περιόρισε ιδιαίτερα τις δημόσιες εμφανίσεις του.

Προς απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ιταλία;

Την Παρασκευή έγινε γνωστό πως στην Ιταλία καταγράφηκαν 10.010 νέα περιστατικά κορονοϊού και 55 θάνατοι. Επίσης, συνολικά 638 άνθρωποι είχαν εισαχθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας και 6.178 βρίσκονται στους θαλάμους των νοσοκομείων. Σε κατ’ οίκον περιορισμό είχαν τεθεί 100. 496 ασθενείς. Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, μέσα στο Σαββατοκύριακο ήταν πιθανό να αποφασιστούν από την κυβέρνηση νέα μέτρα. Πληροφορίες που διέρρεαν, ανέφεραν ότι ένα από τα περιοριστικά μέτρα που εξεταζόταν, ήταν και η απαγόρευση κυκλοφορίας και λειτουργίας των καταστημάτων μετά τις 10 το βράδυ. Σύμβουλοι του Ιταλού υπουργού Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα, υπογράμμιζαν ότι πρέπει να ενισχυθούν άμεσα οι συνθήκες ασφαλείας για τους πολίτες που χρησιμοποιούν, καθημερινά, τα μέσα μαζικής μεταφοράς της χώρας.