Η Τουρκία απέστειλε επίσημη πρόσκληση στην Αθήνα για την πραγματοποίηση της 4ης στρατιωτικής συνάντησης για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Άγκυρα, αναφέρει σήμερα η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της αρθρογράφου Χαντέ Φιράτ, «η Τουρκία απηύθυνε επίσημη πρόσκληση προς την Ελλάδα για την πραγματοποίηση της 4ης συνάντησης για τα ΜΟΕ μεταξύ τεχνικών και εμπειρογνωμόνων των δύο χωρών. Και αναμένεται απάντηση». Μάλιστα, σύμφωνα με τη Χαντέ Φιράτ, αναμένεται να ξεκινήσουν και οι διερευνητικές.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, δήλωσε ότι το τουρκικό ερευνητικό βρίσκεται στη μέση του προγράμματος σημειώνοντας την αποφασιστικότητα της Άγκυρας να συνεχιστούν οι εργασίες για ακόμα δύο μήνες.

«Το πλοίο Oruc Reis, το οποίο το τελευταίο διάστημα συζητήθηκε ιδιαίτερα, συνεχίζει τις εργασίες του νότια του Κας, εντός της δικής μας υφαλοκρηπίδας. Εμείς εκεί έχουμε επιπλέον εργασίες περίπου δύο μηνών. Δηλαδή είμαστε στη μέση του προγράμματός μας. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις εργασίες μας στην ανατολική Μεσόγειο, στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου, των συμφερόντων και των δικαιωμάτων μας», είπε χαρακτηριστικά, ο τούρκος αξιωματούχος.

Με την τελευταία NAVTEX, η οποία εκδόθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (1314/20) από τον σταθμό της υδρογραφικής υπηρεσίας Αττάλειας, δίνεται στο «Oruc Reis» πορεία προς τα δυτικά και βορειοδυτικά του συμπλέγματος του Καστελλόριζου. Στα ανατολικά, η περιοχή φθάνει έως και 6,5 ν.μ. από το σύμπλεγμα (συγκεκριμένα τη Ρω) και στα δυτικά περί τα 12 ν.μ. από τη Ρόδο. Το υπόλοιπο μέρος της περιοχής που δεσμεύεται από τη NAVTEX βρίσκεται είτε σε διεθνή ύδατα είτε κοντά στις τουρκικές ακτές.

Δείτε που βρισκόταν το πρωί της Παρασκευής:

Η ισχύς της NAVTEX λήγει το βράδυ της ερχόμενης Τρίτης 27 Οκτωβρίου, ως εκ τούτου την ίδια ή την προηγούμενη ημέρα θα γίνει γνωστό σε ποια περιοχή το «Oruc Reis» θα κινηθεί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της  εφημερίδας «Καθημερινή», στην Άγκυρα εκτιμάται ότι απομένει 45-50% ερευνών 2D, στις περιοχές ανατολικά του 28ου μεσημβρινού (πάντα με βάση τον τουρκικό ισχυρισμό ότι αυτές πράγματι διεξήχθησαν). Αυτό – σύμφωνα με το δημοσίευμα- σημαίνει ότι το «Oruc Reis» αναμένεται να είναι στις ίδιες περιοχές.

Εάν η Άγκυρα κινηθεί με βάση το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την αξιολόγηση των δεδομένων των 2D ερευνών, τότε θα πρέπει να παρέλθει ακόμα ένα εξάμηνο, προτού αυτά αναλυθούν, ώστε να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο, τις τρισδιάστατες (3D) έρευνες. Το μοναδικό σημείο όπου η Αγκυρα ισχυρίζεται ότι έχει ήδη πραγματοποιήσει τρισδιάστατες έρευνες, βρίσκεται στην περιοχή όπου συναντώνται οι υφαλοκρηπίδες Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας επισημαίνει η εφημερίδα.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, σε ομιλία του προς τους αξιωματικούς του τουρκικού στρατού, αφού αναφέρθηκε στην ανάγκη διαλόγου με στόχο την επίλυση των προβλημάτων Ελλάδας – Τουρκίας, επανέλαβε τα περί «Γαλάζιας Πατρίδας» υπογραμμίζοντας ότι η τουρκική υφαλοκρηπίδα εκτείνεται στο μεγαλύτερο μέρος της θαλάσσιας περιοχής μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

«Η κυριαρχία της Γαλάζιας Πατρίδας μας, η ασφάλεια της ανεξαρτησίας μας, αυτή είναι η ευθύνη μας. Τασσόμαστε υπέρ του διαλόγου, έχουμε πει κατ’ επανάληψη ότι δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο και ότι δεν θα επιτρέψουμε την παραβίαση των δικαιωμάτων μας. Αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό», ανέφερε ο Ακάρ και συμπλήρωσε ότι «όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι είμαστε αποφασισμένοι, πως είμαστε επίσης ικανοί να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και συμφέροντά μας, πως θα ρισκάρουμε τα πάντα για τον σκοπό μας».

Σε πλήρη διπλωματική και επιχειρησιακή ετοιμότητα

Η Αθήνα από την πλευρά της βρίσκεται σε πλήρη διπλωματική και επιχειρησιακή ετοιμότητα. Το Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί νυχθημερόν τις κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού σκάφους και των πολεμικών που το συνοδεύουν, ξεκαθαρίζοντας πως «κόκκινη γραμμή παραμένει το μονομερές, απόλυτο δικαίωμά μας, να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια».

Επαναλαμβάνει δε ότι η όποια συζήτηση μπορεί να γίνει ανάμεσα στις δύο χώρες, θα αφορά «μόνο την οριοθέτηση ΑΟΖ».