Νικητής του χθεσινοβραδινού debate φαίνεται να αναδείχτηκε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν. Σημειώνεται πως το debate Τραμπ-Μπάιντεν έγινε σε χαμηλότερους τόνους από την πρώτη τηλεμαχία. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του YouGov America ο Μπάιντεν πήρε πάνω από τις μισές ψήφους στο ερώτημα ποιος χειρίστηκε καλύτερα τις ερωτήσεις στο δεύτερο debate, συγκεντρώνοντας το 54% έναντι του 35% του Τραμπ.

Ο Μπάιντεν κέρδισε εύκολα τις εντυπώσεις, καθώς στις ερωτήσεις που του τέθηκαν στο debate απαντούσε επί της ουσίας, σε αντίθεση με τον Τραμπ ο οποίος σε μία δύο περιπτώσεις, απαντούσε αόριστα, κάνοντας επιθέσεις στον αντίπαλό του, αλλά με το «γάντι» στις περισσότερες περιπτώσεις. Μάλιστα, σε μία ερώτηση ο Τραμπ έσπευσε να δηλώσει πως το εμβόλιο για τον κορονοϊό είναι έτοιμο, ανασκευάζοντας λίγα λεπτά αργότερα όταν η δημοσιογράφος ζήτησε διευκρινίσεις.

Ενδιαφέρον έχει και η ερώτηση για το «ποιος έχει κάνει περισσότερα για τους αφροαμερικανούς», μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του… Αμπραχαμ Λίνκολν. Ο Τραμπ αναφέρθηκε στον Λίνκολν λέγοντας πως «κανείς μετά από αυτόν δεν έχει κάνει τόσα πολλά για τους αφροαμερικανούς, όσα εγώ», με τους ερωτηθέντες ωστόσο να έχουν διαφορετική άποψη. Το 59% ψήφισε τον Λίνκολν, το 14% τον Τραμπ, ενώ 10% θεωρούν πως η αλήθεια είναι κάπου στην μέση…

Η άρνηση του Τραμπ να καταδικάσει τους υπέρμαχους της υπεροχής της λευκής φυλής στη διάρκεια της πρώτη τηλεμαχίας ήταν ίσως το μεγαλύτερο, αυθόρμητο λάθος του. Χθες το απόφυγε στη διάρκεια της συζήτησης για τις φυλετικές εντάσεις στις ΗΠΑ και προτίμησε να αναφερθεί στις μεταρρυθμίσεις του ποινικού κώδικα τις οποίες προώθησε, τροποποιώντας κάποια άρθρα τα οποία είχε στηρίξει ο Μπάιντεν τη δεκαετία του 1990 και τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα μεγάλες ποινές κάθειρξης για εκατομμύρια Αφροαμερικανούς.

Δήλωσε, δε, ότι αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία διότι δεν τον ικανοποίησε η απόδοση του πρώτου Αφροαμερικανού προέδρου των ΗΠΑ. «Εθεσα υποψηφιότητα εξαιτίας του Μπαράκ Ομπάμα. Έκανε κακή δουλειά. Αν πίστευα ότι είχε κάνει καλή δουλειά, δεν θα είχα θέσει υποψηφιότητα». Σε αυτό ο Μπάιντεν απάντησε σαρκαστικά: «Ο Αβραάμ Λίνκολν από εδώ είναι ένας από τους πιο ρατσιστές προέδρους που είχαμε στη σύγχρονη ιστορία. Ρίχνει λάδι σε κάθε ρατσιστική φωτιά».